PSD susţine ideea unei ordonanţe de urgenţă pentru modificarea codurilor penale, opoziţia susţine că nu se justifică adoptarea ordonanţei
Publicat de , 10 decembrie 2018, 23:53 / actualizat: 11 decembrie 2018, 7:02
PSD susţine ideea unei ordonanţe de urgenţă pentru modificarea codurilor penale, pentru a pune capăt – după cum s-a exprimat liderul partidului, Liviu Dragnea – „unei istorii care nu se mai termină”. Opoziţia susţine însă, că nu există vreo urgenţă care să justifice adoptarea ordonanţei şi acuză PSD că se substiuie Guvernului şi Parlamentului.
Membrii Comitetului Executiv Naţional al PSD au decis, în unanimitate, oportunitate adoptării prin ordonanţă de urgenţă a articolelor din Codurile Penal şi de Procedură Penală, declarate constituţionale de către judecătorii CCR.
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a explicat că procesul de legiferare asupra celor două acte normative durează de prea mult timp.
Liviu Dragnea: S-a discutat în Comitetul Executiv subiectul ăsta, la propunerea unui coleg. I s-a transmis domnului ministru şi doamnei prim-ministru. Ne-au transmis, la rândul dumnealor, că o să analizeze. Şi o să vedem ce fac. Colegii noştri au motivat, pentru că este o istorie care nu se mai termină şi au zis, pe articolele declarate constituţionale, deci care au trecut de filtrul Curţii Constituţionale, n-ar vedea de ce să nu se dea ordonanţă de urgenţă.
Ministrul justiţiei, Tudorel Toader, a afirmat, la rândul său, că la nivelul ministerului pe care-l conduce, se va analiza în ce măsură există posibilitatea ca articolele constituţionale din cele două Coduri să fie transpuse în legislaţia penală românească, fie printr-o ordonanţă de urgenţă, fie separat, prin două astfel de documente.
Totodată, articolele declarate neconstituţionale vor rămâne în dezbaterea parlamentară pentru a fi puse în acord cu Legea fundamentală. Opoziţia critică intenţia Guvernului de adopta o ordonanţă de urgenţă pe tema modificărilor Codurilor Penal şi de Procedură Penală.
Deputatul PNL, Ioan Cupşa, consideră că, de fapt, astfel de decizie ar putea duce în derizoriu întreaga activitate parlamentară.
Ioan Cupşa: Nu s-a mai întâmplat niciodată ca în astfel de condiţii, când, practic, aceste legi se află în dezbatere, am adoptat un raport, urma să fie votat acest raport, putea să fie trecut în următoarea săptămână, modificările de la Codul de Procedură Penală puteau fi adoptate fără niciun fel de problemă în Parlament, în urma unor dezbateri, în urma unui vot în Parlament şi, ca urmare a exprimării votului, desigur în plen, acolo, unde cei mulţi vor decide, sau, în sfârşit, cei care au astăzi majoritatea.
Tot din opoziţie, deputatul USR, Cristian Seidler, susţine că actuala coaliţie PSD-ALDE trebuie să ţină cont în domeniul justiţiei de recomandările judecătorilor CCR şi ale experţilor internaţionali.
Cristian Seidler: Coaliţia PSD-ALDE nu are nicio legitimitate, după Ordonanţa 13, să se mai gândească măcar la o ordonanţă de urgenţă în materie de legi penale, în materie de coduri penale. Ar trebui să treacă prin Parlament şi ar trebui să facă acest lucru cu respectarea în integralitate, atât a deciziilor Curţii Constituţionale, cât şi a recomandărilor Comisiei de la Veneţia.
Membrii Comitetului Executiv Naţional al PSD au mai discutat şi despre înfiinţarea unui fond de investiţii locale, care să fie inclus în proiectul de buget pentru anul viitor.
Viorica Dăncilă: Acest fond de investiţii o să-l avem în bugetul pe 2019. Este vorba de cei 10S, pe fiecare localitate în parte, fiecare localitate putând avea două proiecte legate de apă, canal, şcoală. Toate aceste lucruri, pe lângă PNDL, vrem să facem acest fond de investiţii, pentru că, chiar dacă ne propunem să facem mai multe lucruri, dacă nu avem o protecţie financiară, nu vom putea realiza acest lucru.
Potrivit preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, proiectul de buget pentru 2019 va fi trimis de Guvern la Parlament pentru dezbatere şi adoptare cel mai târziu joi, săptămâna viitoare. (Rador/FOTO adevarul.ro)