Viceprimarul municipiului Botoşani despre scandalul Premiului Naţional de Poezie Mihai Eminescu:Trebuie premiată valoarea, nu prezenţa
Publicat de Andreea Drilea, 22 ianuarie 2019, 15:17
Premiul Naţional de Poezie Mihai Eminescu pentru Opera Omnia, care se acordă anual pe 15 ianuarie, la Botoşani, trebuie să recompenseze valoarea poetului şi nu prezenţa la o gală, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, viceprimarul municipiului Botoşani, Marian Murariu.
El şi-a manifestat dezamăgirea faţă de scandalul care a fost creat în jurul celui mare premiu de poezie din România şi consideră că juriul Premiului Naţional de Poezie Mihai Eminescu a greşit în momentul în care a înlocuit câştigătorul iniţial, Constantin Abăluţă, cu Liviu Ioan Stoiciu, pe motiv că primul dintre ei nu poate fi prezent la gala de decernare.
‘Din punctul meu de vedere, consider că trebuie premiată valoarea nu prezenţa. Adică ce se întâmplă dacă avem un poet foarte valoros care, din păcate, are o problemă obiectivă şi nu se poate prezenta să îşi preia premiului? Ce facem? Nu îl mai premiem pe acel poet valoros? Premiem pe unul care poate veni? Nu este normal. Consider că trebuie premiată valoarea şi nu prezenţa’, a subliniat Marian Murariu.
Acesta susţine că, în urma nemulţumirilor apărute în lumea literară, ca urmare a retragerii premiului lui Constantin Abăluţă, a constatat că nu există un regulament, care să fie aprobat printr-o hotărâre a Consiliului Local, care să prevadă obligativitatea prezenţei laureatului la manifestările de la Botoşani.
‘În ceea ce priveşte desemnarea câştigătorului, nu este atributul Primăriei. Juriul a comunicat într-o primă instanţă un câştigător, după care tot dumnealor s-au răzgândit, au retras premiul câştigătorului iniţial şi l-au oferit persoanei de pe locul II. Nu este un lucru normal. Am verificat la secretariatul Consiliului Local, am verificat arhiva Primăriei, am verificat la Centrul de informaţii pentru cetăţeni să văd dacă există acest regulament invocat de domnul Dorian, prin care se spune că prezenţa câştigătorului este obligatorie în cadrul galei de decernare. Primăria nu are un astfel de regulament. Probabil dumnealor, la juriu, au acest regulament, dar Primăria nu are acest regulament care obligă câştigătorul să fie prezent’, a afirmat Murariu.
Viceprimarul Botoşaniului susţine că, împreună cu juriştii din Primărie, lucrează la un regulament de acordare a premiului, astfel încât, la ediţiile viitoare, să fie prevăzute clar condiţiile de acordare a celui mai mare premiu de poezie.
‘Lucrez acum, împreună cu Oficiul juridic şi cu secretarul Primăriei, la un regulament nou care să nu mai permită asemenea sincope, pentru că Primăria Botoşani finanţează cel mai mare premiu literar din România şi este un lucru deosebit pentru municipiu şi pentru judeţul nostru, care aduce un plus de imagine pentru acest judeţ şi pentru acest municipiu. Este păcat ca, din cauza unor mici erori de organizare, să ştirbim din importanţa acestui premiu. Încercăm pe viitor să nu se mai întâmple acest lucru’, a mai spus viceprimarul.
Acesta şi-a manifestat regretul faţă de situaţia în care a fost pus laureatul iniţial al premiului şi cere organizatorului acestui premiu, Gellu Dorian, să îşi prezinte public scuze faţă de situaţia creată.
‘Îmi pare rău pentru domnul Abăluţă. Încerc să mă pun în pielea dumnealui, un poet de 81 de ani, un poet talentat, care toată viaţa lui a muncit şi a visat să câştige acest premiu şi într-o zi îşi vede visul realizat şi i se comunică peste câteva ore că, din cauza faptului că nu poate fi prezent, i se retrage premiul. Nu este normal şi îmi pare rău pentru domnul Abăluţă. Cred că domnul Dorian are o datorie morală faţă de domnul Abăluţă şi cred că ar trebui să îşi prezinte scuze acestui mare scriitor’, a precizat reprezentantul administraţiei locale din Botoşani.
Declaraţiile lui Murariu vin la o zi după ce senatorul USR Dan Lungu a trimis o scrisoare deschisă primarului municipiului Botoşani şi Consiliului Local, solicitându-le să explice deciziile care au stat la baza decernării Premiului Naţional de Poezie ‘Mihai Eminescu’ pentru Opera Omnia. Scrisoarea a fost înaintată după ce laureatul marelui premiu a fost înlocuit cu o zi înaintea galei de decernare.
Iniţial, juriul l-a desemnat câştigător pe poetul Constantin Abăluţă, iar Primăria municipiului Botoşani i-a transferat în cont suma de 35.000 de lei, cât reprezintă contravaloarea premiului. Pentru că starea de sănătate a poetului nu i-a permis să ajungă la Botoşani, juriul i-a retras premiul, fiind desemnat un alt câştigător, Liviu Ioan Stoiciu.
Prin urmare, Primăria a decis, la rândul ei, să solicite lui Abăluţă returnarea contravalorii în bani a premiului.
‘În gestul dumneavoastră de a nu acorda premiul câştigătorului, Constantin Abăluţă, aţi invocat existenţa unui Regulament care prevede prezenţa obligatorie a laureatului la decernare, în baza căruia s-ar fi luat decizia acordării poetului ieşit pe locul doi. Doar că, printr-o totală lipsă de transparenţă, acel raport nu este de găsit nicăieri. Am sunat şi la instituţia pe care o conduceţi, de unde am primit răspuns, în cele din urmă, să-l solicităm pe Legea 544/2001, ceea ce am şi făcut’, se arată în scrisoarea semnată de Dan Lungu.
Prin această scrisoare deschisă, senatorul USR Dan Lungu a solicitat clarificarea a zece puncte cu privire la Premiul Mihai Eminescu pentru Opera Omnia. Printre acestea, a fost solicitată publicarea regulamentului pentru a fi consultat public de către oricine, clarificarea criteriilor şi procedurilor de jurizare şi de acordare ale premiului, dar şi publicarea unor documente publice ce ar trebui să existe într-o instituţie publică care gestionează fonduri publice, precum aprobarea regulamentului în Consiliul Local, procesul verbal de jurizare, procedura care permite anularea unui astfel de proces verbal sau documentul asumat prin care s-a schimbat numele câştigătorului.
(Agerpres/FOTO arhivă botosaneanul.ro)