Ascultă Radio România Iași Live

Frans Timmermans: Comisia Europeană nu va ezita să ducă guvernul României în faţa instanţei când se va impune

Publicat de , 2 octombrie 2018, 06:23

Comisia Europeană va continua dialogul cu autorităţile române, dar dacă regulile Uniunii Europene sunt încălcate, aceasta nu va ezita să ducă guvernul României în faţa instanţei când se va impune, a declarat prim-vicepreşedintele CE, Frans Timmermans, luni seara, în cadrul unei dezbateri din Comisia pentru libertăţi civile a Parlamentului European privind situaţia din România.

Am văzut progrese în trecut, uneori chiar progrese spectaculoase, dar acum există riscul real ca lucrurile să regreseze, într-un mod care să afecteze nu doar democraţia din România, ci şi locul pe care România şi l-a construit în ultimii ani ca membră UE. Comisia a cerut în mod repetat autorităţilor române să regândească cursul lor de acţiune şi să construiască un consens amplu privind calea de urmat. Şi vreau să repet acest apel şi îl voi repeta mai târziu în această săptămână în plenară. CE este mereu gata să coopereze şi să sprijine autorităţile române în acest proces”, a declarat Timmermans în cadrul dezbaterii, unde a exprimat, printre altele, preocupări privind amendarea legilor justiţiei şi a codurilor penale, precum şi a procedurii de evaluare a procurorului general.

„Sper că acest dialog va continua dar nu pot să ascund faptul că ultimele evoluţii sunt o sursă de preocupare crescândă pentru Comisie, la fel ca şi pentru protestatarii care au demonstrat pe străzile din Bucureşti şi alte oraşe în august. Şi nu am fost cu toţii şocaţi de imaginile cu protestatarii paşnici şi cum au fost trataţi de serviciile de securitate şi de poliţie în Bucureşti? Sper că se va face o investigaţie şi asta nu se va repeta. Folosirea violenţei nu este niciodată soluţia bună în politică, în niciun un caz într-o Uniune Europeană bazată pe statul de drept”, a subliniat prim-vicepreşedintele CE.

El a mai spus că „dacă vor fi adoptate fără schimbări, efectele combinate ale amendamentelor la legile justiţiei şi la codurile penale vor afecta capacitatea sistemului de justiţiei, inclusiv a serviciului procuraturii, de a lupta eficient împotriva corupţiei şi a altor infracţiuni”.

Potrivit înaltului oficial european, acest lucru este important pentru că în România, de-a lungul anilor, s-au realizat multe în lupta împotriva corupţiei la nivel înalt.

Asta ar însemna un regres serios faţă de evaluarea pozitivă pe care Comisia a avut-o în raportul MCV din ianuarie 2017. Dar legile nu sunt încă promulgate, aşa că nu este încă prea târziu pentru instituţiile din România să întoarcă situaţia. În orice caz, CE va trebui să evalueze foarte atent textele promulgate în cele din urmă şi să vadă dacă acestea sunt conforme cu legea UE. Vom raporta asupra situaţiei în raportul MCV de luna viitoare. Puteţi vedea ce a menţionat raportul din ianuarie 2017 şi cel din noiembrie 2017. Situaţia s-a deteriorat. Fiţi liniştiţi, toate evoluţiile vor fi evaluate cu meticulozitate şi reflectate în acest raport”, a mai spus Timmermans.

„Un pas înapoi ar fi un motiv de dezamăgire pentru prietenii mulţi ai României, dar în primul rând pentru cetăţenii ţării. S-au realizat progrese, dar nu sunt ireversibile. Dimpotrivă, ultimele evoluţii au pus acest progres sub semnul întrebării şi riscă să submineze obiectivul nostru comun de a vedea că situaţia din România este sustenabil pozitivă şi MCV-ul nu mai este necesar. Ar fi o tragedie dacă în ultimul kilometru al maratonului aţi începe să alergaţi în sens contrar. Vom continua dialogul obiectiv cu autorităţile române şi sperăm că va duce la rezultate pozitive”, a dat el asigurări în comisia LIBE a PE.

