Regiunea vulcanului Etna, care a erupt luni, zguduită de un seism cu magnitudinea 4,8
Publicat de Andreea Drilea, 27 decembrie 2018, 05:46 / actualizat: 27 decembrie 2018, 7:48
Un seism cu magnitudinea 4,8 s-a produs miercuri într-o zonă apropiată de Etna, vulcanul sicilian care a intrat în faza de erupţie luni, unde noul cutremur a făcut 10 răniţi şi a provocat prăbuşirea şi avarierea unor clădiri vechi, au anunţat reprezentanţii autorităţilor italiene din domeniul Protecţiei Civile, informează AFP.
Zece persoane au fost transportate cu ambulanţe către spitalele din regiune, suferind răni uşoare, în urma căderilor de ţigle şi prăbuşirii unor ziduri. O femeie în vârstă a suferit fracturi multiple, a relatat agenţia de presă AGI. Alte 18 persoane s-au deplasat prin mijloace proprii la spital în urma unor contuzii superficiale şi unor atacuri de panică.
Potrivit unui comunicat emis de Institutul Naţional de Geofizică şi Vulcanologie (INGV), seismul de 4,8 s-a produs în noaptea de marţi spre miercuri la ora locală 03:18 (02:18 GMT) la o adâncime de 1,2 kilometri. Impactul seismul a fost resimţit în întreaga regiune.
Cutremurul s-a produs în partea sud-estică a vulcanului, la o distanţă de cinci kilometri de mare, unde se află mici comunităţi agricole şi viticole.
Zeci de familii din rândul localnicilor şi-au petrecut noaptea pe străzi, ca măsură de precauţie.
Şase localităţi au suferit cele mai mari pagube materiale. Campanila bisericii Santa Maria Santissima del Carmelo, aflată în comuna Acireale, s-a prăbuşit. S-a prăbuşit şi statuia Sfântului Emidio, venerat în acea zonă, întrucât este considerat un protector împotriva cutremurelor de pământ.
Într-o altă comună, zidurile unei locuinţe s-au prăbuşit.
Pompieri din întreaga regiune, dar şi din Calabria învecinată, s-au grăbit miercuri la primele ore ale dimineţii spre comunele siciliene afectate de seism.
Un tronson din autostrada construită de-a lungul ţărmului a fost închis miercuri pentru verificări în urma detectării unor fisuri în carosabil, însă aeroportul internaţional din Catania, capitala provinciei, aflată la sud de vulcan, a rămas operaţional miercuri.
Acesta a fost cel mai important eveniment seismic înregistrat după ce vulcanul Etna a reintrat în faza de erupţie pe 24 decembrie.
Erupţia de luni a avut loc pe un versant al vulcanului Etna, o premieră în ultimii doi ani. Din cauza lipsei de vizibilitate, o parte importantă a spaţiului aerian din jurul vulcanului a fost închisă luni, înainte de a fi redeschisă în ziua următoare.
De atunci, INGV a recenzat 60 de replici cu magnitudini de peste 2,5 (din care patru au avut loc miercuri dimineaţă). Pe 24 decembrie, mai multe replici au avut magnitudini cuprinse între 4 şi 4,3, fără să provoace însă pagube materiale.
INGV estimează că un cutremur cu magnitudinea de 6,3, care a avut aproximativ acelaşi epicentru, s-a produs pe 20 februarie 1818.
Etna, care are o altitudine de 3.350 de metri, este cel mai important vulcan activ din Europa, cu erupţii frecvente, cunoscute de cel puţin 2.700 de ani.
Cea mai recentă fază eruptivă a sa datează din primăvara anului 2017, iar precedenta erupţie de amploare din iarna 2008-2009.
La sfârşitul lunii martie, un studiu publicat în revista Bulletin of Vulcanology a dezvăluit că Etna alunecă foarte încet spre Marea Mediterană, cu un ritm constant de 14 milimetri pe an.
Protecţia Civilă şi-a sporit marţi operaţiunile de monitorizare a vulcanului Stromboli, care a redevenit activ la rândului lui marţi, ejectând jeturi de lavă. Activitatea vulcanului Stromboli pare să fie legată de cea a vulcanului Etna, potrivit experţilor.
Stromboli este o insulă vulcanică ce aparţine Italiei şi face parte din Insulele Eoliene, aflate la nord-est în raport cu Sicilia.
(Agerpres/FOTO arhivă thenewdaily.com)