Ascultă Radio România Iași Live

Iohannis – la Consiliul European: S-a discutat despre Brexit, progresul se lasă aşteptat

Publicat de , 18 octombrie 2018, 13:20

UPDATE – ora 13:32 Trimisul special al AGERPRES, Daniel Florea, transmite: Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi că, în prima zi a Consiliului European de la Bruxelles, s-a discutat despre Brexit, dar, momentan, progresul se lasă aşteptat şi nu s-a ajuns la niciun acord.

El a adăugat că se numără printre liderii statelor UE care susţin ieşirea ordonată a Marii Britanii din Uniunea Europeană.

‘Consiliul European a debutat aseară (miercuri – n.r.) cu o cină informală, care nu a adus niciun progres. S-a discutat despre Brexit, însă, din păcate, se pare că momentan progresul se lasă aşteptat şi nu s-a ajuns la niciun acord. Se va lucra în continuare, se va negocia în continuare, dar optimismul s-a redus, ca să mă exprim aşa’, a afirmat preşedintele.

Întrebat dacă se aşteaptă ca lucrurile să se schimbe în cadrul discuţiilor purtate de liderii europeni prezenţi la Bruxelles zilele acestea, Iohannis a răspuns: ‘Vom vedea. Eu mă număr printre cei care speră să se ajungă la un acord, măcar la un acord de ieşire ordonată a Marii Britanii, ca să încercăm pe urmă alţi paşi’.

‘Toată lumea speră ca negocierile să reintre într-un ritm care permite un progres’, a spus şeful statului.

Preşedintele a precizat că opţiunea prelungirii termenului de negociere a ieşirii Marii Britanii din UE este una, deocamdată, teoretică şi nu a fost luată în discuţie. ‘Nu, nu s-a convenit. Este o opţiune, sigur, deocamdată, teoretică. Nu am luat-o în discuţie, nu am convenit un nou summit, ci dorim să se continue negocierile aşa cum au început şi, la un moment dat, au funcţionat chiar bine lucrurile’, a explicat Iohannis.

El a menţionat că temele de joi dimineaţa ale reuniunii sunt migraţia, securitatea internă, politica externă.

‘Practic, formalizăm discuţiile de la summitul de la Salzburg care s-au concentrat, mai degrabă, pe teme uzuale, nu au fost contradicţii. Ne-am înţeles atunci şi, cum am spus, vom formaliza o colaborare mai strânsă, pe cât posibil o legislaţie care permită eliminarea conţinuturilor teroriste din Internet, colaborare mai strânsă în chestiuni de protecţie civilă, iar la politica externă, sigur, sper, cel puţin eu, să abordăm chestiuni de extindere, chestiuni de sancţiuni, dar nu prevăd evoluţii deosebit de importante’, a declarat preşedintele Iohannis.

Potrivit şefului statului, la finalul reuniunii Consiliului European, în cadrul unui dejun de lucru, va avea loc o discuţie de tip euro-summit, în format extins, cu participarea tuturor liderilor prezenţi la Bruxelles.

‘Evident, voi sublinia că România doreşte să intre în zona euro, doreşte o abordare serioasă, sustenabilă şi aceste lucruri vor fi consemnate’, a punctat Iohannis.

Întrebat dacă este optimist cu privire la reuşita României privind aderarea la euro, preşedintele a răspuns că nu se îndoieşte de acest lucru.

‘Fără îndoială. Trebuie să facem diferenţa între rezultatele concrete pe care le avem acum şi care se lasă aşteptate, deci nu suntem într-o perioadă în care intrarea în zona euro este iminentă, dar este un obiectiv foarte important al României şi se va realiza. Nu se va realiza foarte curând, fiindcă lucrurile se mişcă încet la noi’, a indicat Klaus Iohannis.


Preşedintele Klaus Iohannis participă la Bruxelles la reuniunea Consiliului European, precum şi la cel de-al 12-lea Summit Asia – Europe Meeting (ASEM), potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, transmis AGERPRES.

Totodată, în marja reuniunii Consiliului European, preşedintele Iohannis va participa la Summitul Euro în format extins.

‘Temele de discuţie de pe agenda reuniunii Consiliului European se referă la procesul de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană, gestionarea fenomenului migraţiei, securitatea internă şi relaţiile externe ale Uniunii’, se precizează în comunicat.

Iohannis va reitera sprijinul Românei în vederea agreării Acordului de retragere a Marii Britanii din UE cât mai curând posibil şi va sublinia că ţara noastră este în favoarea unui proces ordonat şi previzibil privind Brexit, care să constituie ulterior baza pentru stabilirea unei relaţii viitoare cât mai apropiate.

Totodată, şeful statului va sublinia că ţara noastră îşi doreşte încheierea unui acord cât mai cuprinzător privind relaţiile viitoare şi identificarea unor noi modalităţi de colaborare între UE şi Marea Britanie în arii prioritare precum securitatea, apărarea şi politica externă, domenii în care contribuţia britanică este substanţială.

Referitor la migraţie, preşedintele Iohannis va susţine necesitatea unui dialog intensificat cu statele de origine şi tranzit ale migranţilor, în care accentul să fie plasat pe dezvoltare, educaţie şi construirea capacităţilor, precizează Administraţia Prezidenţială.

‘Preşedintele României va exprima susţinerea ţării noastre pentru consolidarea Agenţiei Europene pentru Poliţia de Frontieră şi Garda de Coastă, menţionând că România a avut constant o contribuţie substanţială la activitatea acestei agenţii’, se spune în comunicat.