Dar dacă regulile asupra cărora am convenit la nivel european sunt încălcate, Comisia nu va ezita să tragă consecinţele şi, când se va impune, să ducă guvernul României în faţa instanţei. Între timp, Comisia cere insistent României să readucă urgent procesul de reformă înapoi pe calea cea bună şi să se abţină de la noi paşi care să anuleze progresul realizat în ultimii ani. Concret, asta înseamnă urmarea recomandărilor noastre din raportul MCV din ianuarie 2017, recomandările exprimate de Comisia de la Veneţia şi de GRECO. Este încă o oportunitate de a inversa lucrurile. Ca întotdeauna suntem gata de ajutor, dar responsabilitatea şi puterea de a asigura schimbările ţine de instituţiile din România şi fac apel la ele să facă paşii corecţi şi să facă acest lucru acum”, a pledat Frans Timmermans.


Protocoalele secrete trebuie să fie toate făcute publice şi investigate, dar nu pot fi folosite ca scuză pentru a justifica schimbările în legislaţie care ar limita lupta împotriva corupţiei, a declarat luni seara, la Strasbourg, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene (CE) Frans Timmermans, în cadrul unei dezbateri din Comisia pentru libertăţi civile a Parlamentului European (PE) privind situaţia din România.

Problema protocoalelor secrete dintre SRI şi diverse instituţii au fost ridicate de mai mulţi eurodeputaţi PSD şi ALDE în cadrul dezbaterii privind situaţia din România.

‘În discursul dumneavoastră v-aţi referit la protocoalele secrete şi la serviciile de informaţii din România, declarând că parlamentul trebuie să gestioneze modul în care serviciile de informaţii acţionează într-o ţară. Aveţi dreptate. Problema este că serviciile de informaţii au acţionat prin intermediul unor protocoale secrete care au fost dezvăluite numai în ultimele patru-cinci luni, ceea ce schimbă datele problemei’, a spus eurodeputata Renate Weber din grupul ALDE.

Ea a furnizat şi câteva informaţii alarmante, pe care a afirmat că le-a transmis înaltului oficial UE şi prin intermediul unei scrisori. ‘În toţi aceşti ani, din 2009, conform undei declaraţii a Înaltei Curţi, din 30.000 de cereri de interceptări numai trei au fost respinse. Mai există o altă ţară din UE care să aibă astfel de cifre?’, a întrebat retoric eurodeputata ALDE.

La rândul său, Victor Boştinaru, vicepreşedinte al grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor (S&D) din PE, l-a întrebat pe Frans Timmermans dacă este la curent că preşedintele Senatului României, Călin Popescu Tăriceanu, a fost ascultat şi supravegheat şapte ani pe baza legislaţiei privind securitatea naţională, ‘zi şi noapte, precum teroriştii sau traficanţii’.

Asta este lupta împotriva corupţiei pe care o sugerează inclusiv unii dintre colegii mei din sală? Nu înţelegeţi că acest sistem represiv s-a construit inclusiv datorită fie neglijenţei CE, care avea obligaţia să vegheze la reforma justiţiei, fie a timidităţii Comisiei? Ştiu că nu vă convine să vorbiţi despre serviciile secrete şi ne spuneţi nouă s-o rezolvăm acasă, în Parlament. Dar când ele ruinează independenţa justiţiei, nu vi se pare că este obligaţia Comisiei?’, a întrebat Boştinaru.

Frans Timmermans a răspuns pe scurt acestor lungi interpelări pe tema protocoalelor secrete, afirmând că nu vede legătura între ele şi schimbările din legile justiţiei care afectează lupta împotriva corupţiei.

