17 nov, de la 18.10, pianistul Vlad Iftinca, invitat la Univers Muzical cu Daniela Vlad
Publicat de dvlad, 17 noiembrie 2018, 16:27
În această ediţie a întâlnirii noastre, vă invităm să îl ascultaţi pe unul dintre ieşenii care au atins nivelul de top mondial atât în materie de artă, cât şi ca poziţie într-unul din cele mai redutabile teatre de operă din lume, Metropolitan din New York.
Vlad Iftinca este unul dintre cei mai rafinaţi pianişti pe care i-a dat Iaşul şi care s-a îndreptat, (oare cum ar fi putut să fie altfel), către lumea operei. Fiul mezzo-sopranei Evredica Filipovici şi al balerinului Gheorghe Iftinca a crescut în atmosfera vibrantă a Operei ieşene şi a Teatrului Naţional. Pianist înzestrat, sensibil şi dornic de a învăţa, a plecat încă din anii liceului la studii în străinătate. Poveştile lui despre orele de pian cu eminenta profesoară Adriana Bera, pe care o venerează până azi, (după ce pe atunci îi era destul de frică de ea !…) au o savoare care ar merita cunoscută de mai mult decât câţiva colegi şi apropiaţi… După liceul terminat la Școala Superioară de Artă „Reina Sofia” de la Madrid, a plecat la New York, unde a urmat timp de 2 ani cursurile la Mannes School of Music şi apoi la vestita Juilliard School. Între timp, a adăugat cursuri de dicţie în italiană, germană, rusă sau franceză – limbile celor mai vestite opere din lume şi a devenit astfel candidatul perfect pentru postul pe care l-a obţinut în 2010, „vocal coach” sau antrenor de voci şi corepetitor la unul dintre cele mai vestite teatre lirice din lume, legendara Metropolitan Opera din New York. Vlad Iftinca a devenit primul român angajat al acestei instituţii şi unul dintre cei mai apreciaţi, ajungând să coordoneze echipa de vocal coach ai MET-ului. Astfel a cunoscut şi a pregătit roluri cu unii dintre cei mai mari artişti ai lumii, Renée Fleming, Kiri te Kanawa, Deborah Voigt, Placido Domingo, Thomas Hampson şi a făcut primii paşi spre dirijat, ca asistent al maestrului James Levine. În 2014, debutul său în dirijat a avut loc la Frankfurt, cu opera Cenuşăreasa de Rossini, titlu cu care îl găsim până astăzi la Stuttgart. În 2014 prezintă două opere de Britten în Canada, A Midsummer Night’s Dream şi The Turn of the Screw, a urmat Bărbierul din Sevilla şi din nou la Frankfurt, în decembrie 2015, Lucia di Lamermoor. Pe care a dirijat-o apoi şi la Iaşi şi la Opera din Düsseldorf. În 2016 a adăugat repertoriului său La traviata şi Hänsel und Gretel, iar în 2017, Boema. Experienţa sa minunată i-a inspirat şi o colaborare binevenită cu Universitatea Naţională de Arte George Enescu din Iaşi, unde a început să susţină cursuri de măiestrie încă din 2016 (după ce făcuse acelaşi lucru şi împreună cu marea soprană Renata Scotto. Iar această plăcută îndeletnicire l-a dus până şi în Mexic, unde a susţinut cursuri în 2017 şi 2018.
La Iaşi, ne-am bucurat de prezenţa lui Vlad Iftinca şi în juriul Festivalului Concurs de Operă Independentă de la Ateneu, încă de la prima ediţie, din 2017. Şi oricât ne-am fi conversat cu aceste prilejuri, a-l asculta pe Vlad este mereu captivant şi un mare privilegiu. Aşa că venirea sa la Iaşi în această toamnă o sărbătorim, cumva, prin dialogul din această ediţie Univers Muzical.
Vom afla mult mai multe detalii despre ce înseamnă a fi pianist într-un teatru liric şi despre traseele şi marii artişti cu care s-a intersectat Vlad.
Ne găsiţi pe frecvenţele dvs preferate pentru actualitatea muzicii clasice din Moldova, România şi din lume, 1053 KHz AM, 90,8/94,5 şi 96,3 MHz în FM şi online, doar live, pe radioiasi.ro. Mesajele dvs. pot fi transmise pe paginile de facebook Radio Iaşi sau Daniela Vlad sau la adresa Lascar Catargi 44, Radio Iaşi.