Galaţi: Aproximativ 20% dintre unităţile şcolare din judeţ nu au autorizaţie de funcţionare
Publicat de , 29 august 2018, 16:14
Un număr de 92 de unităţi de învăţământ, reprezentând aproximativ 20% din totalul de 421 existente în judeţul Galaţi, nu au autorizaţii de funcţionare, se arată într-o informare prezentată, miercuri, de Inspectoratul Şcolar Judeţean(IŞJ) Galaţi, la şedinţa Colegiului Prefectural Galaţi.
Potrivit sursei citate, din cele 92 de unităţi şcolare neautorizate, 16 se află în mediul urban -12, în municipiul Galaţi şi patru, în Tecuci, şi 76 se în mediul rural.
Din cele 16 unităţi şcolare fără autorizaţie de funcţionare din mediul urban, 14 sunt grădiniţe din Galaţi şi Tecuci la care se adaugă Liceul Tehnologic ‘Sf. Ioan’ Galaţi şi Palatul Copiilor Galaţi.
Din cele 76 de unităţi şcolare din mediul rural care nu au autorizaţie de funcţionare, 45 sunt grădiniţe şi 31 sunt şcoli.
Potrivit analizei realizate pe fiecare unitate de învăţământ în parte, din cele 76 de unităţi şcolare din mediul rural fără autorizaţie de funcţionare, 22 nu au apă curentă (din care 16 grădiniţe şi ţase şcoli gimnaziale), 16 (din care şapte grădiniţe şi nouă şcoli gimnaziale) au apă dar aceasta este nepotabilă, patru (două grădiniţe din Huleşti şi Vişina şi două şcoli din Vişina şi Poiana) au apă, dar nu este asigurată în regim continuu, şapte nu au grup sanitar (din care şase grădiniţe din Corod, Malul Alb, Gohor, Berheci, Coasta Lupei şi Vârlezi şi Scoala Gimnazială nr. 1 Tuluceşti) iar o unitate de învăţământ, Şcoala din comuna Corod, are grupul sanitar în curte.
Alte motive ale lipsei autorizaţiilor de funcţionare sunt acoperişuri degradate (cazuri existente la grădiniţele din Ghingheşti, Frumuşiţa şi Corod şi la Şcoala Gimnazială nr. 1 din Tuluceşti), lipsa gardului împrejmuitor sau garduri incomplete (Scoala Gimnazială Drăgăneşti, Şcoala nr. 1 Izvoarele, Şcoala Smârdan), încălzire necorespunzătoare (Grădiniţa din Vârlezi), plafoane cu infiltraţii (Şcoala Corod), iluminat natural insuficient (Grădiniţele din Toflea şi Slivna), lipsa cabinetului medical şi a personalului sanitar (Grădiniţa din Matca) sau funcţionarea în alte spaţii, precum cazul Grădiniţei cu program prelungit nr. 17 Tecuci care funcţionează, fără aviz sanitar, într-un cămin de nefamilişti.
Potrivit IŞJ Galaţi, alte 14 unităţi de învăţământ sunt parţial autorizate, fiind vorba de şcoli, corpuri-anexe de şcoală, internate şcolare sau grădiniţe în care încă se derulează lucrări de reparaţii sau investiţii. (Agerpres/news.ro)