În domeniul securităţii interne, Iohannis va sublinia importanţa implementării instrumentelor legislative şi nonlegislative destinate unei mai bune cooperări şi coordonări la nivelul UE. Totodată, preşedintele va evidenţia faptul că prevenirea şi contracararea radicalizării şi a terorismului trebuie să rămână printre preocupările prioritare ale statelor membre şi va reafirma sprijinul ţării noastre pentru demersurile şi eforturile în plan european de a consolida rezilienţa Uniunii în faţa ameninţărilor hibride.

Pe 18 octombrie, preşedintele Iohannis va participa la Summitul Euro în format extins.

Cu acest prilej, şeful statului va menţiona că ţara noastră susţine obiectivul de consolidare a Uniunii Economice şi Monetare urmărind îndeaproape impactul tuturor iniţiativelor care vizează această zonă, având în vedere obiectivul României de aderare cât mai curând posibil.

Totodată, pe 18 şi 19 octombrie, Klaus Iohannis va participa la lucrările celui de-al doisprezecelea Summit Asia-Europe Meeting (ASEM).

Summitul, cu tema ‘Parteneri globali pentru provocări globale’, va reuni cei 53 de parteneri ASEM, vizând un angajament sporit al statelor partenere din Europa şi Asia în abordarea problemelor complexe într-un context global în continuă schimbare.

Principala temă a dezbaterilor este conectivitatea la toate nivelurile – politic, economic, cultural, digital, instituţional şi interuman – pentru a transmite un mesaj consolidat de recunoaştere a interdependenţelor în creştere între cele două continente, se mai arată în comunicat.

(Agerpres/FOTO rador.ro)

Etichete:
Noua Comisie Europeană condusă de Ursula von der Leyen a fost aprobată de Parlamentul European
Internaţional miercuri, 27 noiembrie 2024, 14:04

Noua Comisie Europeană condusă de Ursula von der Leyen a fost aprobată de Parlamentul European

Noua Comisie Europeană condusă de Ursula von der Leyen a fost aprobată miercuri de Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la...

Noua Comisie Europeană condusă de Ursula von der Leyen a fost aprobată de Parlamentul European
Parlamentul European pregăteşte un pachet financiar de 1,8 miliarde de euro pentru Republica Moldova
Internaţional miercuri, 27 noiembrie 2024, 11:02

Parlamentul European pregăteşte un pachet financiar de 1,8 miliarde de euro pentru Republica Moldova

Parlamentul European pregăteşte un pachet financiar de 1,8 miliarde de euro pentru Republica Moldova, ca să o sprijine logistic şi financiar....

Parlamentul European pregăteşte un pachet financiar de 1,8 miliarde de euro pentru Republica Moldova
În Europa, iarna friguroasă va pune şi mai multă presiune pe preţurile la gaze naturale şi electricitate
Internaţional miercuri, 27 noiembrie 2024, 10:22

În Europa, iarna friguroasă va pune şi mai multă presiune pe preţurile la gaze naturale şi electricitate

Europa ar urma să se confrunte cu cea mai friguroasă iarnă de la debutul invaziei ruseşti în Ucraina, potrivit datelor furnizate de Centrul...

În Europa, iarna friguroasă va pune şi mai multă presiune pe preţurile la gaze naturale şi electricitate
La Strasbourg a început o nouă sesiune plenară a Parlamentului European
Internaţional marți, 26 noiembrie 2024, 07:44

La Strasbourg a început o nouă sesiune plenară a Parlamentului European

La Strasbourg a început plenara Parlamentului European care va da mâine votul final pentru noua Comisie Europeană. Ziua de astăzi este rezervată...

La Strasbourg a început o nouă sesiune plenară a Parlamentului European
Internaţional luni, 25 noiembrie 2024, 09:07

Prezidenţiale 2024/Votarea în străinătate la primul tur de scrutin s-a încheiat

Votarea la secţiile organizate de Ministerul Afacerilor Externe la misiunile diplomatice şi oficiilor consulare ale României în străinătate...

Prezidenţiale 2024/Votarea în străinătate la primul tur de scrutin s-a încheiat
Internaţional vineri, 22 noiembrie 2024, 11:00

Alertă de raid aerian la Kiev şi în alte câteva regiuni ale Ucrainei

Sirenele de raid aerian au sunat la Kiev şi în alte zone din Ucraina, vineri dimineaţă, pe fondul unui atac cu drone lansate de ruşi. Alerta de...

Alertă de raid aerian la Kiev şi în alte câteva regiuni ale Ucrainei
Internaţional vineri, 22 noiembrie 2024, 06:44

Prezidenţiale2024/Alegătorii români din diaspora – trei zile în care pot vota în cele 950 de secţii

Cetăţenii români cu drept de vot din diaspora pot să îşi exercite dreptul constituţional la alegerile prezidenţiale în cele 950 de secţii...

Prezidenţiale2024/Alegătorii români din diaspora – trei zile în care pot vota în cele 950 de secţii
Internaţional joi, 21 noiembrie 2024, 16:16

CPI a emis mandate de arestare pe numele lui Netanyahu, Gallant şi al liderului Hamas

Curtea Penală Internaţională (CPI) de la Haga a anunţat joi că a emis mandate de arestare pe numele liderului grupării islamiste palestiniene...

CPI a emis mandate de arestare pe numele lui Netanyahu, Gallant şi al liderului Hamas