Ascultă Radio România Iași Live

(UPDATE) Italia – 10 morţi în intemperii, numeroase şcoli au fost închise

Publicat de Andreea Drilea, 30 octombrie 2018, 17:50

UPDATE – ora 17:50 Furtuni violente, precipitaţii abundente şi căderi de zăpadă s-au abătut asupra unei importante părţi din Europa, provocând moartea a zece persoane în Italia, blocând drumurile şi cauzând pene de curent, au anunţat marţi autorităţile, potrivit dpa.

Bilanţul persoanelor decedate în Italia a crescut, după ce un pompier a murit strivit de un copac prăbuşit în timpul operaţiunilor de salvare în regiunea alpină Bolzano (Tirolul de Sud), în apropiere de graniţa cu Austria.

În provincia învecinată, Trento, o femeie şi-a pierdut viaţa după ce locuinţa sa a fost prinsă de o viitură de noroi şi pietre, iar un pescar a fost găsit decedat într-un lac.

Un practicant de kite-surfing a murit în apropiere de Rimini, un oraş de pe ţărmul Mării Adriatice, după ce vântul deosebit de puternic l-au făcut să se izbească violent de o stâncă, a anunţat agenţia de ştiri ANSA.

De la Bruxelles, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene a transmis condoleanţe Italiei, precizând că executivul Uniunii Europene este ”pregătit să ofere sprijinul şi ajutorul de care este nevoie”.

Furtunile din provincia nord-vestică Liguria au determinat închiderea aeroportului din Genova şi au provocat avarii severe la nivelul căilor de acces spre staţiunea turistică Portofino, care a rămas izolată de restul regiunii.

Rapallo, un port din vecinătate, a fost devastat de valuri de până la zece metri înălţime care au distrus aproape 200 de iahturi, inclusiv unul aparţinând fiului lui Berlusconi, Piersilvio, a relatat cotidianul Corriere della Sera.

Marţi, zeci de mii de locuinţe din nordul Italiei au rămas fără electricitate, iar şcolile au fost închise ca măsură de precauţie în mai multe oraşe, printre care Roma, Napoli şi Veneţia.

Intemperiile au afectat, de asemenea, Spania, unde 30.000 de locuinţe din Menorca au rămas fără electricitate timp de 48 de ore, după ce o tornadă a lovit insula în weekend.

O masă de aer polar care a ajuns în nordul Spaniei a produs condiţii de iarnă cu un amestec de ploaie şi zăpadă, afectând autostrăzile şi cursele feroviare din regiunile Asturia şi Galicia. Trupe de militari au fost aduse în zonă pentru a ajuta echipele de intervenţie să îndepărteze cablurile electrice căzute la pământ şi copacii prăbuşiţi.

În sudul şi centrul Franţei, peste 1.000 de persoane au fost duse în adăposturi peste noapte după ce mai mulţi conducători auto au rămas înzăpeziţi pe şosele, au precizat autorităţile din departamentele Loire şi Haute-Loire.

În Haute-Loire, 150 de poliţişti, soldaţi şi pompieri au fost mobilizaţi pentru a veni în ajutorul şoferilor blocaţi pe şosele marţi dimineaţa.

Circa 195.000 de locuinţe de pe tot teritoriul ţării au rămas fără electricitate din cauza furtunilor, a precizat companie de electricitate Enedis.

La est, ploaia şi vântul cu viteze de până la 100 de km/h au izolat insulele croate din Marea Adriatică, anulând cursele de feribot, potrivit postului public de televiziune TV HRT.

Mai multe drumuri de coastă au fost, de asemenea, închise circulaţiei, din cauza precipitaţiilor care au căzut în cantităţi record în anumite regiuni. În Delnice (vestul Croaţiei), au căzut 156 de litri de apă pe metru pătrat într-un interval de 24 de ore.

În Slovenia, furtuna a doborât copaci şi a provocat inundaţii minore pe alocuri. Codul roşu se menţine în anumite regiuni din cauza creşterii debitului râului Drava, a informat agenţia de presă oficială STA.

