Senat: Iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei, adoptată; George Maior, audiat în Comisia de politică externă (sinteză)
Publicat de , 14 septembrie 2018, 14:24 / actualizat: 14 septembrie 2018, 15:29
Adoptarea în plen a propunerii legislative de revizuire a Constituţiei care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie şi audierea ambasadorul României în SUA, George Maior, de către Comisia de politică externă constituie repere ale activităţii senatorilor din această săptămână.
* Propunerea legislativă de revizuire a Constituţiei care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie a fost adoptată marţi în plenul Senatului.
Iniţiativa cetăţenească, pentru care era necesară susţinerea a cel puţin două treimi din numărul senatorilor, a fost votată prin vot nominal, exprimându-se 107 senatori ‘pentru’ şi 13 ‘contra’ (USR). Şapte senatori s-au abţinut (de la PNL şi UDMR).
Potrivit modificării propuse pentru articolul 48 din Constituţie, ‘Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor’.
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a reiterat că referendumul pentru familie va fi organizat pe 7 octombrie.
De asemenea, plenul Senatului a dat un vot pozitiv şi pentru cele două amendamente adoptate de către Camera Deputaţilor la propunerea legislativă de revizuire a Constituţiei. Senatorul Şerban Nicolae (PSD) a precizat că este vorba despre amendamente de natură tehnică.
‘Faţă de iniţiativă au fost două amendamente la nivelul Camerei, care nu se referă la textul în sine, al articolului 48, ci sunt de tehnică normativă. Şi anume, faţă de articolul unic, aşa cum a fost supus el dezbaterii Camerei Deputaţilor iniţial, au fost introduse articolele I şi II. Articolul I a detaliat faptul că actuala Constituţie a fost revizuită prin Legea 429/2003, aprobată prin referendumul naţional organizat în zilele de 18-19 octombrie 2003. Iar articolul II arată că revizuirea Constituţiei se supune aprobării prin referendum organizat potrivit dispoziţiilor articolului 151 din Constituţia României, republicate’, a explicat preşedintele Comisiei juridice, Robert Cazanciuc.
În debutul dezbaterilor, Iuliana Scântei (PNL) a declarat că proiectul este ‘viciat pe procedură’ şi că, indiferent de votul acordat în Senat, procedura nu este conformă cu Legea fundamentală. Ea a cerut convocarea Birourilor permanente reunite ale celor două Camere, pentru a stabili că în dezbaterea acestei iniţiative, Senatul este prima Cameră sesizată.
Şerban Nicolae a arătat că în cazul modificării Constituţiei nu se aplică procedura utilizată în cazul legilor organice sau ordinare.
Curtea Constituţională a României (CCR) a înregistrat, miercuri, această propunere legislativă de revizuire a Constituţiei. Potrivit articolului 23 din Legea 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea CCR, în termen de 5 zile de la adoptarea legii de revizuire a Constituţiei, Instanţa constituţională se pronunţă, din oficiu, asupra acesteia, prevederile art. 20 şi 21 aplicându-se în mod corespunzător.
* Comisia de politică externă a Senatului l-a audiat, miercuri, pe ambasadorul României în SUA, George Maior, în legătură cu ultimele sale declaraţii publice.
În debutul şedinţei de audiere, preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, membru al Comisiei de politică externă, a apreciat că performanţa avută de George Maior ca ambasador al României în SUA este una ”foarte slabă’ şi l-a calificat pe acesta ca fiind ‘un agent politic partizan’.
De asemenea, el a propus transmiterea unei scrisori MAE, din care să reiasă că misiunea ambasadorului român în SUA nu poate continua.
Tăriceanu a menţionat că George Maior a fost atenţionat de către ministrul de Externe asupra faptului că a încălcat codul etic şi normele de comportament din statutul cadrelor diplomatice şi consulare. ‘Practic, eu aş spune că, de facto, s-a descalificat în poziţia de ambasador’, a menţionat el.
George Maior a negat că s-ar fi implicat în politica internă americană, aşa cum l-a acuzat preşedintele Senatului. Ambasadorul României în SUA consideră că o eventuală rechemare a sa în ţară ar fi o greşeală politică în ceea ce priveşte relaţia româno-americană, pentru că şi-a făcut datoria ca ambasador ‘în interesul naţional românesc în mod exemplar’. El susţine că există un interes politic în acest sens.
Diplomatul a reafirmat că declaraţia sa despre scrisoarea trimisă autorităţilor de la Bucureşti de fostul primar al New-York-ului, Rudolf Giuliani, a fost una corectă.
Comisia de politică externă a Senatului va transmite Ministerului Afacerilor Externe, în urma audierii lui George Maior, un punct de vedere referitor la discuţiile cu acesta. Preşedintele Comisiei pentru politică externă, Cristian Dumitrescu, a declarat că punctul de vedere care va fi transmis Ministerului Afacerilor Externe urmează să fie supus dezbaterii într-o şedinţă care va avea loc luni, la ora 15,00.
(Agerpres/FOTO rtv.net)