Iaşi: Marinari ai Forţelor Navale, prezenţi la marcarea a 169 de ani de la naşterea lui Eminescu şi comemorarea tragediei din 1917
Publicat de Andreea Drilea, 14 ianuarie 2019, 07:30
Reprezentanţii Forţelor Navale vor desfăşura timp de două zile, în judeţul Iaşi, o serie de activităţi legate de marcarea a 169 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu şi de comemorarea a 102 ani de la cea mai mare catastrofă feroviară din România.
Potrivit unui comunicat de presă al Forţelor Navale, luni, marinarii vor desfăşura o serie de activităţi extra-curriculare cu elevii de la Colegiul Naţional ‘Mihai Eminescu’.
‘Programul interactiv va aduce în atenţia elevilor ieşeni şi a marinarilor contribuţia poetului naţional Mihai Eminescu la dezvoltarea culturii române, cu prilejul împlinirii a 169 de ani de la naşterea marelui poet. Totodată, marinarii le vor destăinui elevilor câteva secrete din timpul marşurilor de instrucţie pe mare, dar le vor prezenta şi avantajele carierei în Forţele Navale. La finalul întâlnirii, marinarii le vor adresa elevilor invitaţia de a participa la ceremonia organizată marţi, de Brigada 15 ‘Podu Înalt’, pentru a marca ziua de naştere a poetului naţional Mihai Eminescu, la Teiul acestuia din Parcul Copou’, se menţionează în comunicatul de presă.
Conform documentului, marinarii vor comemora marţi, în comuna Ciurea, cea mai mare catastrofă feroviară din România, care a avut loc pe 13 ianuarie 1917 în judeţul Iaşi.
‘La mijlocul lunii ianuarie 1917, s-a produs cea mai mare catastrofă feroviară din România, în care şi-au pierdut viaţa aproximativ 1.000 de persoane, printre care şi comandorul de Marină Alexandru Cătuneanu. Tragedia a avut loc în apropierea gării din comuna Ciurea, pe fondul unei situaţii de criză din Primul Război Mondial. Pentru a aduce un pios omagiu victimelor acestei catastrofe, Statul Major al Forţelor Navale, Brigada 15 ‘Podu Înalt’ şi autorităţile publice locale şi judeţene ieşene organizează, marţi, o ceremonie militară şi religioasă, la şcoala gimnazială din satul Lunca Cetăţuii, comuna Ciurea. Cu acest prilej, reprezentantul conducerii Statului Major al Forţelor Navale, contra-amiralul de flotilă, Cornel Rogozan, va acorda şcolii din localitate denumirea ‘Comandor Alexandru Cătuneanu’, o personalitate marcantă a Marinei Militare Române, care a contribuit la dezvoltarea hidrografiei, cartografiei şi oceanografiei în România’, se precizează în comunicatul de presă al Forţelor Navale.
(Agerpres/FOTO arhivă AngajatorulMeu.ro)