Iași, 14 decembrie 1989: în „Piața Unirii”, a avut loc „o tentativă de revoltă populară”…
Publicat de nicolaetomescu, 14 decembrie 2021, 17:30
- 10 decembrie 1989… Liderii „Frontului Popular Român” din Iași multiplică și împrăștie fluturași în care „cheamă lumea”, pe 14 decembrie, la un miting anticeaușist…
- 14 decembrie 1989… La Iași, în „Piața Unirii”, are loc o „tentativă de revoltă populară” înăbușită, în fașă, de Miliție și de Securitate. „Au participat” câteva sute de persoane, liderii „FPR” fiind arestați. Scriitorul Cassian Maria Spiridon a fost torturat de Procuratură până pe 18 decembrie (după acea dată, îmbrăcat în zeghe și încarcerat).
- Dacă istoricul Alex Mihai Stoenescu susține (răspicat) faptul că: „Data corectă când putem vorbi de revoluție în România este 14 decembrie 1989 și este localizată la Iași, nu la Timișoara!”, Alexandru Tacu /fost deţinut politic ieşean (semnatar, în 1989, alături de Dan Petrescu, a „declaraţiei de la Iaşi”, difuzată la „Radio Europa Liberă” în 9 octombrie 1989, în care se protesta împotriva regimului Ceauşescu) se situează pe poziția contrară (vezi cartea Revoluţia la negru. Iaşi 14 decembrie 1989, începutul revoluţiei române? – o fraudă!)…
*
Idealurile se sfărâmă de realitatea existenţei oamenilor… Ceauşescu a fost înlăturat; a răsărit armata oamenilor „mărunţi” – dar „înţelegând” Divinitatea ca şi cum şi-ar privi chipul în oglindă, dictatura lor mărginită – pe probleme din domenii diferite (responsabili pentru desăvârşirea sloganului-realitate un Sistem=o afacere de grup)… Privilegiile s-au înmulţit, sau – mai exact – au fost extinse la mai multe „segmente” ale societăţii româneşti… Manifestările ţin de rudimente ideologice: se justifică puterea, nedisimulând că ea rămâne sacră pentru cei care o exercită în numele lui (Sistemului), că trebuie să fie astfel pentru cei care o suportă şi că presupune o ameninţare de violenţă pentru cei care o refuză…