În judeţul Vrancea, aproape 10% din suprafaţa cultivată cu viţă de vie a rămas anul acesta nelucrată
Publicat de gabrielarotaru, 24 septembrie 2018, 16:09
În judeţul Vrancea, aproape 10% din suprafaţa cultivată cu viţă de vie a rămas anul acesta nelucrată.
Una dintre probleme: lipsa forţei de muncă. Alta, dificultatea de a accesa programe pentru modernizarea viilor. Vrancea este judeţul cu cea mai mare plantaţie viticolă din ţară.
De la an la an, diferenţa dintre micii şi marii fermieri se adânceşte tot mai mult. Lipsa oamenilor care să muncească efectiv în podgoriile din judeţ este pe departe cea mai mare problemă care din păcate duce la apariţia a tot mai multe suprafeţe nelucrate – explică Manole Toader, preşedinte al Federaţiei Viticultori din judeţ.
Manole Toader: În jur de 10% din suprafaţă este lăsată pârloagă, tocmai din cauza lipsei mijloacelor de producţie, a tractoarelor, a utilajelor. Efectiv, am fost săriţi din programul PNADR. Omul se lipseşte de cultivat viţa de vie.
La polul opus, cu bani europeni, dar şi cu fonduri proprii, fermierii mai mari şi societăţile comerciale au apelat la programe de reconversie. Ce anume presupune acest lucru? – explică Gabriel Baiciu, din cadrul Direcţiei pentru Agricultură Vrancea.
Gabriel Baiciu: Programul de reconversie înseamnă defrişarea în totalitatea a plantaţiei şi înlocuirea soiurilor actuale din plantaţie cu soiuri mai valoroase sau cu clone. Obligatoriu, toate plantaţiile înfiinţate prin reconversie sunt destinate producerii de struguri pentru obţinerea vinurilor cu indicaţie geografică sau a celor cu denumire de origine controlată.
Cei peste 18.000 de fermieri din Vrancea, dar şi familiile care lucrează în sistem individual, viile, au solicitat în repetate rânduri, ministerului de profil, un sprijin real pentru a continua această activitate. (Rador/ FOTO ziaruldevrancea.ro)