Mihai Chirica: Titlul de Capitală a Tineretului – o confirmare a politicii municipalităţii ieşene din ultimii ani
Publicat de andreeadaraban, 11 noiembrie 2018, 19:35
Câştigarea titlului de Capitală a Tineretului din România de către municipiul Iaşi este şi o confirmare a politicii municipalităţii din ultimii trei ani şi jumătate, de deschidere, sprijin şi colaborare cu mediul cultural şi educaţional, cu societatea civilă şi cu organizaţiile de tineret, în particular, spune primarul Mihai Chirica.
Municipiul Iaşi a fost desemnat sâmbătă, în cadrul Galei Tineretului organizate la Baia Mare, oraşul câştigător în competiţia Capitala Tineretului din România 2019 – 2020.
‘#rISeUP!, conceptul câştigător care a adus titlul la Iaşi, este bazat pe un buget consolidat estimat la aproximativ 500.000 de euro. Împreună cu titulatura de Capitala Tineretului din România, Iaşiul va intra în posesia premiului în valoare de 50.000 de euro oferit de Banca Comercială Română, co-iniţiator al programului naţional Capitala Tineretului din România’, se arată într-un comunicat transmis presei de municipalitatea ieşeană.
Conform comunicatului, în calitate de Capitala Tineretului din România, Iaşiul îşi doreşte să poată antrena tinerii, organizaţiile de tineret şi întreaga comunitate ieşeană într-un amplu proces de dezvoltare urbană. #rISeUP! urmăreşte dezvoltarea unor legături sustenabile între organizaţiile de tineret şi administraţia publică locală, alături de crearea unui cadru propice unde structurile de tineret şi iniţiativele îndreptate către tineri să poată coaliza, astfel încât eficienţa şi impactul lor asupra comunităţii să fie sporite.
‘Actualmente, în municipiul Iaşi trăiesc aproape 400.000 de locuitori, dintre care aproape jumătate sunt copii şi tineri cu vârste cuprinse între 0 şi 35 de ani. În procesul de pregătire a candidaturii am organizat o serie de întâlniri cu mediul academic şi cu cel privat, dar şi o serie de consultări între ONG-urile din oraş, cu participarea a peste 600 de elevi din liceele ieşene. Urmare a acestor întrevederi, am identificat un interes autentic şi o dorinţă semnificativă de implicare din partea celor prezenţi. În acest context, prin programul ‘Iaşi – Capitala Tineretului din România 2019-2020′ ne dorim să punem împreună bazele unei colaborări sustenabile şi durabile între structurile de tineret, autorităţile publice locale şi mediul de afaceri din judeţ. Astfel, toate proiectele care se vor derula sub umbrela conceptului #rISeUP! sunt menite să creeze cadrul ideal, unde domeniile de interes pentru tineri să devină domenii relevante şi pentru partenerii noştri instituţionali şi cei din mediul privat’, se arată în dosarul de candidatură al Municipiului Iaşi.
Adiţional premiului de 50.000 de euro câştigat de tinerii ieşeni, pentru acoperirea şi întregirea sumelor stipulate în bugetului proiectului, aportul financiar va veni din partea administraţiei publice locale şi a mediului de afaceri privat.
‘Este o mare bucurie pentru oraşul nostru să câştigăm acest titlu! În numele comunităţii ieşene, mulţumesc organizatorilor şi juriului, dar, mai ales, mulţumesc echipei entuziaste formate din reprezentanţi ai organizaţiilor ieşene de tineret pentru efortul şi calitatea muncii depuse. Acest titlu este şi o confirmare a politicii municipalităţii ieşene din ultimii trei ani şi jumătate, de deschidere, sprijin şi colaborare cu mediul cultural şi educaţional, cu societatea civilă şi cu organizaţiile de tineret, în particular’, spune primarul Mihai Chirica.
Totodată, edilul reaminteşte că Iaşiul este prima administraţie din ţară în ceea ce priveşte alocarea fonduri destinate activităţilor de tineret.
‘Sprijinim în permanenţă proiectele educaţionale ale organizaţiilor neguvernamentale şi unităţilor de învăţământ, am creat un Consiliu Consultativ pe Probleme de Tineret, o structură a tinerilor pe lângă Consiliul Local, susţinem diverse programe de internship şi voluntariat, iar evenimente la care Primăria Municipiului Iaşi este organizator sau partener, precum Festivalul Internaţional al Educaţiei, Festivalul Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr, Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere, Întâlnirile Tineretului Ortodox din România şi Moldova, atrag anual mii şi zeci de mii de tineri nu numai din Iaşi, ci şi din ţară şi de peste hotare. Titlul de Capitală a Tineretului din România ne obligă să continuăm pe acest drum, iar pentru mine, ca primar, nevoile şi proiectele educaţionale, sociale, recreative sau de integrare pe piaţa muncii ale tinerilor ieşeni vor rămâne prioritatea absolută’, a precizat primarul. (Agerpres/ FOTO stiriletvr.ro)