Primarul Sucevei: Încălzirea oraşului, asigurată printr-o nouă rectificare bugetară sau cu credite prin Trezorerie
Publicat de , 19 septembrie 2018, 13:58
Încălzirea oraşului ar putea fi asigurată cu fonduri dintr-o rectificare bugetară sau cu credite prin Trezorerie, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, primarul Sucevei, Ion Lungu, după o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Orlando Teodorovici.
Lungu a spus că la întâlnirea de marţi cu Teodorovici, la care au participat şi alţi primari, s-a discutat despre asigurarea căldurii în sistem centralizat, iar el a prezentat situaţia municipiului Suceava şi potenţialele probleme cu care s-ar putea confrunta în sezonul de iarnă ce urmează.
‘Am prezentat situaţia în care am ajuns la Suceava, în principal din cauza faptului că lemnul de foc nu mai este considerat biomasă, stocul de masă lemnoasă fiind ca şi inexistent şi că trebuie să funcţionăm pe gaz metan‘, a spus Lungu, adăugând că s-au primit asigurări că primarii vor fi sprijiniţi printr-o rectificare bugetară viitoare, după analiza situaţiei din fiecare oraş în parte.
Potrivit lui Lungu, o altă soluţie prezentată ar fi asigurarea de credite prin Trezorerie acolo unde localităţile nu au posibilităţi financiare.
Totodată, primarul Sucevei a afirmat că, la Bucureşti, a avut discuţii şi la alte ministere, vizând plata facturilor pentru lucrările realizate prin proiectul Termoficare 2006 – 2020, situaţia privind organizarea licitaţiei pentru 15 autobuze electrice unde liderul de proiect este Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, precum şi plata lucrărilor realizate prin PNDL, respectiv recepţia blocurilor construite prin ANL, construirea unui bloc pentru angajaţii din instituţii publice, dar şi modernizarea unei străzi din zona centrală a oraşului.
Primarul a explicat că, în cazul în care agentul termic se va produce doar cu gaz metan, preţul agentului termic, produs de Bioenergy Suceava, ar trebui majorat, în condiţiile în care producătorul de energie termică susţine că nu poate păstra actualul preţ, pentru că lemnul de foc nu mai este considerat biomasă.
Lungu a spus că intenţionează ca preţul gigacaloriei să fie în continuare subvenţionat de municipalitate, iar populaţia să plătească 240 de lei pentru o gigacalorie, ţinând cont că preţul de producţie, transport şi distribuţie ar putea ajunge la 400 de lei. Primarul Sucevei a solicitat sprijinul Ministerului de Finanţe, pentru a putea acoperi diferenţa de preţ, estimată la circa 15 milioane de lei. (Agerpres/FOTO dcnews.ro)