„O mână de ajutor”…
Publicat de nicolaetomescu, 22 ianuarie 2019, 20:40 / actualizat: 23 ianuarie 2019, 0:05
preluat de pe Facebook Marius Bodea /„(…)am îmbinat utilul cu lopata și am deszăpezit stația de autobuz din Frumoasa (strada Libertății)”/
https://www.facebook.com/bodea2016/videos/1126841914142062/
*
Ziare, radiouri, televiziuni relatează, comentează, dezbat, în regim torențial, fiecare sub(pseudo)detaliu al vieții sociale sau private, silabele șoptite sau urlate, gânduri prea deschise sau înfundate, „păreristica” (inclusiv așa-numite „surse” formate din cohorta anonimilor mincinoși), cu headlines sau breaking-news prin care poveștile au sprijinul unor personaje de rigolă, în care viața însăși a fost, practic, înlocuită de exhibiționism. „Destulă presă” a devenit organizatorul, prezentatorul ședintelor de nudism mediatic și intelectual, ascunzând, dedesubtul masei de moloz intim, senzația însemnătății/iluzia identității unor imagini sau foi (scrise sau online, oricum imunde). „Gazetarii” vorbesc sau scriu îmbelșugat, repede și prost; într-adevăr, vorbesc sau scriu despre ceva, însemnând, cel puțin din perspectiva lor, că există. Falsul devine cataclismic…
Subiectul de față transcende falsul…
Nu mă interesează „calitatea politică” a lui M. B. sau cea a lui M. C.; din punctul meu de vedere, mecanismul politicianist funcţionează pe orice schemă, iluziile continuă otrăvirea cugetelor. Dincolo de „petardele” pe care le aruncă municipalitatea ieșeană (incontinența verbală a învățat să ramifice, să amplifice exegeza vorbită a nimicului/actualitatea comentată a minciunii; mi se pare desăvârșită lipsa de sens a respectivului continuum, în care „liniștea adâncă” din jurul lucrurilor nefăcute găsește alternanța în zgomotul insalubru al conferințelor de presă), prea multe aspecte capătă o înfăţişare arbitrară, fiind rezultatul amestecului nefericit de viclenie, hazard, beţie a puterii; populismul şi demagogia, corelative inevitabile ale democraţiei, induc în manifestări procedee şi revendicări patetice; unii vor să (se) creadă că reprezintă poporul, că trebuie transferate asupra lor şi asupra „oamenilor lor” virtutea discernământului şi autoritatea deciziei; în lipsa educaţiei consistente, sunt manipulaţi oameni care încep să ia în serios „ideile” (de fapt, acestea devin pretexte ale unor grupuri doritoare să pună mâna pe putere/să-și consolideze puterea)…
Francheţea comentariului nu vrea să suplinească posibilităţile de explorare a realității… Dacă vreți alte exemple, vă stau la dispoziție.