Statul de drept și rezoluțiile împotriva statelor membre ale UE. Percepția asupra votului europarlamentarilor
Publicat de Lucian Bălănuţă, 20 octombrie 2018, 07:17 / actualizat: 20 octombrie 2018, 16:35
Peste 60 de tineri jurnaliști din toată Europa s-au reunit în perioada 16-18 octombrie la Bruxelles, pentru a dezbate agenda viitoarelor alegeri europarlamentare ce vor avea loc în perioada 23-26 mai 2019, în cadrul evenimentului denumit European Youth Media Days. Migrația, Brexit-ul, protecția mediului au fost printre principalele subiecte aflate în dezbatere.
De asemenea, demersurile jurnaliștilor s-au concentrat și pe teme dominante în unele state membre ale UE, precum respectarea statului de drept în țări precum Polonia, Ungaria sau România și despre modul în care se raportează europarlamentarii la acest concept atunci când votează rezoluții împotriva guvernelor naționale.
Colegul nostru, Lucian Bălănuță, alături de jurnalistul polonez Thomas Orchowski, au realizat un radioreportaj în acest sens:
TRADUCERE:
Jaume Duch Guillot: Chiar acum în Europa, 40% dintre cetățeni ar sacrifica democrația dacă acesta ar fi prețul de plătit pentru a obține beneficii economice, o viață mai bună. Acest lucru nu era valabil în urmă cu 10 ani în urmă…
Reporter (Lucian Bălănuță): … Jaume Duch Guillot, director general pentru Comunicare la Parlamentul European, cu cifre care indică fragilitatea democrației, la sesiunea de deschidere a European Youth Media Event. Anul viitor vor fi primele alegeri europene după nașterea regimurilor iliberale. Primul stat membru care a cântat acest cântec a fost Polonia, urmat de Ungaria. Următorul ar putea fi…
Antonio Tajani, președintele PE: … România. Sunt ceva probleme în România. Îmi amintesc dezbaterea (n.r. din Parlamentul European de la Strasbourg). Mulți membri au scos în evidență probleme statului de drept. Noi apărăm statul de drept peste tot.
Reporter (Lucian Bălănuță): … Luna viitoare, așa cum anunța Antonio Tajani, președintele Parlamentului European, europarlamentarii români vor fi în fața unei alegeri dificile: să voteze o rezoluție despre respectarea statului de drept declanșată împotriva guvernului național. Un europarlamentar care votează în favoarea acestui document ar putea fi perceput drept un trădător în ochii publicului?
Lucian Dîrdală: … cred că europarlamentarii sunt responsabili în fața cetățenilor respectivei țări, iar în mod particular în fața celor care le-au acordat votul și despre care se presupune că împărtășesc aceleași opini…
Reporter (Lucian Bălănuță): … Lucian Dîrdală este un politolog român. El crede că modul în care europarlamentarii români vor vota este sinonim cu strategia de campanie pe care ar trebui să o urmeze înaintea alegerilor viitoare…
Lucian Dîrdală: … Este o alegere, o dilemă, dar politica este plină de astfel de dileme
<>
Reporter (Thomas Orchowski): Articolul 7 a fost deja declanșat de Comisia Europeană împotriva guvernului polonez. Procedura a fost lansată în decembrie 2017 și viza subminarea independenței justiției. Șase europarlamentari de la Platforma Civică (opoziție) au votat în favoarea acestei rezoluții, cu toate că poziția oficială a partidului indica abținerea de la vot. „Am fost unul dintre cei care au votat pentru”, explică Róża Thun, de la Platforma Civică parte a PPE.
Roza Thun, europarlamentar: Au fost repercursiuni puternice – trădători ai propriei țări. Cred că tocmai de asta s-a temut partidul meu.
Reporter (Thomas Orchowski): De aceea, în opinia sa, înaintea alegerilor europarlamentare, este important ca polonezii să afle că procedura articolului 7 nu este anti-poloneză și pro-poloneză.
Roza Thun, europarlamentar: Să le explicăm că este împotriva abuzuriloir împotriva justiție practicate de guvern. Este pentru libertatea noastră, pentru democrație și pentru rămânerea în Uniunea Europeană.
Reporter (Thomas Orchowski): Karol Karski este europarlamentar al partidului de la putere – Lege și Justiție. El crede că votul pentru acea rezoluție este un act împotriva statului polonez.
Karol Karski, europarlamentar: Este rău atunci când acționezi împotriva propriei țări. Atunci când europarlamentarii Platformei Civice, care au fost aleși în Polonia, votează împotriva propriei țări, ei girează practic o rezoluție al cărei scop este să impuna sancțiuni împotriva propriului stat și acest lucru nu este văzut bine nici măcar de către electoratul lor.
Reporter (Thomas Orchowski): Respectarea statului de drept va fi cu siguranță un subiect de campanie în timpul alegerilor europarlamentare de anul viitor. Acel scrutin va reliefa, totodată, dacă valorile democratice precum statul de drept sunt mai importante decât identitatea națională.