Sprijinul internaţional pentru opoziţia din Venezuela s-a consolidat
Publicat de gabrielarotaru, 5 februarie 2019, 08:58
Sprijinul internaţional pentru opoziţia din Venezuela s-a consolidat luni, când mai multe state din Uniunea Europeană l-au recunoscut ca preşedinte interimar pe Juan Guaidó, în timp ce ţări din regiune i-au cerut armatei venezuelene să facă acelaşi lucru.
Între timp au apărut informaţii cu privire la încercările guvernului de a reprima manifestaţiile.
Reporter Cătălin Gomboş: „Aproape 1.000 de persoane au fost arestate de forţele de ordine de la începutul celui mai recent val de manifestaţii anti-guvernamentale, a anunţat ieri un ONG specializat în apărarea prizonierilor politici, transmite France Presse.
700 dintre persoanele reţinute în intervalul 21- 31 ianuarie sunt încă în detenţie, mai arată ONG-ul care precizează că au fost arestaţi şi 82 de militari.
Armata este unul dintre principalii susţinători ai regimului Maduro şi are o serie de beneficii economice menite să îi menţină loialitatea, iar generalii venezueleni au fost acuzaţi de Statele Unite şi alte ţări că ar fi responsbili de trafic de cocaină, fraude fiscale şi minerit ilegal, grupuri venezuelene pentru drepturile omului afirmă, pe de altă parte, că armata e responsabilă de asasinate, tortură şi detenţie ilegală.
Cu toate acestea, în ultimii ani au fost mici revolte chiar şi în rândul forţelor armate şi de la izbucnirea noilor proteste un general important şi-a anunţat sprijinul pentru Juan Guaidó.
Acesta a lansat numeroase apeluri către armată, să îl abandoneze pe Nicolas Maduro, şi a promis o amnistie pentru cei care o vor face.
Un apel similar a fost lansat ieri şi de majoritatea statelor din grupul de la Lima, o organizaţie regională care îşi propune să contribuie la reglementarea crizei venezuelene.
Între timp, mai multe state ale Uniunii Europene, între care Marea Britanie, Franţa, Germania şi Spania, l-au recunoscut pe Juan Guaidó drept preşedinte interimar. (Rador/ FOTO cbc.ca)