23 noiembrie, de la ora 19.00, la Casa Studenţilor Iaşi: Simfonic dirijat de Tiberiu Soare, solist Josu de Solaun, laureat al Concursului Internaţional George Enescu 2014
Publicat de dvlad, 22 noiembrie 2018, 16:41
Pianistul de origine spaniolă Josu de Solaun este câștigătorul ediției 2014 a Concursului Enescu, Secțiunea Pian. Ne amintim cât de impresionat a fost atunci, locuind în timpul desfășurării Concursului într-un apartament închiriat chiar sub cel în care a locuit Enescu la sfârșitul anilor ‘30 și începutul anilor ‘40, înainte de a se muta permanent în camerele din spate ale Palatului Cantacuzino. În 2016, Josu de Solaun a înregistrat integrala lucrărilor pentru pian de George Enescu, readucând, astfel, muzica marelui compozitor român în prim-plan internațional. La ediția 2016 a Concursului Enescu a susținut un recital extraordinar pe scena Ateneului Român și a lansat primul CD cu lucrări enesciene, din trilogia care acum este prezentată într-o casetă elegantă din care ne privesc mii de floarea soarelui de pe un deal imens.
Născut la Valencia în 27 octombrie 1981, Josu de Solaun a studiat până la 17 ani în Spania, apoi s-a mutat în Statele Unite pentru a continua studiile la Manhattan School of Music, iar acum, deși are un apartament în New York, este stabilit lângă Houston, unde este profesor la Universitate și are concerte în toată lumea. Așa că, în interviuri, spune că acasă înseamnă și Valencia, și Bilbao, de unde este tatăl său, și New York-ul în care a trăit importante rituri de trecere, și Bulgaria, de unde provin unii membri ai familiei sale, și chiar România, o țară în care a găsit multă afecțiune și unde are câțiva dintre cei mai buni prieteni din muzică și din viață.
Pentru a ne da seama de unde provine marea sensibilitate și la fel de excelenta tehnicitate a acestui interpret, trebuie să privim înspre profesorii săi, Maria Teresa Naranjo, elevă a Magdei Tagliaferro, Nina Svetlanova, elevă a lui Heinrich Neuhaus și Horacio Gutierrez, un mare pianist virtuoz care a câștigat Concursul Ceaikovski din Moscova și care a studiat cu Sergey Tarnowsky, profesorul principal al lui Horowitz din Kiev.
Dintre sursele sale de inspirație fac parte mari chitariști, John Williams, Narciso Yepes și Andrés Segovia, pianiști ca Horowitz, Rahmaninov, Lipatti sau dintre cei contemporani, Radu Lupu, Andreas Schiff, Murray Perahia, Daniel Barenboim și compozitori ca Haydn, Chopin, Wagner, Schumann, Enescu, Janacek, Szymanowski, Elliott Carter și John Adams. Josu spune că muzica acestor compozitori i-a format impresia despre univers și constituie coloana sonoră a vieții sale. Și probabil că nu întâmplător a ajuns la Concursul Enescu și nu întâmplător l-a și câștigat, deoarece vedem cum a fost mereu aproape de marii noștri muzicieni. El spune că Enescu i-a fost întotdeauna model pentru ceea ce ar trebui să fie un muzician, pentru că a excelat în mai multe domenii și pentru că a fost unul dintre cele mai mari genii ale civilizației occidentale.
Iată ce spune Josu de Solaun despre câștigarea Premiului Enescu, semnificația lui este căpătarea unei responsabilități aproape etice, aceea de a duce mai departe mesajul lui Enescu, a servi Muzica fără falsă modestie, cu sacrificii constante și muncă asiduă, în căutarea frumuseții și a adevărului. Faptul că se numără printre cei 13 deținători ai premiului de la înființarea concursului în 1958, este de asemenea o mare onoare, pentru că se află astfel într-o galerie de giganți ai pianului precum Radu Lupu sau Elisabeth Leonskaja. Josu mai spune că i-a plăcut mereu și a admirat profund muzica lui Enescu, iar concursul și înregistrarea ulterioară a integralei pentru pian a lui Enescu pentru Naxos i-au dat ocazia să aprofundeze acest univers minunat, acest cosmos creator care este muzica sa. Când a descoperit muzica pentru pian a lui Enescu, octetul, muzica de cameră, cântecele, Oedipe, simfoniile sau Vox Maris, a fost copleșit de geniul pur, de inventivitatea, curajul, densitatea și măiestria polivalentă a acestor muzici. El declară că îl consideră pe Enescu un geniu la nivelul lui Bach, Mozart și Beethoven.
Cunoscându-l pe Josu, care a mai concertat la Iași la începutul anului 2017, înțelegi imediat că natura sensibilă și în același timp filosofică îl face un om și un artist foarte special. După Concursul Enescu, a fost invitat să concerteze în România cu mai multe orchestre filarmonice din Ploiești, Târgu Mureș, Satu Mare, Iași și Timișoara și la Festivalul de la Ravello, alături de Orchestra della Fenice, alături de ceilalți doi câștigători ai concursului, violonistul Ștefan Tarara și violoncelista Eun-Sun Hong. Prietenia lor a dus la înregistrarea a 2 CD-uri pentru Naxos, unul cu muzică de Enescu, Trio în La minor și Cvartetul pentru pian, Op. 16 și încă unul cu o selecție a celor mai bune triouri de Haydn. Iată cum un om inteligent și generos poate câștiga după un concurs nu numai noi ocazii artistice și profesionale, ci și prețioase contacte umane.
În 2017, visul lui Josu de Solaun de a cânta la Festivalul Enescu s-a împlinit, alături de marele dirijor Christian Badea. Iar Concursul Internaţional George Enescu 2018 a fost deschis de un concert al Orchestrei Filarmonicii George Enescu, dirijor Gabriel Bebeşelea, solişti în Triplul Concert de Paul Constantinescu, cei trei câştigători ai ediţiei 2014 a Concursului, Josu de Solaun, Ştefan Tarara, Eun-Sun Hong.
Iată mesajul lui Josu pentru tinerii muzicieni care își doresc o carieră internațională: Să iubească muzica fără jenă, fără compromis, să cânte cu bucurie și pasiune, să caute întotdeauna mai mult, mai profund, să muncească, să muncească, să muncească, în ciuda eșecurilor, în ciuda respingerilor. Să nu renunțe absolut niciodată. Muzica merită toate sacrificiile posibile.
Dirijroul Tiberiu Soare s-a născut pe 3 ianuarie 1977 în Bucureşti. Absolvent a două dintre facultăţile Universităţii de Muzică din Bucureşti: Facultatea de Interpretare Muzicală, Secţia Instrumentală (Tuba), clasa Conf. Univ. Ion Popescu (Diplomă de Licenţă obţinută în anul 2000) şi Facultatea de Compoziţie şi Pedagogie Muzicală, Secţia Dirijat Orchestră, clasa profesorilor Ludovic Bacs şi Conf. Univ. Dr. Petru Andriesei (Diplomă de Licenţa obţinută în anul 2001).