Tudorel Toader, despre activarea articolului 7 din Tratatul UE
Publicat de Andreea Drilea, 3 octombrie 2018, 14:42
România nu este în situaţia Poloniei sau Ungariei pentru a fi în situaţia procedurii de sancţiuni împotriva unui stat membru al UE prin articolul 7 din Tratat, a declarat, miercuri, la Strasbourg, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.
‘Principiul egalităţii, şi nu numai în România, peste tot, presupune să te afli în aceeaşi ipoteză juridică. Or, noi nu suntem. România nu este în ipoteza, în situaţia Poloniei sau Ungariei. La noi n-a existat aşa ceva. Sigur, a fost acolo o uşoară sincopă când preşedintele a avut nevoie de mai mult timp spre a înţelege o decizie a CCR, evident, fiind o decizie foarte semnificativă, importantă şi o decizie care avea 133 de pagini. De aia a trebuit mai mult timp pentru lectură şi înţelegere. Dar în rest, în România, nimeni n-a pus problema ‘respectăm sau nu respectăm deciziile Curţii’. Prim-vicepreşedintele Timmermans, la întrevederea de ieri, a spus cu subiect şi predicat: ‘Nici nu putem deschide discuţia cu privire la activarea articolului 7 pentru România’, a afirmat Toader pentru Digi 24.
Referitor la Mecanismul de Cooperare şi Verificare, ministrul Justiţiei a amintit că acesta a pornit de la trei recomandări şi a subliniat că autorităţile de la Bucureşti îşi doresc un raport obiectiv.
‘Le-am îndeplinit. Le-am îndeplinit de 10 ani de zile şi am rămas numai cu 12. Prin urmare, Comisia şi-a nuanţat recomandările în formă şi conţinut’, a adăugat el.
Tudorel Toader a adăugat că, de când este ministru al Justiţiei, nu a lipsit niciodată, cu excepţia zilei de 2 octombrie 2018, de la nicio discuţie despre fiecare dintre cele zece recomandări.
‘Da, eu cred că suntem aproape de îndeplinirea lor. Până la urmă, noi putem sta la birou, la masă, luăm recomandare cu recomandare. (…) Dar asta e discuţia tehnică. Însă decizia este politică. Deci, vine unul: ‘Da’ mie nu mi se pare că s-a îndeplinit’. (…) Ne dorim un raport obiectiv care să constate progresele înregistrate. Acolo unde putem veni cu modificările la legile justiţiei, cele trei, de natură să respecte standardul european, de natură să respecte standardul european, de natură să preia recomandările, opiniile Comisiei de la Veneţia, o vom face în scurt timp prin ordonanţă de urgenţă’, a subliniat Toader.
(Agerpres/FOTO arhivă qmagazine.ro)