Suceava: Autorităţile intenţionează montarea de filtre rutiere suplimentare pe DN 18, după confirmarea unui focar de PPA în Maramureş
Publicat de gabrielarotaru, 25 octombrie 2018, 12:47
Prefectul judeţului Suceava, Mirela Adomnicăi, a anunţat, joi, după o reuniune extraordinară a Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Suceava, că este oportună instituirea de filtre suplimentare pe comunicaţia DN 18 ce leagă Suceava de judeţul Maramureş unde s-a confirmat un focar de pestă porcină africană (PPA).
Prefectul a spus că în şedinţa din luna iulie s-au stabilit măsurile de prevenţie şi combatere a PPA în cazul confirmării unui focar pe raza judeţului Suceava, dar, în contextual apariţiei unui astfel de focar pe raza judeţului vecin, s-a propus luarea în discuţie a amplasării de filtre suplimentare de poliţie pe acest tronson, întrucât există un risc sporit în ceea ce priveşte răspândirea PPA şi pe această cale.
Potrivit prefectului, Direcţia Sanitar-Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava aplică măsurile de prevenire a îmbolnăvirilor cu PPA şi face monitorizare permanentă în judeţ.
De asemenea, echipe mixte constituite din reprezentanţi ai DSVSA, ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean şi Inspectoratului de Jandarmi Judeţean continuă controalele periodice în târgurile de animale din judeţ, unde este interzisă comercializarea porcinelor, fiind constatată o diminuare a circulaţiei spre aceste târguri.
Totodată, se verifică periodic condiţiile sanitar-veterinare în exploataţiile de animale.
La frontiera Siret este asigurată permanenţa la controlul bagajelor, fiind menţinută interdicţia introducerii în ţară a produselor de origine animală, iar dezinfectoarele pietonale şi rutiere sunt funcţionale.
De asemenea, prefectul a spus că, potrivit IPJ, există filtre de control ale poliţiştilor pe DN18, care fac verificări aleatorii şi că se va analiza oportunitatea unui filtru suplimentar permanent sau numai pe timpul nopţii, iar dacă se va impune, se va lua şi această măsură.
Potrivit ultimei actualizări a situaţiei privind evoluţia PPA pe teritoriul României, transmisă de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), pe 18 octombrie, boala evoluează în 260 de localităţi din 14 judeţe, cu un număr de 1.021 de focare, dintre care 15 în exploataţii comerciale, iar 107 cazuri au fost înregistrate la mistreţi.
Referitor la situaţia din judeţul Maramureş, ANSVSA a informat că Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală a confirmat diagnosticul de PPA, în probele trimise de DSVSA Maramureş, pe 23 octombrie.
În judeţul Suceava nu s-a confirmat niciun caz de PPA până în prezent. (Agerpres/ FOTO adevarul.ro)