În sudul Austriei, circa 10.000 de locuinţe au rămas fără alimentare cu electricitate în provincia Carintia. În plus, serviciile de urgenţă s-au mobilizat pentru protejarea comunităţilor de inundaţii după precipitaţiile abundente din ultimele zile.

Cu toate acestea, nu toată Europa a avut de înfruntat vremea rea. La Berlin, a fost neobişnuit de cald pentru acest anotimp, cu 19 grade Celsius, în timp ce la Varşovia, mercurul termometrelor a trecut de 21 de grade Celsius. La Bucureşti, s-au înregistrat 23 de grade Celsius.


Intemperiile care au lovit Italia începând de duminică au făcut deja opt victime, dintre care şase la Veneţia, a anunţat Protecţia Civilă, în timp ce numeroase şcoli din întreaga ţară au rămas marţi închise, informează AFP.

În plus faţă de cele cinci victime identificate la Veneţia în cursul zilei de luni, un bărbat din acelaşi oraş italian a fost ucis de un copac care s-a prăbuşit peste el.

Un pompier din departamentul Alto Adige din nordul ţării, angajat în operaţiuni de salvare, a murit în condiţii similare. O femeie a fost ucisă de o viitură de noroi şi pietre în casa ei din localitatea Trento, au precizat autorităţile italiene.

Un om a fost dat dispărut în mare în Calabria, după ce ambarcaţiunea lui a fost descoperită luni eşuată pe stânci, fără nicio persoană la bord. Un trup uman a fost văzut în apele mării, însă nu a putut fi recuperat din cauza furtunii.

Potrivit mass-media italiene, aproximativ 170 de persoane – turişti şi angajaţi hotelieri – au rămas blocate în Trecătoarea Stelvio din nordul ţării, la graniţa dintre Italia şi Elveţia, la altitudinea de peste 2.700 de metri, din cauza căderilor abundente de zăpadă, care s-a depus într-un strat de peste 1,5 metri.

În regiunea Friuli-Veneţia Giulia (nord-est), 23.000 de persoane au rămas fără electricitate şi numeroase drumuri sunt impracticabile, au precizat autorităţile locale.

Pompierii italieni au participat la aproximativ 7.000 de intervenţii la nivelul întregii ţări, potrivit agenţiei AGI.

Ploile şi vânturile de până la 180 de kilometri pe oră din anumite regiuni ale Italiei au generat perturbări grave ale circulaţiei.

În Genoa, aeroportul va rămâne închis marţi până la ora 13:00 GMT, întrucât pistele sunt impracticabile din cauza deşeurilor şi resturilor de materiale aduse de ploi, vânturi şi valurile mării.

O mare parte din Italia se află în stare de alertă ca urmare a combinaţiei de vânturi violente, precipitaţii abundente şi valuri înalte. La Veneţia fenomenul ‘acqua alta’ a atins luni după amiază pragul de 156 de cm, un nivel care face ca pasarelele pietonale, construite de obicei din lemn şi care permit trecerea în caz de inundaţii, să nu mai fie considerate sigure.

Cea mai gravă inundaţie din era modernă produsă la Veneţia a fost provocată de o maree de 194 de centimetri, în noiembrie 1966, când inundaţiile au devastat şi mare parte din Florenţa.

Piaţa San Marco a rămas inaccesibilă timp de câteva ore luni şi mulţi turişti au fost nevoiţi să viziteze străzile din vecinătate cu copii urcaţi pe umeri şi cu apa până la şolduri. Duminică, inundaţiile au obligat oraşul să modifice traseul maratonului, deşi pe o porţiune s-a alergat totuşi cu apa până la glezne.

Luni, pe teritoriul Italiei, mai multe drumuri au fost inundate şi numeroase şcoli au fost închise, din cauza rafalelor de vânt cu viteze de până la 100 km/h, precipitaţiilor abundente şi valurilor mari. Autorităţile au decretat cod roşu în nordul ţării (Liguria, Lombardia, Veneto, Friuli, Trentino) şi în Abruzzo şi cod portocaliu în mare parte din restul peninsulei şi în Sicilia.

