Precizări CNAS referitoare la onorarea reţetelor compensate
Publicat de Andreea Drilea, 14 ianuarie 2019, 06:44 / actualizat: 14 ianuarie 2019, 7:46
CNAS precizează că medicamentele cu şi fără contribuţie personală prescrise de medici pot fi ridicate în prezent la fel ca şi până acum, de la orice farmacie aflată în contract cu aceeaşi casă de asigurări de sănătate ca şi medicul prescriptor.
”Aceasta înseamnă că reţeta compensată poate fi onorată într-o arie teritorială mult mai largă decât localitatea în care îşi desfăşoară activitatea medicul prescriptor, şi anume în întregul judeţ respectiv, în cazul reţetelor emise de cabinetele medicale/clinicile/spitalele aflate în relaţii contractuale cu o casă judeţeană de asigurări de sănătate”, se arată într-un comunicat al CNAS transmis duminică AGERPRES.
Precizările CNAS vin în contextul apariţiei unor materiale care sugerează că posibilitatea onorării reţetelor compensate ar fi fost limitată doar la localitatea în care îşi desfăşoară activitatea medicul prescriptor.
Totodată, subliniază CNAS, reţetele emise de cabinetele medicale/clinicile/spitalele aflate în relaţii contractuale cu CAS AOPSNAJ (Casa Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autorităţii Judecătoreşti) pot fi onorate de orice farmacie din ţară aflată în contract cu casa respectivă.
În anul 2018, CNAS a început demersuri pentru extinderea posibilităţii de onorare a reţetelor compensate la orice farmacie din ţară, indiferent cu ce casă de asigurări de sănătate se află aceasta în relaţii contractuale, demersuri pe care instituţia doreşte să le finalizeze în acest an. Finalizarea liberalizării onorării reţetelor compensate este dificilă din punct de vedere tehnic, în condiţiile în care aceasta presupune modificări semnificative în două sisteme informatice – SIUI şi SIPE, menţionează sursa citată.
”În concluzie, CNAS consideră că apariţia unor materiale tendenţioase pe această temă în spaţiul public, care sugerează că posibilitatea onorării reţetelor compensate ar fi fost limitată doar la localitatea în care îşi desfăşoară activitatea medicul prescriptor, apelând în acest scop inclusiv la deformarea declaraţiei unui reprezentant al instituţiei, este de natură să inducă pacienţilor nelinişti nejustificate referitoare la tratamentele medicamentoase. Menţionăm că CNAS a început din proprie iniţiativă demersul extinderii posibilităţii de onorare a reţetelor compensate şi va continua să facă toate demersurile necesare pentru a veni în sprijinul asiguraţilor şi pentru a răspunde nevoilor reale legate de asistenţa medicală a acestora”, se mai arată în comunicat.
(Agerpres/FOTO arhivă igj.ro)