Mai puţini absolvenţi decât posturi vacante la Bursele locurilor de muncă din judeţe (grupaj)
Publicat de Andreea Drilea, 19 octombrie 2018, 15:43 / actualizat: 19 octombrie 2018, 17:08
Numărul celor dornici să se angajeze a fost, în general, mai mic decât cel al posturilor oferite la Bursele locurilor de muncă pentru absolvenţi desfăşurate, vineri, în municipiile reşedinţă de judeţ.
Organizatorii au sesizat, în multe cazuri, lipsa de interes a tinerilor absolvenţi pentru a găsi, efectiv, un loc de muncă, mulţi participând doar formal la astfel de acţiuni.
* ALBA
Niciun absolvent din cei care s-au prezentat vineri la Bursa Locurilor de Muncă organizată în Alba Iulia nu a fost încadrat pe loc, chiar dacă numărul de locuri de muncă oferite a fost mult mai mare decât cel al participanţilor.
Potrivit informaţiilor furnizate AGERPRES de către Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Alba, agenţii economici prezenţi au oferit 320 de locuri de muncă, iar cel al persoanelor care şi-au căutat de lucru a fost de 237. Dintre acestea, puţin peste o zecime, respectiv 27, au fost selectate în vederea încadrării.
De menţionat că niciun absolvent nu a fost încadrat pe loc.
Pentru bursa organizată vineri în Alba, AJOFM a contactat un număr de 193 de agenţi economici, din care numai 20 au participat.
Acţiunea s-a desfăşurat în colaborare cu Centrul de Informare, Consiliere şi Orientare în Carieră din cadrul Universităţii ‘1 Decembrie 1918’ Alba Iulia. Evenimentul a avut ca scop facilitarea accesului absolvenţilor la posturile disponibile şi interacţiunea directă cu agenţii economici, dar au putut participa şi alte categorii de persoane care nu au un loc de muncă sau care doresc schimbarea acestuia. De altfel, din cei 247 de participanţi, numai 46 erau absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ, categorie pentru care firmele beneficiază de subvenţii la încadrarea în muncă pe durată nedeterminată a acestor persoane.
* BISTRIŢA-NĂSĂUD
Numărul absolvenţilor din acest an care au participat, vineri, la bursa locurilor de muncă dedicată lor, de la sediul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Bistriţa-Năsăud, a fost de aproape două ori mai mic decât numărul locurilor de muncă vacante puse la dispoziţie de către angajatori.
Potrivit datelor comunicate de către directorul AJOFM Bistriţa-Năsăud, Otilia Râpan, la această bursă au fost oferite 412 locuri de muncă de către 34 de agenţi economici, în timp ce numărul absolvenţilor participanţi a fost de 221, dintre care 43 au fost selectaţi în vederea încadrării în muncă.
Pe lângă absolvenţi, la această bursă au venit şi alte circa 100 persoane, fie aflate în căutarea unui loc de muncă, fie elevi de liceu din clasele terminale, interesaţi să afle ce perspective au pe piaţa forţei de muncă locală. De asemenea, la eveniment au participat şi 10 deţinuţi din Penitenciarul Bistriţa, care îşi execută pedeapsa în regim deschis sau semideschis.
Directorul AJOFM Bistriţa-Năsăud a ţinut să sublinieze faptul că numărul absolvenţilor care s-au înregistrat, în acest an, în evidenţele AJOFM, este foarte mic, iar faptul că ei nu se declară ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă le blochează accesul la stimulentele financiare oferite de stat atât lor, cât ş.i angajatorilor.
‘Ca niciodată, s-au înregistrat foarte puţini absolvenţi – 130 absolvenţi de învăţământ: 36 sunt cu învăţământ profesional, 85 cu învăţământ liceal, 5 absolvenţi de învăţământ postliceal şi 4 absolvenţi din învăţământul universitar. (…) Nu vrem să crească rata şomajului, nu vrem să tăiem aripile absolvenţilor, dar vrem ca absolvenţii să ştie unde este agenţia de şomaj, ce facilităţi au dacă se încadrează pe piaţa muncii, dacă stau 30 de zile la noi în evidenţe ce beneficii au, dacă sunt angajaţi ce beneficii are angajatorul şi, din acest motiv, îi rugăm pe toţi cei care nu au un loc de muncă să vină să se înregistreze la noi, la AJOFM’, a declarat Otilia Râpan.
