Dosarul Colectiv nu se reia de la zero. Primii 25 de martori, chemaţi la audieri în luna noiembrie
Publicat de , 22 octombrie 2018, 16:23
UPDATE – Noul judecător de la Tribunalul Bucureşti desemnat în dosarul Colectiv, Mihai Bălănescu, a decis luni că procesul nu se reia de la zero, iar primii 25 martori vor fi chemaţi să dea declaraţii în instanţă la următorul termen din 9 noiembrie.
Mihai Bălănescu l-a înlocuit pe Mihail Valeriu Terceanu, judecătorul care iniţial se ocupa de dosarul Colectiv, după ce acesta a ieşit la pensie.
La termenul de luni al dosarului, noul magistrat a hotărât să nu reia procesul de la zero, respectiv să nu-i reaudieze pe cei trei patroni ai clubului – Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu, care au dat ample declaraţii în instanţă.
Ca un element de noutate, magistratul i-a pus pe toţi inculpaţii să stea separat de avocaţi, într-un colţ al sălii de judecată, foarte aproape de el, pentru a-i vedea mai bine.
Tot ca o noutate, la proces au participat doi procurori – de la DNA şi Parchetul General – având în vedere că la dosar sunt trei rechizitorii întocmite de parchete diferite.
Fostul primar Cristian Popescu Piedone, dar şi cei trei patroni ai clubului, au contestat declaraţiile date de martori în faţa procurorilor şi au solicitat ca toţi martorii să fie audiaţi la Tribunalul Bucureşti.
Magistratul a fost de acord ca toţi martorii din dosar să fie audiaţi şi în instanţă, primii 25 fiind chemaţi la următorul termen al procesului din 9 noiembrie.
Judecătorul a anunţat că va discuta la alt termen de judecată cererile avocaţilor care reprezintă părţile vătămate privind efectuarea unor expertize medicale, inclusiv expertize care să ateste dacă starea victimelor internate în spitalele din România a fost afectată de infecţiile nosocomiale.
În aprilie 2016, dosarul Colectiv a fost trimis în instanţă de Parchetul General, iniţial la Judecătoria Sectorului 4, procesul fiind apoi mutat la Tribunalul Bucureşti.
În dosarul Colectiv au fost trimişi în judecată patronii clubului – Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu; Daniela Niţă – patroana firmei de artificii SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL, Cristian Niţă (director) şi Viorel Zaharia (pirotehnist), precum şi persoanele juridice SC Colectiv Club SRL şi SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL.
De asemenea, au fost trimişi în judecată fostul primar al sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone, trei angajaţi din cadrul primăriei: Aurelia Iofciu – şef al Serviciului autorizări comerciale, Larisa Luminiţa Ganea – consilier superior, Ramona Sandra Moţoc – referent superior, ambele în cadrul aceluiaşi serviciu, dar şi pompierii Antonina Radu şi George Petrică Matei.
În rechizitoriul întocmit de Parchetul General se arată că patronii Colectiv „au încurajat şi permis accesul unui număr de persoane mult peste limita admisă a clubului, în condiţiile în care spaţiul nu era prevăzut cu mai multe căi de evacuare în caz de urgenţă, precum şi desfăşurarea unui spectacol pirotehnic (foc de artificii) în incinta acoperită a clubului situat pe strada Tăbăcarilor nr. 7, sector 4, în condiţiile amenajărilor interioare improprii unor astfel de activităţi, caracterizate prin existenţa unor materiale uşor inflamabile, montate cu încălcarea dispoziţiilor legale şi pentru evitarea costurilor suplimentare (obiecte de decor şi pentru izolare fonică pe stâlpii de susţinere, pereţi şi tavan, spumă poliuretanică neignifugată), cu consecinţa producerii unui incendiu în seara de 30.10.2015”.
Un nou termen în Dosarul „Colectiv”, astăzi. Procesul a fost amânat la termenul anterior, deoarece judecătorul care se ocupa de acest caz a ieşit la pensie, iar instanţa nu a desemnal un alt magistrat care să preia dosarul.
Judecătorul Valeriu Mihail Terceanu s-a pensionat începând cu 3 septembrie.
În mod normal, trebuia repartizat un nou judecator în dosar, care să decidă dacă procesul ar putea fi reluat de la zero, potrivit normelor.
Deoarece până la 10 septembrie nu fusese repartizat un nou judecator, procesul s-a amânat pentru astăzi.
Unul din părinţii celor care şi-au pierdut viaţa în incendiul de la Colectiv îşi exprima nemulţumirea după amânare.
„Trei ani de la Colectiv, 65 de morţi, nici un vinovat, nici un proces pe rol”, scria, pe Facebook, Eugen Iancu.
După mai multe amânări, judecătorul Mihail Terceanu reuşise să înceapă judecarea pe fond.
Au fost audiaţi cei trei patroni ai Clubului „Colectiv”.
Au fost trimişi în judecată patronii clubului, patroana şi directorul firmei de artificii, pirotehnistul, societăţile implicate, dar şi fostul primar al Sectorului 4 al Capitalei, Cristian Popescu Piedone.
Lor li s-au adăugat trei angajaţi din cadrul primăriei şi doi pompieri.
Procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au trimis în judecată Dosarul „Colectiv” la data de 28 aprilie 2016.
(Rador/FOTO romanialibera.ro)