Ca măsură de precauţie, şcolile au fost închise în mai multe zone, inclusiv în regiunile Liguria şi Veneto din nordul ţării, în unele părţi din regiunea Abruzzo (centru) şi la Roma.

Circulaţia era puternic perturbată marţi în capitala Italiei, numeroşi copaci prăbuşiţi din cauza vânturilor puternice blocând încă străzile apropiate de centrul oraşului.

(Agerpres/FOTO apnews.com)

Alegerile prezidenţiale şi referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană au fost bine organizate
Internaţional marți, 22 octombrie 2024, 07:56

Alegerile prezidenţiale şi referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană au fost bine organizate

Alegerile prezidenţiale şi referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană din 20 octombrie au fost bine organizate, dar...

Alegerile prezidenţiale şi referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană au fost bine organizate
Referendum R. Moldova: S-a finalizat numărarea voturilor – 50.46% dintre alegători sunt în favoarea aderării ţării la UE
Internaţional luni, 21 octombrie 2024, 19:10

Referendum R. Moldova: S-a finalizat numărarea voturilor – 50.46% dintre alegători sunt în favoarea aderării ţării la UE

Peste 750.000 de cetăţeni din Republica Moldova au votat în favoarea aderării ţării la Uniunea Europeană la referendumul pentru modificarea...

Referendum R. Moldova: S-a finalizat numărarea voturilor – 50.46% dintre alegători sunt în favoarea aderării ţării la UE
Prezidenţiale R. Moldova: S-a finalizat numărarea voturilor
Internaţional luni, 21 octombrie 2024, 18:51

Prezidenţiale R. Moldova: S-a finalizat numărarea voturilor

UPDATE – Comisia Electorală Centrală (CEC) de la Chişinău a finalizat, luni seară, numărarea voturilor în toate cele 2.219 secţii de...

Prezidenţiale R. Moldova: S-a finalizat numărarea voturilor
Austin anunţă la Kiev un nou pachet de ajutor militar american de 400 de milioane de dolari pentru Ucraina
Internaţional luni, 21 octombrie 2024, 18:45

Austin anunţă la Kiev un nou pachet de ajutor militar american de 400 de milioane de dolari pentru Ucraina

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a anunţat luni, în cadrul unei întâlniri cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski la Kiev,...

Austin anunţă la Kiev un nou pachet de ajutor militar american de 400 de milioane de dolari pentru Ucraina
Internaţional luni, 21 octombrie 2024, 08:10

Mai multe regiuni din Italia sunt afectate de inundaţii. Revărsarea râurilor şi alunecările de teren au produs pagube materiale majore

Mai multe regiuni din Italia sunt afectate de inundaţii. Precipitaţiile abundente au cauzat revărsarea râurilor şi alunecări de teren care au...

Mai multe regiuni din Italia sunt afectate de inundaţii. Revărsarea râurilor şi alunecările de teren au produs pagube materiale majore
Internaţional luni, 21 octombrie 2024, 07:34

Referendumul pentru modificarea Constituţiei în vederea aderării Republicii Moldova la UE va putea fi validat

UPDATE, ora 11:20 – Tabăra pro-europeană din Republica Moldova a preluat conducerea la referendumul cu privire la aderarea la Uniunea...

Referendumul pentru modificarea Constituţiei în vederea aderării Republicii Moldova la UE va putea fi validat
Internaţional duminică, 20 octombrie 2024, 07:00

Alegeri prezidenţiale şi referendum în Republica Moldova

Cetăţenii Republicii Moldova îşi aleg duminică, 20 octombrie 2024, preşedintele şi decid viitorul statului prin referendumul asupra aderării...

Alegeri prezidenţiale şi referendum în Republica Moldova
Internaţional duminică, 20 octombrie 2024, 06:53

În Franţa au loc demonstraţii pentru măsuri care să oprească şofatul agresiv

Sute de persoane au participat la manifestaţii în capitala franceză Paris şi în alte oraşe, cerând măsuri pentru oprirea condusului agresiv...

În Franţa au loc demonstraţii pentru măsuri care să oprească şofatul agresiv