Bârlad: Expoziția „Cultura Cucuteni, Apogeul Artei Preistorice Europene”
Publicat de nicolaetomescu, 10 octombrie 2018, 14:16
Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad organizează o nouă expoziție cu tematică arheologică; în colaborare cu Complexul Muzeal Județean Neamț, Expoziția cuprinde 130 de vase și statuete aparținând Culturii Cucuteni. Artefactele spun povestea unei culturi uimitoare/care a reprezentat apogeul artei preistorice/ de acum aproape 7.000 de ani, mai veche decât piramidele. Pentru decorarea lor, artiștii neolitici au folosit trei culori, alb, negru și roșu, realizate cu pigmenți naturali (o enigmă pentru specialiști).
Cultura Cucuteni-Tripolie a fost una din cele mai timpurii civilizaţii din Europa, care s-a constituit cu câteva secole înainte de apariţia aşezărilor umane în Mesopotamia şi Egiptul Antic. Denumirea provine de la localităţile în preajma cărora au fost descoperite, pentru prima dată, vestigii ale acesteia (Cucuteni, din apropierea Iaşiului, şi Tripolie – localitate din Ucraina).
Cultura Cucuteni se întindea pe o suprafaţă de 350.000 kilometri pătraţi, iar pe teritoriul României era răspândită în Moldova, nord-estul Munteniei, sud-estul Transilvaniei şi Basarabia. Populaţia avea o organizare protourbană, cu locuinţe mari, cu vetre interioare.
Invitatatul special: dr. Constantin Preoteasa, de la Complexul Muzeal Județean Neamț.
Vernisajul expoziției are loc sâmbătă, 13 octombrie 2018, ora 1100, la sediul Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad.
Organizator: muzeograf Mircea Oancă