Autorităţile locale vor putea reţine 60% din impozitul pe venit obţinut la nivelul localităţilor
Publicat de , 30 ianuarie 2019, 18:33
Primarii marilor oraşe şi Guvernul au convenit astăzi ca autorităţile locale să poată reţine în acest an 60% din impozitul pe venit obţinut la nivelul localităţilor, în cadrul discuţiilor care au avut loc pe tema alocărilor bugetare pentru 2019.
Reprezentanţii Asociaţiei Municipiilor au solicitat zilele trecute o întâlnire cu premierul şi ministrul de finanţe, reclamând lipsa unui dialog anterior întocmirii proiectului de buget şi faptul că ar urma să primească mai puţini bani.
Despre soluţia găsită de autorităţile centrale, liderul PSD, Liviu Dragnea, scria astăzi, într-o postare pe Internet, că este o situaţie din care toată lumea câştigă, însă primarii municipiilor nu au fost de aceeaşi părere.
Guvernul a acceptat procentul de 60% propus de edili, dar în acelaşi timp, a decis ca primăriile să preia plata prestaţiilor sociale. Preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România, primarul sectorului 3 al Capitalei, Robert Negoiţă, spune însă că ar fi o povară mult prea mare pentru autorităţile locale şi a solicitat premierului soluţii pentru a nu le impune aceste cheltuieli.
Robert Negoiţă: Le-am explicat faptul că primăriile ar fi foarte afectate de acest lucru şi că e o pondere semnificativă în buget. Dânşii au rămas să analizeze şi în cursul zilei de astăzi să sperăm că ne vor da vestea cea bună şi anume, să nu pierdem sume importante, pentru că oricum, este cea mai subfinanţată administraţie publică locală din Europa.
Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, calcula că Bucureştiul ar pierde 80 de milioane de euro, ceea ce ar duce la blocarea unor investiţii şi la incapacitatea plăţii creanţelor către ELCEN.
Iar edilul Aradului, Gheorghe Falcă, a acuzat executivul că vrea să corecteze erorile de guvernare din cursul anului trecut pe cheltuiala administraţiilor locale.
Gheorghe Falcă: În momentul în care vor prelua şi socialul, va fi dezastru, pentru că dânşii au recunoscut că s-a dublat numărul de persoane cu handicap şi însoţitor în România în doi ani de zile. Nu ştiu ce s-a întâmplat, dar aşa au fost gestionate exact de către structurile guvernului, iar astăzi noi trebuie să corectăm lucrurile pe care dânşii le-au făcut negativ, pe cheltuiala cetăţenilor din Arad, din Timişoara, din Bucureşti şi din alte localităţi.
Primarii prezenţi la întâlnirea de astăzi au mai arătat că există diferenţe între cifrele prezentate de guvern şi calculele lor. (Rador/FOTO mangalia.ro)