Universitatea ”Ştefan cel Mare” Suceava, în topul universităţilor din Europa
Publicat de , 6 februarie 2019, 16:35
Universitatea ”Ştefan cel Mare” Suceava (USV) se află pe locul 12 la nivel naţional, în cadrul Webometrics Ranking of World Universities 2019, a informat miercuri purtătorul de cuvânt al instituţiei, Codruţ Şerban.
El a precizat că la ediţia din ianuarie 2019 a clasamentului mondial Webometrics Ranking of World Universities, USV s-a plasat pe locul 12 din 103 universităţi şi instituţii de învăţământ superior din România, pe locul 136 între universităţile şi instituţiile de învăţământ superior din Europa Centrală şi de Est şi pe poziţia 782 la nivelul întregii Europe, ca urmare a analizei celor 5.890 de universităţi.
‘Această plasare onorantă a USV în topul celor mai performante universităţi la nivel internaţional confirmă progresul semnificativ înregistrat de USV în ultimul deceniu, reflectat şi în evaluările realizate recent de alte organisme internaţionale specializate în clasificarea instituţiilor de învăţământ superior, precum QS University Rankings (USV ocupând poziţia 142 în topul universităţilor din Europa de Est şi Asia Centrală şi poziţia 10 în Topul universităţilor din România), SCImago Institutional Ranking (USV ocupând poziţia 98 în clasamentul realizat pentru Estul Europei şi poziţia 13 în clasamentul universităţilor din România) sau uniRank University Ranking (USV ocupând poziţia 14 din 80 de universităţi româneşti prezente în top)’, au precizat reprezentanţii USV.
Aceştia au ţinut să sublinieze că aceste poziţionări constante între primele 15 universităţi din România au loc în condiţiile în care finanţarea instituţională a USV s-a aflat pe locul 24 între universităţile româneşti, cu mai puţin de 1,5% din totalul finanţării instituţionale universitare din România, conform ultimului raport publicat de Consiliul Naţional pentru Finanţarea Învăţământului Superior.
Webometrics Ranking of World Universities este o iniţiativă a laboratorului Cybermetrics, un laborator de cercetare aparţinând Consejo Superior de Investigaciones Cientificas (CSIC), cel mai mare organism public de cercetare din Spania, şi acoperă peste 27.000 de instituţii de învăţământ superior din întreaga lume.
Obiectivul urmărit este acela de a cuantifica nivelul de vizibilitate în spaţiul virtual al producţiei ştiinţifice a universităţilor şi calitatea (impactul) cercetării la nivel global.
Sunt analizaţi indicatori precum prezenţa şi vizibilitatea în spaţiul web, transparenţa, prin calcularea numărului de citări, dar şi excelenţa, măsurată prin numărul de lucrări ştiinţifice situate în primele 10% cele mai citate titluri, în cadrul a 26 de discipline.
Ediţia din ianuarie a clasamentului este construită pe baza indicatorilor sintetizaţi în această lună, scopul fiind acela de a-i actualiza datele constant, menţinând acurateţea analizei. (Agerpres/FOTO adevarul.ro)