Genoveva Vrabie a trecut la cele veșnice
Publicat de nicolaetomescu, 12 noiembrie 2018, 19:09 / actualizat: 12 noiembrie 2018, 20:13
Genoveva Vrabie a contribuit, prin activitatea sa la catedră și prin cea de cercetare științifică, la dezvoltarea doctrinei dreptului constituțional românesc și european.
Născută în Brăila, pe 31 ianuarie 1938, Genoveva Vrabie alegea să studieze Dreptul la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași. Imediat după absolvire, în 1961, și-a început cariera didactică la Institutul Agronomic „Ion Ionescu de la Brad”; după trei ani, devenea asistent la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, instituție pe care avea să o servească preț de 35 de ani.
A fost unul dintre întemeietorii Universității „Mihail Kogălniceanu” din Iași, căreia i-a consacrat o mare parte a energiei profesionale și manageriale.
A obținut, în 1973, titlul de Doctor în Drept al Universității din București, cu teza intitulată „Politica, morala și dreptul – forme de reglementare a relațiilor sociale”. Această cercetare a avut un rol important în conturarea agendei sale profesionale de după decembrie 1989, atunci când specialiștii în Drept constituțional se numărau printre cei chemați să explice și să îndrume transformările din societatea românească. În cazul profesorului Genoveva Vrabie, esențială a fost opțiunea pentru abordările comparative, pentru interdisciplinaritate, pentru integrarea într-o comunitate epistemică internațională.
A fost autoarea unor volume de referință în dreptul constituțional românesc, atât cărți de autor – Organizarea politico-etatică a României, Iași, Institutul European, 2004; Le regime politique et constitutionnel de la Roumanie post-decembriste, 2010 – cât și seria de volume editate la editura Institutul European/reunesc lucrările conferinței anuale a ARDC, pe teme de mare actualitate în doctrina constituțională europeană: Droit constitutionnel – droit international. Frontieres et interferences, 2011; Le pouvoir judiciaire, 2012; La jurisprudence des autorites juridictionnelles – source de droit?, 2013; La Cour constitutionnelle – garant de la suprematie de la Constitution, 2014; Constitution, democratie et elections , Iași, Institutul European, 2015.
Activitatea profesorului universitar doctor Genoveva Vrabie a fost apreciată de colegii din țară și din străinătate; în 2013, i-a fost adus un omagiu prin editarea volumului Rainer Arnold, Didier Maus (coord.), De l’Etat national a l’Union Europeenne. Les ecrits d’une juriste roumaine et europeenne, Genoveva Vrabie, Universitäsverlag Regensburg, 2013.
Având calitatea fondatorului și Președintelui de onoare al Asociației Române de Drept Constituțional, Genoveva Vrabie s-a dovedit și un membru activ al Asociației Internaționale de Drept Constituțional (International Association of Constitutional Law)…
Dumnezeu să o ierte!
Trupul i-a fost depus astăzi, 12 noiembrie, în Aula „Mihail Kogălniceanu”, la parterul sediului universității, cu același nume, din Iași str. Bălușescu nr. 2
Ceremonia funerară are loc mâine, 13 noiembrie, ora 14:00, la cimitirul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”