Galaţi: Municipalitatea a redus la jumătate taxa de mediu pentru combinatul ArcelorMittal
Publicat de Andreea Drilea, 12 decembrie 2014, 14:05
Municipalitatea gălăţeană a redus la jumătate taxa de mediu pentru combinatul siderurgic ArcelorMittal, acesta urmând să plătească anul viitor patru milioane lei, faţă de 8,1 milioane lei cât a plătit anul acesta.
Potrivit primarului Marius Stan, combinatul va plăti doar 2,5 lei pe tona de oţel produs în anul 2014, aceasta fiind taxa pentru activităţi cu impact asupra mediului înconjurător pe care o va achita anul viitor la bugetul local. Având în vedere că ArcelorMittal Galaţi estimează că în acest an va produce doar 1,6 milioane de tone de oţel, rezultă că anul viitor va plăti doar patru milioane lei, adică jumătate din ceea ce a plătit anul acesta, 8,1 milioane lei.
”S-a redus taxa de mediu, e firesc până la urmă, pentru că şi noxele produse de combinat s-au redus proporţional cu reducerea producţiei. Când a fost introdusă taxa aveam un calcul pe tona de oţel produs, iar cantitatea a scăzut dramatic faţă de perioada de introducere a taxei, aşa încât chiar am considerat că decizia e normală. În felul acesta mai dăm şi noi o mână de ajutor unui agent economic important pentru Galaţi, în spiritul facilităţilor fiscale acordate tuturor agenţilor economici din Galaţi’, a declarat, vineri, Marius Stan.
ArcelorMittal Galaţi a plătit 7,8 milioane lei în 2012, şi câte 8,19 milioane de lei în 2013 şi 2014, dar a cerut în instanţă anularea fiecăreia dintre cele trei hotărâri de Consiliu Local, adoptate în 2011, 2012 şi 2013, care îi impuneau taxa pe siderurgie. În prima acţiune, instanţa de fond a dat câştig de cauză ArcelorMittal, reţinând că Legislativul local nu a justificat stabilirea taxei. Judecătorii au dispus anularea în parte a hotărârii adoptate în 2011, în ceea ce priveşte taxa stabilită pentru activitatea de metalurgie şi siderurgie practicată de întreprinderile foarte mari. Sentinţa a fost atacată, iar recursul este pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Asupra celorlalte două acţiuni, instanţa nu s-a pronunţat până la această dată.
Pe de altă parte, municipalitatea gălăţeană a decis majorarea cu aproximativ 2,52 – 2,61% a taxelor pentru activităţi cu impact asupra mediului pentru ceilalţi agenţi economici din municipiu. Sumele care se încasează la bugetul local din taxa pe poluare se utilizează jumătate pentru investiţii şi jumătate pentru întreţinere parcuri, zone verzi, plantări de flori, toaletare şi tăieri copaci. (Agerpres/FOTO business24.ro)