Vaslui: Protestul continuă la SC Rulmenţi Bârlad, cel mai mare angajator din judeţ
Publicat de Andreea Drilea, 22 ianuarie 2019, 09:27
UPDATE – marţi, 22 ianuarie 2019 – Deși luni părea că se liniștesc apele la Rulmenți Bârlad astăzi, conflictul de muncă a reizbucnit.
Salariații din schimbul I au ieșit din secții, iar cei din schimbul de după amiază li s-au alăturat.
Oamenii și-au pierdut încrederea în liderii de sindicat și spun că aceștia nu le mai reprezintă interesele.
Sindicatul angajaților de la SC Rulmenți a anuțat luni că protestul va înceta, urmând că astăzi să se semneze contractul colectiv de muncă.
Însă în această dimineață, salariații nemulțumiți au decis să continue greva, au refuzat să între la lucru și au reluat protestele în față Palatului Administrativ al Fabricii de Rulmenți.
Oamenii le reproșează liderilor de sindicat că nu au negociat în favoarea lor în ciuda faptului că aceștia obținuseră o mărire salarială de 280 de lei. În acest moment câteva sute de salariați își continuă protestul în interiorul fabricii refuzând să mai între la muncă pe secții.
(Vasile Geles, Radio Iaşi/FOTO arhivă adevarul.ro)
Aproximativ 1.000 de salariaţi ai SC Rulmenţi Bârlad, cel mai mare angajator privat din judeţul Vaslui, au declanşat vineri, 18 ianuarie 2019, un protest spontan.
Oamenii au oprit lucrul şi au ieşit în curtea societăţii comerciale, acuzând conducerea Sindicatului ‘Rulmentul’ că nu le reprezintă interesele.
‘Mi s-a adus la cunoştinţă faptul că a fost declanşat un protest spontan. Am solicitat liderului de sindicat de la unitatea respectivă să transmită care sunt revendicările protestatarilor şi vom vedea în ce fel ne putem implica, având în vedere că este vorba despre un agent economic important al judeţului’, a declarat, pentru AGERPRES, prefectul judeţului Vaslui, Eduard Popica.
Salariaţii fabricii de rulmenţi din Bârlad susţin că patronatul doreşte eliminarea tichetelor de masă şi diminuarea numărului de zile de concediu. Totodată, angajaţii spun că au solicitat o creştere salarială de peste 25 la sută şi au beneficiat de o majorare a lefurilor cu doar 4,6 la sută.
În paralel cu protestul salariaţilor, are loc o întâlnire dispusă de conducerea unităţii, în vederea găsirii unor soluţii pentru reluarea lucrului.
Fabrica de rulmenţi din Bârlad, cea mai mare şi cea mai cunoscută din judeţul Vaslui, a fost înfiinţată sub numele de Întreprinderea de Rulmenţi Bârlad, având planificată o capacitate de 2.500.000 rulmenţi pe an. Construcţia şi echiparea primei capacităţi de producţie de 1.000.000 de rulmenţi pe an s-a realizat în perioada 1951-1953. Intrarea efectivă în funcţiune a capacităţilor de producţie a avut loc în mai 1953, când s-a obţinut primul rulment bârlădean. În 1954, întreprinderea producea patru tipuri de rulmenţi destinaţi beneficiarilor de pe piaţa internă. Capacitatea finală (conform primului program investiţional) a fost realizată în anul 1965, când s-au produs 204 tipuri de rulmenţi la o capacitate de 2.500.000 rulmenţi pe an. În anul 2001, grupul turc Kombassan a preluat fabrica Rulmenţi Bârlad.
(Agerpres/FOTO arhivă adevarul.ro)