Medicul Marin Burlea, supranumit ‘îngerul copiilor’, cetăţean de onoare al Iaşului
Publicat de , 30 octombrie 2018, 17:48
Primarul Mihai Chirica a anunţat marţi că va propune în şedinţa Consiliului Local Municipal Iaşi ca preşedintelui Societăţii Române de Pediatrie, profesorul universitar Marin Burlea, supranumit ‘îngerul copiilor’, să-i fie conferit titlul de ‘cetăţean de onoare’.
‘Avem în deschiderea ordinii de zi doi cetăţeni de onoare. Din nefericire unul dintre ei este post mortem. Este vorba despre prof. univ. dr Marin Burlea. Cel de-al doilea este domnul Victor Spinei, vicepreşedinte al Academiei Române. În felul acesta întregeşte echipa cu somnul Bogdan Simionescu, dumnealui fiind deja cetăţean de onoare al municipiului Iaşi’, a declarat Mihai Chirica, în cadrul unei conferinţe de presă.
Anunţul a fost făcut la o zi de când au avut loc funeraliile de înmormântare ale distinsului medic pediatru. Supranumit ‘îngerul copiilor’, Marin Burlea a fost înmormântat luni cu onoruri militare şi în aplauzele a mii de persoane, personalităţi ale mediului academic şi autorităţi locale.
Acesta nu este singura recunoaştere post-mortem a meritelor profesorului Marin Burlea. Preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri decretul de decorare post-mortem cu Ordinul Naţional ‘Steaua României’ în grad de Cavaler.
Marin Burlea a murit vineri dimineaţa la Institutul Regional de Oncologie din Iaşi, la vârsta de 69 de ani.
Chiar dacă era grav bolnav şi pensionat de câţiva ani, profesorul şi-a continuat activitatea de la Spitalul de Pediatrie ‘Sf. Maria’ din Iaşi. În ultimii ani de viaţă, alături de echipa sa medicală, între două gărzi la spitalul din Iaşi, profesorul Marin Burlea a străbătut distanţa Iaşi – Tulcea pentru a trata copiii de acolo, întrucât unitatea medicală nu avea medic pediatru.
De-a lungul celor peste 45 de ani de carieră, medicul ieşean a salvat viaţa a peste 300.000 de copii. El s-a remarcat prin activitatea, dar şi prin implicarea şi dăruirea cu care îşi trata micuţii pacienţi, fiind medic pediatru gastroenterolog.
În cei 45 de ani de carieră a devenit cunoscut pentru că a salvat copii prin intermediul unor tratamente inovative. Aşa este şi cazul lui Gabriel, un copil care la patru ani cântărea cât un bebeluş de nouă luni pentru că nu reuşea să înghită alimente. El a fost salvat printr-un tratament ce a inclus şi ciocolata. Un alt caz intens mediatizat este şi cel al Florentinei, o fetiţă care a fost adusă în stare gravă la Spitalul de Pediatrie ‘Sf. Maria’ din Iaşi deoarece până la vârsta de cinci ani a fost alimentată de părinţi cu ceai şi pufuleţi.
După ce au fost trataţi de profesorul Marin Burlea, şeful Clinicii de Gastroenterologie din cadrul Spitalului de Pediatrie ‘Sf. Maria’ din Iaşi, ambii copii, ca şi alţii de altfel, şi-au revenit duc acum o viaţă normală.
Profesorul Marin Burlea s-a născut în 1949, în comuna Vidra, judeţul Ilfov, şi la îndemnul unchiului său a urmat şi apoi absolvit, în 1967, Liceul ‘Mihai Eminescu’ din Iaşi. A devenit medic după ce a învăţat la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi, făcând parte din promoţia 1973.
În calitate de profesor, Marin Burlea a susţinut cursuri la disciplina Pediatrie, a fost membru al Senatului UMF ‘Grigore T. Popa’ şi prorector al universităţii, între anii 2004 şi 2006.
De-a lungul carierei, profesorul Marin Burlea a semnat peste 300 de titluri ştiinţifice şi cărţi de specialitate. Timp de 15 de ani a fost director General al Spitalului Clinic de Urgenţe pentru Copii ‘Sfânta Maria’ Iaşi. Din 2009 era Preşedinte al Societăţii Române de Pediatrie şi a susţinut o prodigioasă activitate în Asociaţia Europeană de Pediatrie (EPA) şi Academia Europeană de Pediatrie (EAP).
(Agerpres/FOTO nordestnews.ro)