Vaslui: ‘Realitatea se schimbă după ce conduci beat’ – dezbatere organizată de IPJ şi Serviciul de Probaţiune
Publicat de , 21 noiembrie 2018, 15:30
Trei persoane condamnate pentru săvârşirea de infracţiuni la regimul circulaţiei rutiere au participat, miercuri, la dezbaterea ‘Realitatea se schimbă după ce conduci beat’, derulată de poliţişti din cadrul Serviciului Rutier al Inspectoratului de Poliţie Judeţean, în colaborare cu Serviciul de Probaţiune Vaslui.
Cele trei persoane ispăşesc pedepse de închisoare cu suspendare, pentru diferite infracţiuni, printre care conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice, fugă de la locul accidentului sau ucidere din culpă şi au povestit cum li s-a schimbat viaţa după aceste evenimente.
‘Am avut un accident pe raza judeţului Galaţi, din care a rezultat moartea soacrei mele. (…) Am trecut destul de greu peste moment, dar am avut parte de ajutorul familiei. A fost dificil, a intervenit acel sentiment de vinovăţie şi acum mă gândesc, dar cei din jurul meu m-au ajutat să depăşesc. Un astfel de eveniment îţi schimbă viaţa şi le transmit tuturor celor care urcă la volan să se gândească la acest lucru’, a afirmat unul dintre condamnaţii care a acceptat să-şi povestească experienţa.
Dezbaterea şi-a propus ca prin aducerea la cunoştinţa publicului larg a unor situaţii prin care au trecut persoanele condamnate, să fie redus numărul celor care comit infracţiuni la regimul rutier.
‘Avem o rată mică de recidivă şi persoanele înţeleg foarte bine ce se întâmplă în momentul în care primesc aceste sancţiuni neprivative de libertate. Atât amânarea aplicării pedepsei, cât şi condamnarea cu suspendare sub supraveghere reprezintă nişte beneficii. Li se dă persoanelor o şansă, pentru ele trebuie să probeze comportamentul ulterior şi să dovedească faptul că ceea ce s-a întâmplat atunci când s-a comis infracţiunea, reprezintă o scăpare, un episod izolat şi că nu manifestă un comportament infracţional în general. Dacă noi, consilierii de probaţiune, plecăm de la această premiză, atunci ei simt că le dăm încredere şi că societatea are încredere în ei că se pot reabilita cu succes’, a declarat Daniela Constanţa Mîrzu, din cadrul Serviciului de Probaţiune Vaslui.
Reprezentanţii Serviciului de Probaţiune au precizat că o parte dintre persoanele aflate în atenţia instituţiei depăşesc greu momentele de după condamnare, ajungând să îşi piardă locul de muncă sau să fie părăsite de familie şi şi-au manifestat speranţa ca prin colaborarea interinstituţională să fie găsite soluţii pentru reintegrarea lor socială.
Şeful Serviciului Rutier Vaslui, Sergiu Anton, a atras atenţia asupra faptului că în ultimul timp se constată o creştere a numărului de persoane care au consumat alcool înainte de a urca la volan.
‘Experienţa celor trei persoane aflate în faţa dumneavoastră astăzi, care sunt condamnate pentru infracţiuni la regimul rutier, ar trebui să fie ca un mesaj preventiv pentru toţi participanţii la trafic. (…) În ultimul an, am intensificat acţiunile privind testarea în trafic a conducătorilor auto, pentru a vedea dacă au consumat alcool şi s-a constat o creştere a celor care erau băuţi la volan. Anul trecut au fost peste 10.000 de astfel de testări, iar anul acesta la fel. Poate sunt şoferi care sunt deranjaţi de acest lucru, dar atragem atenţia că vom continua în acelaşi fel. Ne-am dori să nu testăm pe nimeni, dar acest lucru nu este posibil, nu acceptăm sub nicio formă consumul de alcool la volan’, a declarat comisarul Sergiu Anton.
(Agerpres/FOTO stirisuceava.net)