ANSVSA: Pesta Porcină Africană evoluează în 289 de localităţi din 17 judeţe
Publicat de Andreea Drilea, 23 noiembrie 2018, 15:10
Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 289 de localităţi din 17 judeţe, cu un număr de 1.108 focare (dintre care 16 în exploataţii comerciale) şi 234 de cazuri la mistreţi, arată ultima actualizare a Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare remisă vineri AGERPRES.
Până în prezent, au fost eliminaţi, în total, 361.132 de porci afectaţi de boală, 7.930 de proprietari au fost despăgubiţi iar valoarea totală a plăţilor este de aproximativ 205,581 milioane de lei.
Pe de altă parte, au fost stinse 5 focare în judeţul Satu Mare
‘Prin aplicarea eficientă a măsurilor de combatere a PPA au fost stinse până la această dată 5 focare în judeţul Satu Mare şi singurul focar din judeţul Dâmboviţa iar unitatea de procesare a cărnii aparţinând societăţii S.C. Carniprod SRL şi-a reluat activitatea, în data de 14 august 2018’, se menţionează în comunicat.
Conform datelor ANSVSA, cele mai multe focare sunt în continuare judeţele Tulcea – 570, dintre care 5 focare la exploataţii comerciale şi un focar, la o exploataţie de tip A şi 74 de cazuri la mistreţi), în Ialomiţa – 125 de focare în gospodăriile populaţiei şi 33 de cazuri la mistreţi, în Brăila – 114 focare, dintre care 9 focare la exploataţii comerciale şi două cazuri la mistreţi, în Călăraşi – 95 de focare, unul la o exploataţie comercială şi 24 cazuri la mistreţi, iar în Constanţa – 87 de focare în gospodăriile populaţiei şi trei cazuri la mistreţi.
Prezenţei virusului PPA în ţara noastră a fost semnalată pentru prima oară pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare.
‘Evoluţia bolii este în permanenţă monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe’, se menţionează în comunicat.
ANSVSA solicită în continuare sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei’, se menţionează în comunicat.
Specialiştii veterinari reafirmă că orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană, iar pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, în timp ce proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.
Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de până la 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin şi nici tratament. Singurele metode de prevenţie eficiente sunt menţinerea unui nivel înalt de biosecuritate la ferme şi gestionarea rapidă şi eficientă a posibilelor focare de boală – raportare, restricţii privind mişcarea animalelor, a produselor şi subproduselor provenite de la porcine, sacrificarea animalelor susceptibile şi controlul circulaţiei animalelor.
Potrivit autorităţilor veterinare, pesta porcină africană nu afectează şi nu se transmite la oameni, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, însă există un impact la nivel social şi din punct de vedere economic.
(Agerpres/FOTO arhivă lumeasatului.ro)