Dintre cele 412 locuri de muncă puse la dispoziţia absolvenţilor la bursa de vineri, doar 20 au fost pentru persoane cu studii superioare, fiind căutaţi în special ingineri, chimişti, graficieni, inspectori de resurse umane şi specialişti în domeniul asigurărilor.
Pentru cei cu studii gimnaziale sau medii, angajatorii au pus la dispoziţie posturi de şoferi, agenţi de vânzări, macaragiu, agenţi de pază, personal de curăţenie, operatori de mase plastice, vânzători ambulanţi şi chiar de referent relaţii externe.
Potrivit datelor centralizate de AJOFM la finalul lunii septembrie, rata şomajului, la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud,a fost de 2,83%, fiind înregistraţi 3.712 şomeri, dintre care 1.460 indemnizaţi. Cei mai mulţi şomeri, şi anume peste 70%, provin din mediul rural.
În ceea ce priveşte gradul de instruire, 36% dintre şomerii bistriţeni au doar studii gimnaziale, 20,9% au terminat liceul, circa 16% au terminat o şcoală profesională, iar procentul celor cu studii superioare este de 5,3%.
În ceea ce priveşte vârsta şomerilor, tinerii sub 25 de ani reprezintă 15% din total, cei între 25 şi 29 ani sunt în proporţie de 6%, iar cei mai mulţi şomeri, şi anume 25%, au între 40 şi 49 ani.
* BOTOŞANI
Aproape 20 de tineri au fost angajaţi, vineri, în urma participării la ‘Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi’, organizată de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Botoşani, se arată într-un comunicat transmis de AJOFM.
Potrivit acestuia, numărul total al persoanelor participante la acţiune a fost de 399 din care 363 absolvenţi, în timp ce numărul total locuri de muncă puse la dispoziţie a fost de 546 .
‘Dialogul direct dintre cerere şi ofertă pe piaţa muncii a avut ca rezultat selectarea în vederea ocupării unui număr total de 142 absolvenţi care vor participa în perioada imediat următoare la probe de lucru la sediul angajatorilor. Numărul absolvenţilor încadraţi pe loc a fost de 19 în următoarele ocupaţii: 1 asistent manager, 2 agenţi de securitate, 4 vânzători, 1 ospătar, 1 electrician, 6 muncitori necalificaţi, 1 lăcătuş mecanic, 1 patiser, 1 electrician în construcţii, 1 operator dispecer sisteme de monitorizare şi aparatura de control’, se precizează în comunicatul AJOFM.
* BRAŞOV
Tinerii nu sunt interesaţi după ce au absolvit o formă de învăţământ să lucreze, să aibă un venit lunar şi un loc de muncă, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă cu prilejul Bursei locurilor de muncă pentru absolvenţi, directorul executiv al AJOFM Braşov, Liliana Dragomir.
”De altfel, nici nu vin la AJOFM să se intereseze de un loc de muncă. Noi avem acum înregistraţi din cei peste 2.800 de absolvenţi de clasa a XII-lea, doar 160 care au venit la AJOFM pentru a se înregistra. Când vin angajatorii, patronatele, agenţii economici pentru a face angajări şi a solicita forţă de muncă efectiv nu avem ce să furnizăm pentru că dacă aceşti tineri nu sunt în evidenţele noastre nu ştim despre multe persoane. Rugămintea mea, a colegilor, a echipei adresată acestor tineri, pentru care facem şi un apel să vină să se înregistreze în evidenţele noastre pentru a putea să le oferim un loc de muncă, consiliere, efectuarea de cursuri în diverse domenii. Trebuie să ştiţi că, în afara acestui târg, noi oferim săptămânal un număr de 400 locuri de muncă celor interesaţi. Numai cine nu vrea nu găseşte un loc de muncă”, a explicat directorul executiv al AJOFM.
La evenimentul organizat vineri au venit până la ora 12,30, când s-a închis bursa ”pentru că nu mai erau persoane interesate”, un număr de 576 de persoane dintre care 58 de absolvenţi, 38 dintre ei fiind recrutaţi pentru interviu. Alte patru persoane cu studii medii au fost angajate pe loc, două în meseria de casier, un operator calculatoare şi un asistent manager, a declarat pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al AJOFM Braşov, Cristina Trifan.
