Iohannis: CSM trebuie să devină pentru Parlament un autentic partener de dialog în procesul de legiferare
Publicat de , 12 decembrie 2018, 12:29
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că CSM trebuie să devină un partener de dialog pentru Parlament în procesul de legiferare în domeniul justiţiei.
‘CSM trebuie să devină pentru Parlament un autentic partener de dialog în procesul de legiferare’, a spus Iohannis la şedinţa plenului CSM.
El a subliniat şi că politicile publice ale Guvernului trebuie să fie elaborate în urma unor analize de impact.
‘Nu ne mai permitem să avem experimente de etapă‘, a afirmat Iohannis. (Agerpres/FOTO libertatea.ro)
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că justiţia independentă este cea mai importantă redută împotriva arbitrariului puterii, context în care a subliniat că CSM are o misiune extrem de grea.
‘Rolul României în UE şi asumarea valorilor europene trebuie să fie reflectate şi în plan intern, prin coerenţa politicilor publice. În domeniul justiţiei, CSM îi revine un rol activ în aducerea la îndeplinire a obligaţiilor rezultate din calitatea de stat membru al UE. În 2018, românii v-au fost alături în apărarea independenţei justiţiei şi veţi avea cu siguranţă şi în viitor un aliat în fiecare cetăţean care îşi doreşte un viitor mai bun, un viitor la baza căruia nu poate sta nimic altceva decât o justiţie independentă, dreaptă şi eficientă. Justiţia independentă este cea mai importantă redută împotriva arbitrariului puterii, iar dvs., membri ai CSM, aveţi o misiune extrem de grea, care înseamnă, pe de-o parte, să militaţi pentru asigurarea stabilităţii actului de justiţie şi, pe de altă parte, să acţionaţi împotriva atacurilor la adresa independenţei judecătorilor şi procurorilor, indiferent de unde vin aceste atacuri’, a spus Iohannis la şedinţa plenului CSM.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că punerea în acord a legilor justiţiei şi a legislaţiei penale cu standardele europene este obligatorie.
‘Anul 2018 a fost marcat, în acest sistem, de modificarea legilor de organizare şi funcţionare a sistemului judiciar şi a legislaţiei penale, care încă este în curs. Am avut un an dificil, cu multe cumpăne pentru sistemul judiciar din România, care, din păcate, sunt departe de a se fi epuizat. Punerea în acord a acestor acte normative cu standardele europene este obligatorie şi va prezenta o provocare pentru perioada următoare. În cadrul acestui demers, Consiliului Superior al Magistraturii îi va reveni o misiune deosebit de importantă ce presupune, mai mult ca niciodată, afirmarea rolului său constituţional de garant al independenţei justiţiei. Deşi ne-am aflat într-un context complicat, CSM a rămas un factor de echilibru, reuşind să acţioneze cu echidistanţă faţă de actorii implicaţi. Vă rog să continuaţi cu aceeaşi determinare, să fiţi permanent racordaţi la vocea interioară a sistemului care reclamă cu tărie necesitatea apărării şi consolidării independenţei activităţii judecătorilor şi procurorilor, dar şi a sistemului judiciar în ansamblu’, a afirmat Iohannis la şedinţa plenului CSM.
El a subliniat că ‘izolarea’ şi ‘divizarea’ corpului magistraţilor nu duc la nimic productiv.
Şeful statului a arătat că prezenţa sa la şedinţa CSM reprezintă o ‘încurajare instituţională’, în contextul în care plenul Consiliului Superior al Magistraturii îşi alege miercuri noua conducere – preşedintele şi vicepreşedintele. Totodată, Iohannis a felicitat actuala conducere a CSM, aflată la finalul mandatului.
‘A fost un an foarte greu. Vă felicit pe toţi pentru echilibrul pe care aţi reuşit să-l păstraţi în sistem’, a conchis preşedintele Iohannis.