Pur şi simplu nu pot înţelege cum poţi folosi chestiunea protocoalelor secrete – care ar trebuie să fie făcute toate publice, să fie investigate, etc. – ca scuză pentru a justifica schimbările în legislaţie care ar limita lupta împotriva corupţiei. Nu pot vedea legătura, dar voi faceţi această legătură. Din nou, să vorbim despre asta, să analizăm şi să vedem dacă putem găsi o soluţie’, a spus prim-vicepreşedintele CE. (Agerpres/FOTO activenews.ro)

Etichete:
Noua Comisie Europeană condusă de Ursula von der Leyen a fost aprobată de Parlamentul European
Internaţional miercuri, 27 noiembrie 2024, 14:04

Noua Comisie Europeană condusă de Ursula von der Leyen a fost aprobată de Parlamentul European

Noua Comisie Europeană condusă de Ursula von der Leyen a fost aprobată miercuri de Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la...

Noua Comisie Europeană condusă de Ursula von der Leyen a fost aprobată de Parlamentul European
Parlamentul European pregăteşte un pachet financiar de 1,8 miliarde de euro pentru Republica Moldova
Internaţional miercuri, 27 noiembrie 2024, 11:02

Parlamentul European pregăteşte un pachet financiar de 1,8 miliarde de euro pentru Republica Moldova

Parlamentul European pregăteşte un pachet financiar de 1,8 miliarde de euro pentru Republica Moldova, ca să o sprijine logistic şi financiar....

Parlamentul European pregăteşte un pachet financiar de 1,8 miliarde de euro pentru Republica Moldova
În Europa, iarna friguroasă va pune şi mai multă presiune pe preţurile la gaze naturale şi electricitate
Internaţional miercuri, 27 noiembrie 2024, 10:22

În Europa, iarna friguroasă va pune şi mai multă presiune pe preţurile la gaze naturale şi electricitate

Europa ar urma să se confrunte cu cea mai friguroasă iarnă de la debutul invaziei ruseşti în Ucraina, potrivit datelor furnizate de Centrul...

În Europa, iarna friguroasă va pune şi mai multă presiune pe preţurile la gaze naturale şi electricitate
La Strasbourg a început o nouă sesiune plenară a Parlamentului European
Internaţional marți, 26 noiembrie 2024, 07:44

La Strasbourg a început o nouă sesiune plenară a Parlamentului European

La Strasbourg a început plenara Parlamentului European care va da mâine votul final pentru noua Comisie Europeană. Ziua de astăzi este rezervată...

La Strasbourg a început o nouă sesiune plenară a Parlamentului European
Internaţional luni, 25 noiembrie 2024, 09:07

Prezidenţiale 2024/Votarea în străinătate la primul tur de scrutin s-a încheiat

Votarea la secţiile organizate de Ministerul Afacerilor Externe la misiunile diplomatice şi oficiilor consulare ale României în străinătate...

Prezidenţiale 2024/Votarea în străinătate la primul tur de scrutin s-a încheiat
Internaţional vineri, 22 noiembrie 2024, 11:00

Alertă de raid aerian la Kiev şi în alte câteva regiuni ale Ucrainei

Sirenele de raid aerian au sunat la Kiev şi în alte zone din Ucraina, vineri dimineaţă, pe fondul unui atac cu drone lansate de ruşi. Alerta de...

Alertă de raid aerian la Kiev şi în alte câteva regiuni ale Ucrainei
Internaţional vineri, 22 noiembrie 2024, 06:44

Prezidenţiale2024/Alegătorii români din diaspora – trei zile în care pot vota în cele 950 de secţii

Cetăţenii români cu drept de vot din diaspora pot să îşi exercite dreptul constituţional la alegerile prezidenţiale în cele 950 de secţii...

Prezidenţiale2024/Alegătorii români din diaspora – trei zile în care pot vota în cele 950 de secţii
Internaţional joi, 21 noiembrie 2024, 16:16

CPI a emis mandate de arestare pe numele lui Netanyahu, Gallant şi al liderului Hamas

Curtea Penală Internaţională (CPI) de la Haga a anunţat joi că a emis mandate de arestare pe numele liderului grupării islamiste palestiniene...

CPI a emis mandate de arestare pe numele lui Netanyahu, Gallant şi al liderului Hamas