Un număr de 97 de agenţi economici au participat la Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi oferind 2100 de locuri de muncă din care 145 pentru studii superioare, iar restul pentru persoane cu studii medii. Locurile de muncă au acoperit o paletă de 237 de meserii.
Rata şomajului la Braşov a fost la sfârşitul lunii septembrie de 2,38%, în scădere faţă de începutul anului când era de 2,83%. Peste 6.000 de persoane se află în evidenţele AJOFM, din care 800 primesc indemnizaţia de şomaj. Judeţul Braşov are în prezent un număr de 186.000 de angajaţi, fiind pe locul patru în ţară după Bucureşti şi judeţele Ilfov, Cluj şi Timiş, a mai precizat directorul executiv al AFOFM.
* BRĂILA
La Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi organizată de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Brăila au participat 285 persoane interesate de oferta de locuri de muncă, dintre care 197 în municipiul Brăila şi 88 în oraşul Însurăţei.
La acest eveniment au fost prezenţi 30 angajatori cu peste 370 locuri de muncă vacante, iar Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ‘Dunărea’ Brăila şi-a cu această ocazie oferta educaţională în ceea ce priveşte recrutarea candidaţilor pentru admiterea la Şcoala de Subofiţeri de Pompieri şi Protecţie Civilă ‘Pavel Zăgănescu’ Boldeşti -sesiunea ianuarie 2019.
De asemenea, Centrul Militar Judeţean Brăila – Biroul Informare Recrutare, a prezentat oferta de învăţământ a Ministerului Apărării Naţionale pentru anul 2019.
În vederea facilitării inserţiei pe piaţa muncii a absolvenţilor de învăţământ, la bursă au participat şi elevi din anii terminali de la Colegiul Tehnic ‘Panait Istrati’ Braila, Liceul Teoretic ‘Panait Cerna’ Brăila şi Liceul cu Program Sportiv Brăila, care au intrat în contact direct cu angajatorii prezenţi la bursa.
La acţiune au fost prezente şi persoane private de libertate propozabile pentru liberarea condiţionată de la Penitenciarul Brăila şi de la Penitenciarul de Minori şi Tineri Tichileşti, în scopul creării unor punţi sociale între comunitate şi acestea, existând posibilitatea obţinerii unui loc de muncă după punerea în libertate.
* BUZĂU
Peste 1.300 de locuri de muncă au fost oferite de 120 de angajatori din judeţul Buzău la Bursa forţei de muncă pentru absolvenţi, organizată vineri de AJOFM Buzău, 90 de absolvenţi fiind programaţi pentru probă de lucru.
Directorul AJOFM Buzău, Ionel Tociu, a declarat pentru AGERPRES că a fost cea mai mare ofertă de locuri de muncă din istoria instituţiei.
‘Au fost oferite peste 1.300 de locuri de muncă, dintre care 900 în municipiul Buzău. Oferta a fost generoasă, inclusiv de la ISU Buzău, dar din păcate niciun absolvent nu a fost angajat pe loc datorită lipsei de pregătire. Practic, liceele şcolarizează doar viitori muncitori necalificaţi’, a mai declarat sursa citată.
Potrivit directorului AJOFM Buzău, 150 de persoane au fost invitate să dea probe de lucru, dintre care doar 90 sunt absolvenţi.
* CARAŞ-SEVERIN
Circa 150 de persoane s-au prezentat, vineri, la Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi, organizată la Reşiţa, din care doar patru au fost încadrate pe loc.
‘Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Caraş-Severin a organizat Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi. Întâlnirea dintre angajatori şi persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă a avut loc la Reşiţa, la Universitatea Eftimie Murgu. Prezenţi la bursa au fost 42 de agenţi economici, care au oferit 96 de locuri de muncă pentru absolvenţi, dintre care 16 pentru absolvenţii cu studii superioare’, a declarat purtătorul de cuvânt al AJOFM Caraş-Severin, Carla Goagă.
Şi la această ediţie, locurile de muncă au fost variate, acoperind domenii diferite de activitate, fiind disponibile locuri de muncă nu doar pentru absolvenţi, ci şi pentru alte categorii de persoane.
