Suceava: DSP a început distribuirea de lapte praf gratuit pentru sugari
Publicat de , 26 noiembrie 2018, 15:03
Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava a început de luni distribuirea laptelui praf gratuit către primăriile din judeţ, a anunţat directorul instituţiei, Liliana Grădinariu.
Directorul DSP Suceava a spus că, în prezent, în evidenţele medicilor de familie se află 343 de sugari care pot beneficia de lapte praf gratuit, cei mai mulţi dintre aceştia fiind în comunele Voitinel, Moara, Udeşti şi Ostra.
Potrivit lui Grădinariu, DSP Suceava a primit, la sfârşitul săptămânii trecute, 2.592 de kilograme de lapte praf, în valoare de 64.800 de lei, iar în această săptămână vor mai ajunge alte 4.547 de kilograme, la repartizarea acestuia urmând să se ţină cont şi de cantitatea de stocurile de lapte praf pe care unele primării le au.
Grădinariu a menţionat că, în cadrul Programului naţional de sănătate a femeii şi copilului, pentru profilaxia distrofiei şi a malnutriţiei, primesc de la stat lapte praf gratuit, pe bază de prescripţie medicală eliberată de medicul de familie, copiii cu vârste cuprinse între 0 şi 12 luni, care nu beneficiază de lapte matern.
Prescripţiile medicale trebuie să aibă în vedere unele criterii, respectiv mame care prezintă contraindicaţii ale alăptării (boli grave: TBC pulmonar activ, neoplazii, caşexie, septicemie, boli psihice grave, epilepsie, eclampsie, scleroză în plăci, insuficienţă renală, hepatică sau cardiacă, diabet zaharat decompensat, tireotoxicoză, mamă infectată cu HIV, tratamente cu citostatice, diazepine, anticonvulsivante, anticoagulante, radioizotopi, consum de droguri sau dependenţă de alcool, tutun care determină intoxicaţii ale copilului) sau în cazul copiilor sănătoşi la care se constată o creştere nesatisfăcătoare din cauza absenţei laptelui matern.
Prescripţia medicală pentru acordarea laptelui praf are valabilitate pentru luna în curs şi se realizează fără a se condiţiona dovedirea calităţii de asigurat a părinţilor copiilor, iar medicii de familie au obligaţia să înscrie pe lista de asiguraţi copiii neînscrişi cu vârste cuprinse între 0 şi 12 luni, care nu beneficiază de lapte matern şi se încadrează în criteriile de acordare.
Costurile sunt suportate din bugetul Ministerului Sănătăţii, în limita fondurilor alocate de la bugetul de stat cu această destinaţie.
Judeţului Suceava i-a fost alocată în acest an suma de 295.000 de lei cu această destinaţie.
(Agerpres/FOTO romedic.ro)