Lazăr respinge cererea depusă de Kovesi de recuzare a şefului Secţiei de investigare a magistraţilor
Publicat de Andreea Drilea, 18 februarie 2019, 16:25
Procurorul general Augustin Lazăr a respins luni cererea depusă de Laura Codruţa Kovesi privind recuzarea şefului Secţiei de investigare a magistraţilor, Gheorghe Stan.
‘Prin ordonanţa din data de 18 februarie 2019, procurorul general al PÎCCJ a dispus respingerea cererii de recuzare formulată de persoana la care faceţi referire (Laura Kovesi – n.r.), în calitate de suspect într-un dosar instrumentat de Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, întrucât în art. 67 alin. 2 teza a II-a din Codul de procedură penală legiuitorul a prevăzut expres că este inadmisibilă recuzarea procurorului chemat să decidă asupra recuzării’, se arată într-un răspuns al Parchetului General remis AGERPRES.
Pe 15 februarie, fosta şefă a Direcţiei Naţionale Anticorupţie Laura Codruţa Kovesi a fost chemată la Secţia de investigare a magistraţilor pentru a fi audiată într-un dosar în care este acuzată de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă, în legătură cu aducerea în ţară a fostului director al FNI Nicolae Popa.
Kovesi a anunţat atunci că a depus două cereri de recuzare – una pe numele procurorului de caz, Adina Florea, şi cealaltă referitoare la şeful Secţiei de investigare a magistraţilor, Gheorghe Stan, motivul fiind ‘afectarea imparţialităţii’. Gheorghe Stan se afla în conducerea Inspecţiei Judiciare, în perioada când pe numele Laurei Kovesi au fost deschise mai multe acţiuni disciplinare.
Cererea de recuzare a Adinei Florea a fost respinsă în aceeaşi zi de Gheorghe Stan, după care Augustin Lazăr a respins luni şi a doua cerere.
Dosarul în care este acuzată Laura Codruţa Kovesi a fost deschis în decembrie 2018, în urma unei sesizări depuse de fostul deputat Sebastian Ghiţă. Acesta a fugit în Serbia, după ce a fost trimis în judecată în mai multe dosare de corupţie.
Ghiţă susţinea că, în anul 2011, Kovesi i-a cerut să achite 200.000 de euro pentru aducerea lui Nicolae Popa cu un avion din Indonezia, pe numele căruia exista un mandat internaţional de arestare.
Procurorii Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ) susţin că Laura Codruţa Kovesi ar fi pretins şi primit, în cursul anului 2011, suma de 268.689 lei de la omul de afaceri Sebastian Ghiţă în legătură extrădarea fostului director al FNI Nicolae Popa.
Kovesi mai este acuzată că ar fi implicat Parchetul General în procedura extrădării lui Nicolae Popa, cu încălcarea dispoziţiilor legale şi ar fi dispus suportarea cheltuielilor de transport pentru persoanele care aveau obligaţia să asigure aducerea în ţară a fostului director al FNI şi care făceau parte din Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională din cadrul IGPR, precum şi a unei persoane care făcea parte din cadrele active ale SRI.
(Agerpres/FOTO arhivă ziare.com)