(UPDATE) Liberalii cer revocarea din funcţie a lui Liviu Dragnea şi Florin Iordache şi ameninţă cu greva parlamentară
Publicat de , 5 decembrie 2018, 11:45
UPDATE – ora 11:40 Liderul de grup al PNL de la Cameră, Raluca Turcan, a declarat miercuri că există posibilitatea ca liberalii să intre în grevă parlamentară în cazul în care nu sunt supuse votului în plen anumite solicitări venite din partea acestora.
‘Vă solicit, domnule Iordache, să răspundeţi dacă există vreun articol din Regulament în baza căruia dumneavoastră puteţi să conduceţi această şedinţă, să răspundeţi clar. În acelaşi timp, vreau să vă anunţ că nu voi mai pleca de la acest microfon şi că există posibilitatea să intrăm în grevă parlamentară dacă dumneavoastră nu supuneţi la vot următoarele solicitări – aceste solicitări sunt făcute în baza Regulamentului. Dacă aveţi majoritate, supuneţi la vot, dacă nu supuneţi la vot înseamnă că nu aveţi majoritate, înseamnă că deţineţi această conducere abuziv, înseamnă că vă exercitaţi prerogativele doar prin încălcarea Regulamentului şi a Constituţiei. Propunerile noastre sunt: prelungirea programului cu o oră, sistarea dezbaterilor generale pe subiectul introducerii altor puncte pe ordinea de zi, schimbarea procedurii de vot astfel încât să nu fie manipulare a votului prin reţeaua electronică pe care dumneavoastră o folosiţi aşa cum consideraţi de cuviinţă. De asemenea, să conducă această şedinţă vicepreşedintele Marilen Pirtea’, a cerut Turcan, în plenul Camerei Deputaţilor.
În urma acestei solicitări, plenul a luat o pauză pentru ca liderii de grup să se consulte şi să se decidă în continuare programul.
UPDATE – ora 11:00 Liberalii au propus miercuri, în plenul Camerei Deputaţilor, revocarea preşedintelui acestui for, Liviu Dragnea, şi a vicepreşedintelui Florin Iordache.
‘Aţi condus şedinţa de plen de declaraţii politice în afara Regulamentului, întrucât Biroul permanent a desemnat-o pe doamna Mihălcescu să conducă sesiunea de declaraţii politice şi, dacă se schimbă preşedintele de şedinţă, plenul este suveran. Ar fi trebuit să supuneţi votului plenului preşedintele de şedinţă. Există la Biroul permanent o solicitare de revocare a domnului Florin Iordache din funcţia de vicepreşedinte al Camerei pe motive de încălcare a Constituţiei. Propunerea de revocare a preşedintelui Camerei Deputaţilor a fost respinsă în Bp, ceea ce este în afara Regulamentului, pentru că Bp ar fi trebuit să o transmită plenului. Aşadar, astăzi vă solicităm ca pe ordinea de zi de plen să fie înscrise două solicitări de revocare: a preşedintelui Liviu Dragnea şi a vicepreşedintelui Florin Iordache’, a spus liderul grupului PNL de la Cameră, Raluca Turcan.
Ea a solicitat ca plenul să fie condus de vicepreşedintele Camerei Marilen Pirtea (PNL), iar votul să se facă prin ridicare de mână.
‘Există suspiciunea că dumneavoastră vă mai menţineţi la putere doar prin fraudă şi abuz şi sunteţi predispuşi la încălcarea Regulamentului. De asemenea, vă supun votului propunerea ca votul astăzi să fie exprimat prin ridicare de mână, întrucât am avut nenumărate dovezi că sistemele electronice funcţionează la dispoziţia conducerii Camerei şi nu avem încredere în modul în care veţi utiliza sistemele electronice de vot. Sunteţi obligat de Regulament să supuneţi votului propunerile noastre, dar înainte vă rog să părăsiţi conducerea şedinţei Camerei Deputaţilor, întrucât aveţi o solicitare de revocare din funcţia de vicepreşedinte şi nu aveţi dreptul să conduceţi această şedinţă’, i-a transmis Turcan lui Iordache.
Preşedintele de şedinţă, Florin Iordache, a răspuns că în niciun caz nu va supune votului ceea ce a propus Turcan.
‘Asta înseamnă să citeşti aşa cum îţi convine, atunci când ai deficienţe de a înţelege un Regulament. Dacă era atentă, doamna lider de grup citea în integralitate Regulamentul. Pentru a putea fi introdus un proiect pe ordinea de zi trebuia, potrivit articolului 69, ca toţi liderii de grup să fie de acord cu introducerea acestui proiect pe ordinea de zi. Atunci când se solicită în Biroul permanent revocarea preşedintelui Camerei, preşedintele Camerei la acel moment şi şedinţa de Bp cât şi conducerea plenului încredinţează conducerea Camerei unui vicepreşedinte, deci în condiţiile în care ajungeaţi regulamentar să solicitaţi revocarea preşedintelui, în acel moment preşedintele era obligat să predea conducerea Bp, dar şi a plenului unui vicepreşedinte. Revocarea mea, cât şi a preşedintelui se poate face la solicitarea grupului parlamentar din care provin, deci, dacă eraţi atenţi la articolul 26, se spune foarte clar cine numeşte şi cine poate revoca. Dacă pentru sancţionarea preşedintelui se poate discuta întâi introducerea în Bp, venim apoi cu un vot, dumneavoastră aţi solicitat direct revocarea unui vicepreşedinte şi a unui membru al Bp direct în plen’, a spus Iordache.
Acesta a precizat că a condus şedinţa de declaraţii politice după ce preşedintele Camerei i-a încredinţat această atribuţie, lucru perfect regulamentar.
‘Preşedintele Camerei poate încredinţa conducerea. Astăzi de dimineaţă l-aţi trimis degeaba pe vicepreşedintele Pirtea să conducă şedinţa de declaraţii politice, doamna Mihălcescu a fost prezentă la deschidere, de comun acord cu dumneaei am condus şedinţa de declaraţii politice şi voi conduce mai departe. Voi invita liderii de grup să avem o consultare, în niciun caz nu voi supune votului, pentru că preşedintele Camerei are obligaţia să respecte Regulamentul’, a arătat Florin Iordache.
Liberalii au propus miercuri, în plenul Camerei Deputaţilor, revocarea preşedintelui acestui for, Liviu Dragnea, şi a vicepreşedintelui Florin Iordache.
‘Aţi condus şedinţa de plen de declaraţii politice în afara Regulamentului, întrucât Biroul permanent a desemnat-o pe doamna Mihălcescu să conducă sesiunea de declaraţii politice şi, dacă se schimbă preşedintele de şedinţă, plenul este suveran. Ar fi trebuit să supuneţi votului plenului preşedintele de şedinţă. Există la Biroul permanent o solicitare de revocare a domnului Florin Iordache din funcţia de vicepreşedinte al Camerei pe motive de încălcare a Constituţiei. Propunerea de revocare a preşedintelui Camerei Deputaţilor a fost respinsă în Bp, ceea ce este în afara Regulamentului pentru că Bp ar fi trebuit să o transmită plenului. Aşadar, astăzi vă solicităm ca pe ordinea de zi de plen să fie înscrise două solicitări de revocare: a preşedintelui Liviu Dragnea şi a vicepreşedintelui Florin Iordache’, a spus liderul grupului PNL de la Cameră, Raluca Turcan.
(Agerpres/FOTO romania-actualitati.ro)