Deşi au fost contactaţi 87 de agenţi economici, la bursă au participat 42, care au oferit 96 de locuri de muncă pentru absolvenţi. Din totalul celor 150 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, doar 27 au fost absolvenţi, din care patru au fost încadraţi pe loc, doi dintre ei având studii superioare. Mai exact, absolvenţii încadraţi la bursă au ocupat locuri de muncă în meseriile de electrician, sortator-spălător păr şi doi consilieri juridici.
La bursă au participat şi elevi ai claselor a-XII-a ai Colegiului Economic al Banatului Montan din Reşiţa, care au avut ocazia de a experimenta participarea la o bursă a locurilor de muncă.
Atât agenţii economici, cât şi persoanele participante au primit pliante care au conţinut informaţii referitoare la serviciile oferite, precum şi facilităţile de care pot beneficia atât şomerii, cât şi angajatorii, dacă apelează la serviciile AJOFM Caraş-Severin.
Locurile de muncă rămase vacante în urma bursei vor putea fi consultate la sediul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Reşiţa, unde vor fi emise repartiţii persoanelor ce întrunesc condiţiile impuse de angajatori.
* DOLJ
Un număr de 1.990 de locuri de muncă au fost oferite de cei 53 de agenţi economici prezenţi, vineri, la Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi organizată la Craiova de către AJOFM Dolj în cadrul căreia 34 de absolvenţi au fost selectaţi pentru angajare.
Potrivit AJOFM Dolj, 89 locuri de muncă au fost pentru persoanele cu studii superioare în următoarele profesii: expert fonduri, economist, specialist marketing, kinetoterapeut, trainer HR, automatist, programator, specialist calitate, inginer electric, proiectant reţele electrice, inginer climatizare, inginer reţele electrice, inginer electroenergetică, inginer CCIA, inginer instalaţii, iar 1.799 locuri de muncă pentru persoanele fără studii superioare.
Meserii pentru care au fost oferite locuri de muncă pentru persoane fără studii superioare sunt din domeniile agricol, hotelier, protecţie şi pază, construcţii, transporturi, asigurări, comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, colectare deşeuri, activităţi de curierat, activităţi de call center, telecomunicaţii, industria alimentară, fabricarea articolelor de îmbrăcăminte şi încălţăminte, fabricarea construcţiilor metalice, fabricarea motoarelor, generatoarelor şi transformatoarelor electrice, fabricarea autovehiculeleor, fabricarea de piese şi accesorii pentru autovehicule.
De asemenea, 102 posturi au fost destinate beneficiarilor Legii nr.279/2005 privind ucenicia la locul de muncă.
La această bursă au participat, 582 de persoane din care 109 absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ, iar 34 absolvenţi au fost selectaţi în vederea angajării, 4 absolvenţi primind dispoziţie de repartizare în muncă pentru următoarele meserii: vopsitor auto, vânzător şi asistent farmacist.
* GIURGIU
O treime din numărul absolvenţilor unei forme de învăţământ participanţi vineri la Bursa Locurilor de Muncă Vacante pentru Absolvenţi din judeţul Giurgiu au fost selectaţi în vederea susţinerii de probe de lucru sau interviuri în vederea angajării.
‘Bursa locurilor de muncă vacante pentru absolvenţi este o măsură activă pe piaţa muncii care presupune confruntarea directă a cererii cu oferta de forţă de muncă. Evenimentul din acest an a fost organizat în municipiul Giurgiu şi în oraşul Bolintin Vale în vederea identificării locurilor de muncă vacante fiind contactaţi de către AJOFM Giurgiu un număr de 164 de agenţi economici. Dintre aceştia au participat la bursă un număr de 33 de agenţi economici care au oferit 456 de locuri de muncă vacante în construcţii, industria confecţiilor, industria alimentară, servicii, comerţ, asigurări, construcţii nave, producţia de metale neferoase’, a declarat presei directorul executiv al AJOFM Giurgiu, Adina Iorga.
La această bursă au participat un număr de 214 persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, dintre care 93 absolvenţi de învăţământ. Au fost preselectaţi în vederea susţinerii de probe de lucru sau interviuri la sediul firmelor un număr de 33 absolvenţi.
