Iaşi: Program educaţional privind comunicarea cu pacienţii, lansat de SNMF
Publicat de Andreea Drilea, 11 noiembrie 2018, 07:13
Societatea Naţională de Medicina Familiei a lansat sâmbătă, la Iaşi, proiectul ‘Creşterea competenţei medicilor de familie în activitatea de vaccinare’.
Preşedintele filialei ieşene a SNMF, Anca Deleanu, a declarat, într-o conferinţă de presă, că prin intermediul acestui proiect vor fi organizate cursuri pentru a îmbunătăţi abilităţile de comunicare ale medicilor de familie, în vederea susţinerii procesului de vaccinare.
‘Proiectul se adresează medicilor de familie, fiind structurat ca un program educaţional, desfăşurat sub forma unor ateliere de lucru, şi are ca obiectiv actualizarea cunoştinţelor despre activitatea de vaccinare şi dobândirea de abilităţi suplimentare în comunicarea cu pacienţii’, a spus aceasta.
Gindrovel Dumitra, coordonatorul Grupului de Vaccinologie din cadrul SNMF, a reiterat că medicii de familie sunt preocupaţi de scăderea acoperirii vaccinale care are ca şi consecinţă apariţia de îmbolnăviri şi pierderea de vieţi.
‘În acest sens, SNMF, prin grupurile de lucru, analizează situaţia, participă la identificarea barierelor şi propune intervenţii care să determine scăderea îmbolnăvirilor şi a deceselor care pot fi evitate’, a afirmat Gindrovel Dumitra.
El spune că provocările la care medicii de familie trebuie să facă faţă sunt reprezentate de includerea în Programul Naţional de Vaccinare de vaccinuri noi, precum vaccinul pneumococic conjugat 13 valent, dar şi de discontinuitatea în aprovizionare cu vaccinuri sau scăderea încrederii populaţiei în vaccinare.
‘Acestea sunt o parte dintre motivele pentru care medicii de familie resimt nevoia unor cunoştinţe suplimentare privind recuperarea vaccinurilor restante, dar şi a îmbunătăţirii abilităţilor de comunicare cu pacienţii. Analizând rapoartele privind estimarea acoperirii vaccinale şi consumul lunar de vaccinuri, precum şi solicitările transmise din teritoriu, am identificat 11 judeţe prioritare în desfăşurarea de activităţi educaţionale legate de vaccinare. Acestea sunt: Arad, Bacău, Braşov, Galaţi, Hunedoara, Iaşi, Neamţ, Prahova, Satu Mare, Suceava, Timiş. Ne dorim ca acest proiect să crească nivelul de cunoştinţe şi abilităţile medicilor de familie, cu impact direct asupra stării de sănătate a populaţiei generale pe termen scurt, mediu şi lung’, a arătat coordonatorul Grupului de Vaccinologie din cadrul SNMF.
(Agerpres/FOTO arhivă dcnews.ro)