După două luni şi jumătate de manifestaţii ale „vestelor galbene”, Guvernul de la Paris a vrut să răspundă violenţei prin lege
Publicat de gabrielarotaru, 28 ianuarie 2019, 06:04 / actualizat: 28 ianuarie 2019, 7:18
În Franţa, după două luni şi jumătate de manifestaţii ale „vestelor galbene”, care s-au încheiat de fiecare dată cu lupte de stradă şi distrugeri, Guvernul de la Paris a vrut să răspundă violenţei prin lege.
La 7 ianuarie, premierul Édouard Philippe anunţa un nou proiect de lege privind desfăşurarea manifestaţiilor publice. Acesta a fost analizat săptămâna trecută în comisiile de specialitate ale Adunării Naţionale, urmând ca săptămâna viitoare să intre în dezbaterea plenului parlamentului.
Proiectul de lege propus de guvern înăspreşte sancţiunile împotriva celor care organizează sau participă la manifestaţii neautorizate, precum şi a celor care se infiltrează printre manifestanţi pentru a ataca forţe de ordine şi a provoca distrugeri.
Deputaţii din Adunarea Naţională vor începe marţi, 29 ianuarie, după-amiază, dezbaterea proiectului, care s-ar putea prelungi până târziu în noapte, aprobarea sa, cu sau fără amendamentele adoptate în comisii, urmând să fie finalizată a doua zi. Între altele, textul propus de guvern le dă drepul autorităţilor locale să nu aprobe sau chiar să interzică organizarea anumitor proteste de stradă, fiind prevăzute măsuri de pedepsire a celor care nu respectă aceste interdicţii.
Viitoarea lege îi va sancţiona şi pe cei care participă la adunări publice neautorizate. Sunt întărite măsurile de securitate şi pentru manifestaţiile declarate la Prefectură, în sensul că toţi participanţi vor fi obligaţi să se supună controlului bagajelor în momentul accesului în perimetrul stabilit pentru protest. Un capitol distinct prevede sancţionarea mai aspră a celor care provoacă distrugeri sau atacă forţele de ordine, aşa-numiţii casseurs, spărgătorii de manifestaţii, care se infiltrează printre protestatarii de bună-credinţă doar pentru a se bate cu poliţia, a incendia şi a sparge tot ce le iese în cale. Pentru aceştia proiectul prevede măsuri similare celor aplicate huliganilor din galeriile suporterilor de fotbal. Astfel, cei cunoscuţi ca agresori de acest gen vor fi obligaţi să se prezinte la comisariatul de poliţie cu ocazia oricărei manifestaţii.
Dacă legea va fi aprobată aşa cum a fost concepută de guvern, va fi creată o bază de date în care vor fi înscrise câteva sute de persoane. De asemenea, cei care îşi acoperă faţa cu cagule la proteste şi care, în prezent, sunt sancţionaţi doar cu amendă în noul act normativ riscă dosar penal.
Aproximativ 69.000 de „veste galbene” au manifestat, sâmbătă, în Franţa, pentru a 11-a oară consecutiv, o mobilizare în scădere faţă de cea de săptămâna trecută. Ca de fiecare dată, protestul desfăşurat paşnic, până la un anumit moment, a degenerat, spre seară, în confruntări de stradă între manifestanţi şi forţele de ordine. (Rador/ FOTO profit.ro)