La bursă au participat şi cinci deţinuţi în regim deschis de la Penitenciarul Giurgiu, cărora le-au fost oferite informaţii privind oportunitatea de a se înscrie în evidenţele AJOFM la data punerii în libertate.
‘Au răspuns invitaţiei noastre de a participa la acţiune şi reprezentanţi ai Centrului Regional de Proceduri şi Cazare pentru Solicitanţi de Azil Giurgiu, care au venit însoţiţi de un număr de 12 persoane cu drept de muncă aflate în prezent în centru. Pentru aceste persoane s-au purtat discuţii in vederea încadrării în muncă cu doi angajatori, medierea între angajatori şi migranţi fiind asigurată de către un reprezentant al ong-ului AIDROM, care a asigurat traducerea. Deşi locurile de muncă vacante oferite de angajatori pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă au fost numeroase şi diversificate, interesul manifestat de către persoanele fără loc de muncă din judeţul Giurgiu a fost foarte scăzut, în comparaţie cu anii anteriori, iar cei prezenţi au fost dezinteresaţi în a face demersuri la angajatori pentru a se integra pe piaţa muncii’, a încheiat Adina Iorga.
* GORJ
Un număr de 12 persoane au fost angajate pe loc la Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi, iar alte 196 au fost selectate în vederea încadrării în muncă, au informat, vineri, reprezentanţii AJOFM Gorj.
Potrivit acestora, pentru depistarea unui număr cât mai mare de locuri de muncă, care să acopere o gamă cât mai diversă de meserii, din diferite domenii de activitate, au fost contactaţi peste 200 agenţi economici.
‘În ziua desfăşurării bursei locurilor de muncă au fost prezenţi 63 agenţi economici care au oferit un număr de 658 locuri de muncă, numărul participanţilor fiind de 411 persoane, din care 362 absolvenţi. În urma participării la această acţiune au fost încadrate pe loc un număr de 12 persoane iar un numar de 196 persoane au fost selectate în vederea încadrării în muncă’, au precizat reprezentanţii AJOFM.
Prin această măsură activă de combatere a şomajului s-a oferit posibilitatea persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă de a se întâlni în mod direct cu agenţii economici angajatori şi de a purta discuţii preliminare înaintea interviului propriu-zis (concurs, probă de lucru ), scopul final fiind angajarea unui număr cât mai mare de persoane pe locuri corespunzătoare pregătirii lor profesionale.
* HARGHITA
Un număr de 65 de persoane au fost selectate pentru un interviu în vederea angajării la Bursa locurilor de muncă dedicată absolvenţilor care a avut loc vineri la Miercurea Ciuc şi Odorheiu Secuiesc, angajatorii semnalând faptul că tinerii nu prea cunosc limba română şi ar trebui să se organizeze cursuri de comunicare.
Potrivit datelor furnizate AGERPRES de Jano Edit, şef serviciu la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Harghita, la bursă au participat 36 de agenţi economici, care au oferit 317 locuri de muncă şi 252 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă.
Cele mai multe locuri de muncă oferite absolvenţilor au fost în meseriile operator confecţioner, lucrător comercial şi vânzător, dar absolvenţii au putut alege şi meserii ca lăcătuş mecanic, operator la maşini în industria prelucrătoare, frezor, electrician, instalator, mecanic auto, ospătar, bucătar sau contabil. Pentru absolvenţii de studii superioare oferta a fost în meserii precum inginer mecanic, inginer industria textilelor şi manager de marketing.
Din cei 252 de participanţi la bursă, un număr de 240 au fost absolvenţi, din care 99 la M-Ciuc şi 141 la Odorheiu Secuiesc.
Angajatorii au selectat 65 de persoane pentru un interviu suplimentar sau pentru probă de lucru în vederea angajării, 43 la Miercurea Ciuc şi 22 la Odorheiu Secuiesc.
Potrivit lui Jano Edith, angajatorii s-au plâns că tinerii nu ştiu limba română şi că ar trebui organizate cursuri de comunicare.
De asemenea, s-a mai observat faptul că absolvenţii au venit la bursă fără a avea un CV sau copii după documentele de studii, existând intenţia ca AJOFM să înceapă să-i consilieze pe tineri pentru a şti cum să se prezinte la un interviu de angajare.
