Vrancea: Filtrele sanitare pentru pestă porcină africană, din localitatea Lespezi, au fost ridicate
Publicat de , 15 noiembrie 2018, 13:44
Autorităţile vrâncene au decis ridicarea filtrelor sanitare la Lespezi, comuna Homocea, unde la sfârşitul lunii octombrie a fost confirmat un focar de pestă porcină africană, fiind menţinute filtrele rutiere pentru verificarea transporturilor de carne şi animale din zonă, au anunţat joi reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Vrancea.
‘În cadrul Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) şi al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă s-a stabilit reactualizarea planului de măsuri referitoare la evoluţia pestei porcine în exploataţia non-profesională din localitatea Lespezi. Având în vedere că riscul apariţiei acestei boli în zonă, într-un nou focar, a scăzut, s-a dispus amplasarea unui singur filtru rutier la intrarea în Homocea, localitatea Troiţa, 24 din 24 de ore. De asemenea, s-a dispus efectuarea de patrulări zilnice la Homocea şi Lespezi. Au fost dispuse filtre rutiere şi în zona Năneşti, la ieşirea din judeţul Vrancea spre Galaţi şi Brăila’, a declarat directorul DSVSA Vrancea, Necula Botezatu.
De la confirmarea virusului pestei porcine africane în localitatea Lespezi, comuna Homocea, au trecut 20 de zile, timp în care nu s-au mai înregistrat alte cazuri de pestă porcină. După 45 de zile de la confirmarea focarului, în gospodăria unde s-a depistat virusul vor fi introduşi porci santinelă.
Potrivit directorului DSVSA, în Vrancea vor fi înfiinţate şi alte filtre rutiere şi s-au luat măsuri pentru prevenirea pestei rumegătoarelor mici.
‘Având în vedere sărbătorile de iarnă care vin, se va avea în vedere înfiinţarea şi a altor filtre rutiere, de exemplu în zona Tişiţa, pe E85. Tot în cadrul CLCB au fost stabilite şi unele măsuri de prevenire a virusului pestei rumegătoarelor mici în judeţul Vrancea. Planul a cuprins verificarea exploataţiilor de ovine şi caprine, identificarea şi catagrafierea lor’, a declarat medicul Necula Botezatu.
În urma inventarierii efectivelor de animale, la nivelul judeţului Vrancea s-a identificat, în gospodării, un număr de 28.921 capete de porcine, iar cele 13 exploataţii comerciale din judeţ au un efectiv de 77.955 de capete. De asemenea, la nivel judeţean au mai fost identificate 182.533 de ovine în exploataţiile non-profesionale.
(Agerpres/FOTO realitatea.net)