(UPDATE) Galaţi: Începe eutanasierea porcilor în focarul de pestă porcină africană de la Tudor Vladimirescu
Publicat de Andreea Drilea, 11 septembrie 2018, 11:48
UPDATE ora 12:00 – Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi, întrunit în şedinţă extraordinară marţi dimineaţă la Prefectura Galaţi, a decis ca inspectorii sanitar-veterinari să procedeze la eutanasierea porcilor din localitatea Tudor Vladimirescu, unde, la finele săptămânii trecute, au fost descoperite două focare de pestă porcină africană.
Potrivit datelor oficiale, în comună s-ar afla 223 de porci, însă rămâne de văzut câţi vor mai fi găsiţi de inspectorii sanitar-veterinari, având în vedere practica localnicilor care, în ultima lună, şi-au sacrificat animalele, depozitând carnea la congelator.
De asemenea, s-a decis interzicerea ieşirii din exploataţie a cărnii, a produselor din carne de porc, a furajelor, a ustensilelor şi a altor obiecte care pot transmite boala.
Totodată, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă din judeţul Galaţi a decis şi vânarea tuturor porcilor mistreţi din Fondul de Vânătoare 42 Zătun, acolo unde, vineri, a fost descoperit cadavrul unui mistreţ purtător al pestei porcine africane.
Porcul mistreţ, mort, un exemplar în vârstă de 18 luni, a fost descoperit, vineri, de un cetăţean, pe raza fondului de vânătoare Zătun 42, iar, potrivit directorului Direcţiei Sanitar Veterinare Galaţi, Carmen Stroia, rezultatul analizelor de laborator al probelor prelevate a indicat faptul că animalul era bolnav de pestă porcină africană.
În consecinţă, s-a luat decizia uciderii celor aproximativ 25 de porci mistreţi, câţi se estimează că trăiesc pe o rază de 13 km în jurul fondului de vânătoare Zătun. De asemenea, în celelalte fonduri de vânătoare a fost majorată cota de vânătoare cu 111 porci mistreţi.
Directorul Asociaţiei Judeţene de Vânătoare şi Pescuit Sportiv, Adrian Alexandru, a declarat însă că vânătorii evită să participe la împuşcarea preventivă a porcilor mistreţi, de teamă să nu aducă în propriile gospodării boala.
El a precizat că, până în prezent, pe fondurile de vânătoare din Galaţi au fost vânaţi 27 de porci, fără a se identifica vreun caz de pestă porcină africană.
În judeţul Galaţi, în afară de Tudor Vladimirescu, alte focare de pestă porcină africană s-au mai confirmat la Suceveni, Vameş, Cavadineşti şi în extravilanul municipiului Galaţi.
În judeţul Galaţi, inspectorii sanitar-veterinari au ajuns astăzi în localitatea Tudor Vladimirescu, după ce la sfârşitul săptămânii trecute au fost confirmate două focare noi de pestă porcină africană.
Trebuie să-i sacrifice preventiv pe toţi cei 223 de porci care se află în gospodăriile oamenilor.
Reporter: Potrivit directoarei Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Galaţi, Carmen Stroia, în gospodăriile din Tudor Vladimirescu ar exista peste 200 de porci, însă rămâne de văzut câţi vor fi găsiţi astăzi de inspectorii sanitar-veterinari, având în vedere practica localnicilor, care în ultima lună şi-au sacrificat animalele depozitând carnea la congelator.
Carmen Stroia: Această acţiune se desfăşoară din casă în casă, astăzi vedem, fiecare cetăţean, proprietar, câţi porci are în fiecare curte.
Reporter: Cât priveşte posibilitatea ca cetăţenii să refuze accesul în curte pentru uciderea preventivă a porcilor din gospodării, directoarea DSV Galaţi spune că:
Carmen Stroia: În caz că refuză, cred că singurul lucru care putem face, mergem la convingere şi explicare, pentru că statul român îl despăgubeşte şi primeşte bani pe acest animal.
Reporter: De altfel, autorităţile locale gălăţene au anunţat că probabil de mâine locuitorii din comuna gălăţeană Suceveni, unde s-a descoperit primul focar de pestă porcină din judeţ, vor începe să primească despăgubiri financiare pentru porcii ucişi preventiv.
În Giurgiu, în schimb, veştile sunt mai bune pentru locuitorii din satul Brăniştari, unde fusese descoperit primul focar din acest judeţ. Potrivit ANVSA, rezultatele analizelor luate de la porcii din vecinătatea gospodăriei unde a fost depistată pesta porcină africană sunt negative, ceea ce înseamnă că virusul nu s-a extins. Animalele din gospodăriile vecine nu s-au îmbolnăvit şi focarul poate fi controlat.
(Agerpres, Rador/FOTO arhivă tribuna.ro)