Românii care lucrează în străinătate au lăsat în ţară aproape 100 de mii de copii
Publicat de , 1 noiembrie 2018, 15:24
Numărul copiilor ai căror ambii părinţi sau doar unul dintre ei lucrează în străinătate se apropie de 100 de mii; la majoritatea dintre ei se constată tulburări emoţionale şi comportamentale conform unui studiu amplu realizat de Institutul de Statistică.
La sfârşitul anului 2017, în România existau în evidenţe 77 de mii 471 de copii minori ai căror ambii părinţi erau plecaţi în străinătate şi 17 mii 425 care aveau un singur părinte plecat din ţară.
Potrivit profesorilor acestora, aceşti copii lipsesc des de la şcoală, realizările lor şi interesul faţă de şcoală scad, se confruntă cu tulburări emoţionale şi de comunicare, devin cu uşurinţă apatici, sau încearcă să atragă atenţia asupra lor prin hiperactivitate, violenţă fizică şi verbală.
Majoritatea copiilor lăsaţi în ţară (peste 31 de mii) sunt din zona de nord-est a ţării (Moldova).
Cel mai mic procent se constată în capitală şi în regiunea de vest a ţării, unde trăieşte 20% din populaţia ţării, însă numărul copiilor lăsaţi în ţară este de doar 2%.
Conform Institutului de Statistică, doar 40% dintre copiii lăsaţi în ţară de părinţii lor care lucrează în străinătate beneficiază de consiliere psihologică individuală sau de grup.
Peste trei sferturi dintre ei sunt crescuţi doar de mamele lor, 10% doar de taţi şi 5% de bunici sau alte rude.
Statisticile arată că anul trecut aproximativ 220 de mii de cetăţeni români s-au mutat în străinătate pentru o perioadă mai mare de un an.
Cei mai mulţi s-au stabilit în Marea Britanie (23%), Italia (20%) şi Spania (13%).
(Rador/FOTO radiocluj.ro)