Potrivit sursei citate, abia peste o lună se va şti numărul de persoane care au fost angajate, după ce vor susţine interviurile suplimentare şi probele de lucru.
* IAŞI
530 de persoane au fost selectate în vederea angajării, astăzi, la Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi, la Iaşi. 20 dintre aceştia au încheiat contracte de muncă. 10 sunt cu studii superioare.
Au participat 119 agenţi economici care au oferit 1530 de locuri de muncă, a preciuzat purtătorul de cuvânt al Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă Iaşi, Adriana Sârghi:
La bursa locurilor de muncă au participat 1100 de persoane, 750 dintre acestea fiind proaspăt absolvenţi.
Totodată, structurile din Ministerul de Interne şi Ministerul Apărării Naţionale au prezentat cifrele de şcolarizare de la Academie şi de la Şcolile de Subofiţeri din ţară, precum şi condiţiile de angajare.
Tinerii s-au declarat mulțumiți de oferta prezentată:
A consemnat Constantin Mihai, redactor Radio Iaşi
* MUREŞ
Peste 300 de persoane din cei 1.032 de participanţi la Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi organizată, vineri, în judeţul Mureş, au fost selectate pentru angajare, iar 23 de persoane au fost angajate pe loc.
Potrivit Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Mureş, pentru participare la bursa au fost contactaţi 1180 angajatori posibili ofertanţi de locuri de muncă din care au participat 86. La Târgu Mureş au fost 42 de angajatori, la Reghin au fost 10, la Sighişoara au nouă, la Târnăveni au fost 17, iar la Luduş au fost opt.
‘Oferta angajatorilor a fost de 947 locuri de muncă, în meserii precum lucrător comercial, ospătar, bucătar, casier, confecţioner textile, barman, ajutor ospătar, vânzător, operator maşini-unelte, etc. iar pentru persoane cu studii superioare: inginer, programator, economist etc. La bursă au participat 1032 persoane, din care 317 de absolvenţi, iar 196 de absolvenţi au fost selectaţi în vederea încadrării în muncă. 23 persoane au fost angajate pe loc’, a precizat AJOFM Mureş.
* OLT
Numărul persoanelor interesate de posturile vacante oferite la bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi este mai scăzut faţă de numărul locurilor de muncă vacante cât şi raportat la participanţii de la ediţiile anterioare.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Olt, Elena Iordache, vineri s-au prezentat la bursă locurilor de muncă 43 de angajatori, cu 592 de posturi vacante şi 464 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă sau care au dorit să afle informaţii despre şomaj, angajatori etc.
Printre participanţi s-au aflat şi elevi din clase terminale ale unor licee cu profil economic şi tehnic, interesaţi de condiţiile în care la absolvire pot beneficia de indemnizaţie de şomaj, cum se pot angaja în vacanţă, cât şi de locurile de muncă disponibile în domeniile în care se pregătesc să lucreze.
Au fost selectaţi să susţină probe sau interviu în vederea angajării 124 dintre participanţii la bursa locurilor de muncă.
Numărul din ce în mai scăzut al participanţilor la bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi este determinat şi de scăderea numărului de absolvenţi şomeri, de la peste 1.500 în urmă cu trei ani la mai puţin de 700 în prezent.
* SATU MARE
Peste 160 de persoane au fost selectate în vederea participării la un interviu pentru angajare, în cadrul Bursei localurilor de muncă pentru absolvenţi organizată vineri în municipiul Satu Mare, informează Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, printr-un comunicat de presă.
Potrivit sursei citate, cei 36 de agenţi economici au oferit 689 de locuri de muncă, din care 25 au fost pentru absolvenţi de studii superioare.
Cele mai multe locuri de muncă, 178, au fost oferite în industria mecanică, în meserii precum lăcătuş, electrician, presator metale, operator roboţi industriali, mecanic auto, dar s-au oferit şi locuri de muncă în meserii precum vânzător, bucătar, barman, agent asigurare.
‘La bursă au participat 520 de persoane în căutarea unui loc de muncă din care 250 absolvenţi. Din chestionarele completate de către agenţii economici a rezultat faptul că 165 de persoane au fost selectate în vedere participării la interviu pentru angajare’, precizează sursa citată.
