Principalele cauze ale accidentelor rutiere grave produse pe drumurile publice din România, în perioada 2013-2017
Publicat de , 21 octombrie 2018, 07:57
Viteza excesivă şi lipsa de disciplină a pietonilor şi bicicliştilor reprezintă principalele cauze ale accidentelor rutiere grave produse pe drumurile publice din România, în perioada 2013-2017.
Aşa reiese din Buletinul Siguranţei Rutiere, întocmit de Poliţia Română.
Comisarul şef de poliţie Marian Măndescu, de la Direcţia Rutieră, a precizat că printre cauzele accidentelor se numără viteza neadaptată la drum, traversarea neregulamentară şi indisciplina bicicliştilor.
Marian Măndescu: Majoritatea accidentelor grave se concentrează în localităţi, fie că vorbim de localităţi urbane, fie că vorbim de localităţi rurale. Cele mai multe persoane decedate provin din accidente produse având ca şi cauză neacordarea priorităţii de trecere sau indisciplina pietonală.
Comisarul şef de poliţie Ioana Gavril, de la Institutulul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii spune că, din punct de vedere al circulaţiei, mediul rural se confruntă cu o serie de probleme.
Ioana Gavril: Dispunerea liniară a localităţilor rurale de-a lungul principalelor drumuri din România – drumuri naţionale, europene – lipsită de şosea de centură. O altă provocare este reţeaua de drumuri învechită, cu pericole şi obstacole de tot felul. Mediul rural are şi o gamă extinsă de utilizatori de drumuri, cum sunt: pietoni, biciclişti, căruţaşi, car se întâlnesc în trafic cu autoturisme care conduc cu viteză, cu vehicule agricole care merg cu viteză foarte redusă şi din combinaţia aceasta există riscul de a se produce accidente.
S-a mai constatat că în mediul rural conducerea autovehiculelor fără permis şi sub influenţa băuturilor alcoolice este mai frecventă decât în mediul urban.
(Rador/FOTO botosaneanul.ro)