Eveniment cu dublă semnificaţie la Facultatea de Zootehnie Iaşi (FOTO) – Matinal agrar cu Petronela Cotea Mihai (21.12.2014)
Publicat de Lucian Bălănuţă, 20 decembrie 2014, 12:06
“Nu zidurile fac şcoala, ci spiritul care domneşte într-însa!” M.S. Ferdinand I, Rege al României
Sub cupola acestui gând pot fi aşezate atât lansarea, joi 18 decembrie 2014, la Facultatea de Zootehnie din Iaşi a volumului omagial dedicat prof. univ. dr. ing. Gheorghe Tărăboanţă-fost decan (1969-1977), cât şi evenimentul de prezentare a bilanţului Facultăţii de Zootehnie Iaşi, instituţia care la admiterea din vara 2014 a avut cea mai mare concurenţă din UŞAMV Iaşi.
“Prof.univ.dr.ing. Gheorghe Tărăboanţă – la 85 de ani” – este titlul volumului realizat, la Editura Karro din Iaşi, de Facultatea de Zootehnie Iaşi, în onoarea dascălului care în urmă cu 60 de ani păşea pragul Institutului Agronomic din Iaşi şi care vreme de 45 de ani a format specialişti, de la ingineri zootehnişti şi până la doctori în ştiinţe zootehnice, a creat şi multiplicat informaţie ştiinţifică, a susţinut şi îmbogăţit simbolul cetăţii culturale ieşene. Nu sunt numeroşi cei care se pot mândri cu realizări de o asemenea valoare.
Faptul că emisiunea pentru sate de la RADIO IAŞI a câştigat prietenia domnului profesor Gheorghe Tărăboanţă – duminică de duminică domnia sa alegând să fie pe recepţia acestui radioprogram- şi aprecierea manifestată cu diverse ocazii, sunt semne de prietenie, pentru care se cuvin alese mulţumiri.
S-a simţit atras de emisiunile RADIO IAŞI, îndeosebi de radioprogramele pentru sate, poate pentru că aici se regăsea nu numai din perspectiva specialistului zootehnist, ci şi a copilului care nu s-a despărţit niciodată de satul său, chiar dacă în Şoimăreştii Neamţului a stat doar până pe la vârsta de 11-12 ani, când a plecat spre oraş, la studii. Sufletul său, însă, probabil că permanent a căutat, poate caută încă acel copil pornit în lume, din sătucul aşezat pe malul drept al râului Moldova, în partea cea mai de vest a podişului Sucevei… Caută, poate, copilăria vegheată cu dragoste de către bunii săi părinţi Frăsina şi Ioan Tărăboanţă, gospodari cu stare care au ştiut să-i aprindă în adâncul sufletului trei flăcări care i-au luminat permanent drumul vieţii: munca, cinstea şi credinţa.
Sunt valori pe care satul românesc le-a păstrat din vechime şi pe care domnul profesor Gheorghe Tărăboanţă nu doar că permanent le-a purtat şi le poartă cu sfinţenie în inima sa, ci le-a sădit mai departe în sufletele discipolilor săi. S-a pregătit să fie învăţător. Dar, în anul 1950, la absolvirea cursurilor Şcolii Normale de Învăţători din Piatra Neamţ, o Comisie Guvernamentală care includea pesemne oameni cu o excelentă capacitate de a recunoaşte valorile, a decis altceva. Tânărul învăţător Gheorghe Tărăboanţă, în vârstă de 21 de ani, nu a fost trmis să lucreze, ci a fost repartizat să urmeze o facultate. În anul 1954, domnul Gheorghe Tărăboanţă devenea inginer zootehnist. Condiţiile vitrege de după război, seceta, lipsurile materiale şi numeroase alte greutăţi nu au împiedicat ascensiunea profesională a celui care urma să se transforme din copilul pe care părinţii doreau, potrivit tradiţiei, să îl reţină în sat pentru lucrul pământului, în specialistul zootehnist, cercetator, profesor universitar, prodecan al Facultăţii de Medicină Veterinară şi, în două mandate (1969-1977), decan al Facultăţii de Zootehnie din Iaşi.
(Prof.univ.dr.ing. Gheorghe Tărăboanţă)
Într-un cadru oficial, profesorului universitar doctor inginer Gheorghe Tărăboanţă i-au fost înmânate Diploma de Excelenţă pentru întreaga activitate şi distincţia Meritul Agricol pentru cei 45 de ani în slujba învăţământului superior zootehnic şi a cercetării zootehnice româneşti.
Volumul omagial “Prof.univ.dr.ing. Gheorghe Tărăboanţă – la 85 de ani” a fost structurat astfel încât să se constituie într-o carte document, aflându-se în coordonarea prof univ dr ing Ioan Vacaru Opriş, expert al Camerei Europene de Experţi şi prof univ dr Benone Păsărin, decan al Facultăţii de Zootehnie Iaşi. “Nuanţele sentimentale aduse prin mesajele adresate domnului profesor Gheorghe Tărăboanţă de către unii membrii ai societăţilor şi comunităţilor academic di România, foşti şi actuali colaboratori, doctoranzi şi prieteni, între care şi Radio Iaşi, sunt completate cu date ştiinţifice, precum şi cu detalii despre istoria/prezentul/perspectivele Facultăţii de Zootehnie Iaşi, instituţie înfiinţată în anul 1951” – sublinia decanul Facultăţii de Zootehnie Iaşi, prof univ dr Benone Păsărin.
(prof univ dr Benone Păsărin, decan Facultatea de Zootehnie Iaşi)
Evenimentul de omagiere a prof.univ.dr.ing Gheorghe Tărăboanţă s-a încheiat cu un concert de colinde susţinut de studenţi ai Facultăţii de Teologie din Iaşi.
Tradiţional, la ultima întâlnire oficială din fiecare an, din cadrul Facultăţii de Zootehnie din Iaşi, este prezentă şi conducerea Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară “Ion Ionescu de la Brad” Iaşi.
Joi, 18 decembrie 2014, la evenimentul cu dublă semnificaţie de la Facultatea de Zootehnie, respectiv lansarea volumului omagial dedicat profesorului Gheorghe Tărăboanţă şi evaluarea generală a activităţii din anul 2014, alături de reprezentanţii celorlalte facultăţi din cadrul UŞAMV Iaşi(Agericultură, Horticultură şi Medicină Veterinară), au fost prezenţi rectorul USAMV Iaşi, prof univ dr Vasile Vântu şi preşedintele Senatului UŞAMV Iaşi, prof univ dr Gerard Jităreanu.
Noutăţi absolute din anul 2015, la USAMV Iaşi – se proiectează noi specializări şi chiar o nouă facultate!
Detalii, pe aceste subiecte, dar şi alte informaţii de interes, duminică, între orele 6.03 – 8.00, la Radio Iaşi!
MATINAL AGRAR–GLASUL PĂMÂNTULUI, radioprogram duminical complex, dedicat satului românesc şi difuzat în intervalul orar 6.05-8.00, pe toate frecvenţele RADIO ROMÂNIA IAŞI – 1053 AM, 90,8 şi 96,3 FM!
Emisiunea poate fi recepţionată şi pe internet : www.radioiasi.ro
Puteţi trimite sms-uri la 0754 053 888, iar pentru dialog “în direct”, vă stau la dispoziţie numerele de telefon 0232 259 900 şi 0232 260 900!
Realizator,
Petronela COTEA MIHAI