Dan: Raportat la momentul intervenţiei din 10 august, nu are importanţă când a semnat prefectul acel ordin
Publicat de , 11 septembrie 2018, 18:50
Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a declarat marţi în cadrul dezbaterii moţiunii simple la adresa sa că, raportat la momentul intervenţiei forţelor de ordine la mitingul din 10 august, nu are importanţă din punct de vedere juridic când a semnat prefectul acel ordin.
Camera Deputaţilor dezbate moţiunea simplă depusă de PNL la adresa ministrului de Interne, Carmen Dan, intitulată ‘Bastoanele PSD peste obrazul democraţiei româneşti’, urmând ca miercuri să fie supusă votului final.
Carmen Dan a prezentat un articol de lege în care se menţionează că aprobarea intervenţiei în forţă nu este necesară în cazul în care asupra forţelor de ordine se exercită violenţe care pun în pericol iminent viaţa, integritatea corporală sau sănătatea acestora sau a altor persoane.
‘Asta înseamnă că în momentul în care cei doi jandarmi au fost practic călcaţi în picioare, existând un pericol iminent asupra integrităţii lor corporale, declanşarea intervenţiei în forţă era legală chiar şi fără aprobarea prefectului. Aşadar, dacă în jurul orei 20,00, comandantul acţiunii începe procedura prevăzută de art.19, aln.1, adică cea care prevede acordul prefectului, decizia de intervenţie o ia după momentul agresiunii asupra celor doi jandarmi, având şi acoperirea legală conferită de art.19, aln.2. De aceea, raportat la momentul intervenţiei, nu are importanţă din punct de vedere juridic când a semnat prefectul acel ordin’, a spus Carmen Dan.
Ea a afirmat că în Legea 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice nu se vorbeşte nicăieri de semnarea ordinului de intervenţie, ci se vorbeşte de aprobarea prefectului pentru intervenţia în forţă, iar aceasta înseamnă acordul asupra unei acţiuni, în timp ce legea spune că ‘intervenţia în forţă va fi aprobată de prefect sau de înlocuitorul acestuia la solicitarea comandantului forţelor de jandarmi, care asigură măsurile de ordine publică la locul adunării publice’.
‘Ordinul de intervenţie poate fi şi verbal, iar materializarea sa în scris se face ulterior, în cel mai scurt timp. Aceste norme interne sunt aplicabile tuturor structurilor implicate în gestionarea unor astfel de evenimente, inclusiv prefecţilor. Cel care a condus acţiunea jandarmilor a avut reprezentarea că a primit acel acord. În acest sens, în intervalul 21-22 sunt efectuate în mod repetat avertizări şi somaţii pentru încetarea manifestărilor violente, pentru a permite persoanelor prezente să poată părăsi Piaţa. În jurul orei 21,00, 21,15 se redeschide circulaţia metroului în Piaţa Victoriei. În tot acest timp, agresiunile asupra cordonului de jandarmi continuă, iar în jurul orei 22,00, se face o ultimă somaţie, însă nu se iniţiază o intervenţie pentru restabilire, apreciindu-se în continuare că lucrurile se vor calma în cele din urmă şi nu va fi nevoie de o astfel de intervenţie în forţă’, a mai spus Carmen Dan. (Agerpres/FOTO evz.ro)