Iaşi: Anchetă a Direcţiei pentru Protecţia Copilului după ce cinci fete s-au intoxicat cu etnobotanice
Publicat de Andreea Drilea, 16 octombrie 2018, 16:25
Direcţia pentru Protecţia Copilului Iaşi a demarat o anchetă după ce cinci fete, cu vârste cuprinse între 13 şi 16 ani, aflate într-un centru de reabilitare, au ajuns la Spitalul de Pediatrie Sfânta Maria din Iaşi după ce s-au intoxicat fumând o ţigară cu substanţe etnobotanice.
Purtătorul de cuvânt al Direcţiei pentru Protecţia Copilului, Tiberiu Bantaş, a declarat că două dintre cele cinci fete au adus la şcoală o ţigară cu etnobotanice şi, profitând de neatenţia personalului specializat, au fumat din ea.
‘Educatorul specializat şi personalul din Centrul de Primire în Regim de Urgenţă din Modulul de Reabilitare Comportamentală a anunţat Serviciul de Ambulanţă Iaşi cu privire la faptul că cinci minore protejate au simptomatologia consumului de etnobotanice. Derulăm o anchetă cu privire la acest incident. Aceste fete provin din medii sociale cu potenţial delincvent. Ele provin din mediul stradal, din familii cu potenţial delincvent şi din fete care provin din zona traficului. Vom continua să derulăm o serie de proiecte de programe de reabilitare comportamentală, respectiv consiliere psihologică. A fost anunţată şi Poliţia, aşa că ele se află şi în atenţia autorităţilor’, a declarat purtătorul de cuvânt al Direcţiei pentru Protecţia Copilului Iaşi.
Fetele au fost transportate cu o ambulanţă cu asistent medical şi cu autospeciala de transport victime multiple.
‘Aveau stare generală influenţată, tulburări de comportament, dureri de cap, vărsături, tulburări de echilibru. Au fost internate în Clinica de Toxicologie. În prezent starea generală este bună. Cel mai târziu mâine vor fi externate. Au nevoie de consiliere şi de recomandări pentru a nu repeta un asemenea eveniment’, a declarat dr Solange Tamara Roşu, medic şef UPU în cadrul Spitalului de Pediatrie Sf Maria.
Potrivit medicului, consumul de etnobotanice generează tulburări de comportament.
‘Copilul pierde noţiunile reale ale mediului şi are o particularitate în modul de a se exprima. Sunt şi cazuri cu convulsii, pierderea stării de conştienţă. Adică cu manifestări critice ale stării generale’, a declarat dr Roşu.
Specialiştii de la Institutul de Psihiatrie Socola pun că se confruntă tot mai des cu pacienţi foarte tineri cu psihoze cauzate de consumul de noi substanţe psihoactive.
‘Contrar percepţiei generale conform căreia etnobotanicele sunt produse naturale, realitatea ne arată exact inversul. Sunt departe de a fi naturale, sunt produse sintetice cu proprietăţi din cele mai periculoase. Realmente sunt extrem de dăunătoare. Datorită proprietăţilor intrinseci chimice pot da tulburări dintre cele mai serioase, începând de la afectare organică importantă pe toate aparatele şi sistemele până la tulburări psihice extrem de grave. Etnobotanicele reprezintă o soluţie ieftină pe piaţa din România de evadare din cenuşiul cotidian, piaţa românească nefiind o piaţă de droguri de mare risc precum cocaina, heroina, marihuana. Este o soluţie ieftină adaptată situaţiei economice româneşti, cu această ‘aură’ de ‘natural’, ‘etno’. (…) Ori lucrurile sunt departe de adevăr. Toate sunt produse extrem de toxice şi fabricate în laboratoare improvizate. Nu sunt altceva decât amestecuri de prafuri sau plante uscate şi stropite cu diverse substanţe chimice’, a declarat, pentru AGERPRES, medicul psihiatru Ovidiu Alexinschi.
(Agerpres/FOTO arhivă ziarullumina.ro)