Medicii de familie cer dublarea veniturilor cabinetelor de medicină primară
Publicat de Andreea Drilea, 22 ianuarie 2019, 18:38 / actualizat: 22 ianuarie 2019, 19:51
Medicii de familie cer dublarea veniturilor cabinetelor de medicină primară, susţinând că aceasta ar fi o finanţare corectă.
Vicepreşedintele Colegiului Medicilor din România, Călin Bumbuluţ, a declarat, astăzi, că aproape 60% din venitul mediu brut al unui cabinet merge, astăzi, pe cheltuielile directe şi indirecte pe care le are de achitat medicul de familie.
Călin Bumbuluţ: Venitul mediu, venitul brut, al unui furnizor în Bucureşti este un pic mai mult decât media naţională, dar doar cu 500 de lei, în jur de 15 mii de lei pe lună. Acest venit brut include pe lângă venitul medicului, atâta cât mai rămâne, venitul asistentului medical cu tot ce înseamnă impozitive, dări către stat şi chiria, cheltuieli de funcţionare curente, dotare, investiţii, eventual dacă mai rămâne ceva, consumabile, servicii de curăţenie, servicii informatice, servicii contabile şi tot ceea ce înseamnă funcţionare. În general aceste cheltuieli directe şi indirecte se ridică în acest moment la aproape 60% din acest venit brut încasat de acest furnizor de servicii.
Vicepreşedintele Colegiului Medicilor din România a mai precizat că, în prezent, medicina primara primeşte doar 5,7% din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, în timp ce media europeană este de 12 procente. Una dintre principalele consecinţe ale subfinanţării este plecarea medicilor de familie din ţară.
(Rador/FOTO arhivă ziarulderoman.ro)