* SĂLAJ
Un total de 68 de absolvenţi au selectaţi în vederea angajării, la bursa dedicată lor, organizată vineri, în incinta Cercului Militar din Zalău, de către Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Sălaj
‘Dintre angajatorii invitaţi la bursă au participat 31, oferind 345 de locuri de muncă. Principalele locuri de muncă oferite au fost cele de: trefilatori, operatori chimişti, electricieni, mecanici, confecţioneri tapiţerie, tâmplari, zidari, strungari, vânzători şi muncitori necalificaţi’, se arată într-un comunicat de presă al AJOFM Sălaj.
Potrivit sursei citate, pentru absolvenţii studiilor superioare au fost disponibile 33 de locuri de muncă, la bursă fiind prezenţi şi reprezentanţi ai Inspectoratului Situaţii de Urgenţă, ai Centrului Militar şi ai Jandarmeriei Sălaj, oferind tinerilor prezenţi locuri pentru şcolarizare în aceste domenii de activitate.
‘Estimăm participarea la această ediţie a Bursei locurilor de muncă, a unui număr de 164 persoane din care 120 tineri absolvenţi ai diverselor forme de învăţământ. Au fost selectaţi în vederea încadrării 68 absolvenţi, care în perioada următoare vor susţine interviuri şi probe de lucru. Menţionăm că, numărul absolvenţilor promoţiei 2018 înregistraţi în evidenţele AJOFM Sălaj la sfârşitul lunii septembrie a fost de 245’, se mai arată în comunicatul menţionat.
* SUCEAVA
Un număr de 33 de persoane au fost încadrate pe loc, vineri, în cadrul Bursei locurilor de muncă pentru absolvenţi organizată de AJOFM Suceava în judeţ, iar 569 de persoane au fost selectate în vederea angajării.
La această bursă au participat 146 de angajatori, dintre care 70 în Suceava, 27 în Fălticeni, 16 în Rădăuţi şi 33 în Cîmpulung Moldovenesc, oferind 1.108 locuri de muncă, dintre care 763 la Suceava, 148 la Fălticeni, 104 la Rădăuţi şi 93 la Cîmpulung Moldovenesc.
La eveniment au venit 1.260 de persoane în căutarea unui loc de muncă, dintre care 612 la Suceava, 232 la Fălticeni, 284 la Rădăuţi şi 132 la Cîmpulung Moldovenesc.
Angajatorii participanţi la actuala ediţie a bursei s-au declarat încrezători în reuşita demersului de recrutare, cu excepţia celor care activează în domeniul asigurărilor.
Totodată, în baza colaborării cu Penitenciarul Botoşani, a fost un grup de 14 persoane care urmează să se elibereze din detenţie în perioada următoare, iar aceştia au susţinut interviuri cu angajatori din domeniul construcţiilor şi prelucrării lemnului.
Firmele care au declarat că au candidaţi ce întrunesc condiţiile de angajare, activează în domeniul industriei alimentare, restaurante, prelucrarea lemnului, activităţi de protecţie şi gardă, tipărire, fabricarea autovehiculelor sau colectarea deşeurilor.
* VASLUI
Bursa locurilor de muncă pentru absolvenți nu reprezintă interes pentru tinerii din județul Vaslui. La deschiderea evenimentului doar câteva persoane au trecut pe la angajatorii care sunt aproape disperați după forță de muncă.
Nici măcar cele câteva zeci de tineri care au ajuns la bursă nu erau foarte convinși că vor să se angajeze:
Nici reprezentanții firmelor prezente cu locuri de muncă vacante la Bursa organizată astăzi la Vaslui nu sunt prea optimiști.
La Bursa locurilor de muncă pentru absolvenți, au răspuns invitației AJOFM Vaslui, 38 de angajatori din peste o mie, invitați să participe. Agenții economici au disponibile 260 locuri de muncă, ne-a informat reporterul Radio Iaşi, Vasile Geles.
* VÂLCEA
Puţin peste 100 de persoane, şomeri şi angajatori, s-au prezentat, vineri dimineaţa, la Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi, organizată de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă ( AJOFM) Vâlcea, fiind cea mai slabă participare înregistrată anul acesta.
Potrivit reprezentanţilor AJOFM Vâlcea, oferta de joburi a fost şi ea destul de mică, din cei aproximativ 140 de angajatori care au anunţat, săptămâna aceasta, că au nevoie de angajaţi, fiind prezenţi doar 25, cu o ofertă de 250 de locuri de muncă.
‘Pentru studii superioare sunt doar trei posturi – doi ingineri şi un şef de restaurant, iar cele mai multe locuri vacante sunt în continuare în domeniul construcţiilor, confecţiilor textile şi prestări servicii. Aşa cum s-a observat în ultimul timp, la ultimele burse, persoanele care ar trebui sa caute un loc de muncă nu sunt foarte multe, atât din motive obiective – nu au calificările pe care le caută angajatorii, cât şi din alte motive mai mult sau mai puţin subiective’, a declarat purtătorul de cuvânt al AJOFM Vâlcea, Liviu Cochirlea.
Cei mai mulţi dintre cei care s-au prezentat să-şi caute o slujbă au fost persoane trecute de 40 de ani, deşi bursa a fost organizată pentru tinerii absolvenţi de liceu şi de facultate, asta şi în condiţiile în care, din cei 1.700 de şomeri indemnizaţi din Vâlcea, aproape 1.500 sunt din rândul celor care au terminat şcoala vara aceasta.
De altfel şi angajatorii spun că nu vor să se mai prezinte la aceste burse pentru că interesul şomerilor tineri pentru muncă este scăzut.
‘Căutăm să angajăm tineri absolvenţi de facultate de anul acesta şi chiar de anul trecut, dar, de câteva săptămâni de când am dat anunţul de angajare, nu s-a interesat decât o singură persoană de acest post. Oferim condiţii avantajoase de angajare, cursuri de specializare şi, în plus, există şi alte beneficii, atât pentru noi, angajatorii, cât şi pentru ei dacă se angajează. Este însă dificil să găseşti oamenii potriviţi şi mai ales dispuşi să lucreze. Mulţi au plecat prin străinătate, iar alţii pur şi simplu preferă să stea acasă’, a spus Cristian Zugravu, directorul unui service auto din Râmnicu Vâlcea.
În prezent, rata şomajului în Vâlcea este de 3,34%, în evidenţele AJOFM fiind înregistraţi peste 5.400 de şomeri, din care 3700 fără indemnizaţie.
* VRANCEA
Un număr de 635 de locuri de muncă au fost oferite de cei peste 300 de agenţi economici prezenţi la Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi la Focşani şi Adjud, însă mai puţin de 140 de persoane s-au prezentat la întâlnirea cu angajatorii.
Potrivit datelor Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Vrancea, la Focşani au venit la întâlnirea cu angajatorii 109 persoane, iar la Adjud numai 30 de persoane. În urma interviurilor, 16 absolvenţi, 14 la Focşani şi doi la Adjud, au fost selectaţi în vederea încadrării.
Agenţii economici au oferit locuri de muncă şi pentru persoanele cu studii superioare, în număr de 25 pentru arhitect, bibliotecar, economist bancă, informatician şi mai multe locuri pentru ingineri în diverse ramuri de activitate.
Organizatorii spun că se aşteptau la acest număr de participanţi, dar că acţiunea nu s-a terminat, orice absolvent, dar şi alte persoane aflate în căutarea unui loc de muncă sau care doreşte să îşi schimbe locul de muncă putând apela în continuare la serviciile agenţiei, ofertele putând fi consultate la sediul AJOFM Vrancea.
La bursa locurilor de muncă s-au prezentat şi 13 persoane aflate în custodia Penitenciarului Focşani. Acţiunea a urmărit, printre altele, informarea privind egalitatea de şanse pe piaţa muncii şi prezentarea cursurilor de calificare pe care le oferă AJOFM Vrancea pentru creşterea şanselor de ocupare a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, astfel încât acestea să-şi diversifice competenţele profesionale.
Potrivit Penitenciarului Focşani, unitatea penitenciară îşi propune să promoveze în rândul antreprenorilor angajarea persoanelor ce urmează a fi puse în libertate, contribuind la diminuarea marginalizării sociale a acestora.
(Agerpres, Constantin Mihai – redactor Radio Iaşi, Vasile Geles – corespondent Radio Iaşi/FOTO arhivă ziare.com)