Revista spaniolă NEXO a publicat recent online un număr dedicat României
Publicat de ralucadiaconiuc,
22 decembrie 2014, 22:29
NEXO este o revistă a IEHCAN (Institutul de Studii Hispanice din Insulele Canare), mai exact un produs al secțiunii de studenți și tineri cercetători din cadrul acestui institut. Din 2013, se publică doar în format digital (ISSN: 2341-0027). José Manuel Pozo López, coordonatorul acestui număr, a fost lector la Univ. Al.I.Cuza din Iași, departamentul de limba spaniolă. Nexo dedică cel de-al 11-lea număr al său relațiilor dintre Spania și România, două țări care, deși despărțite de geografie, împărtășesc numeroase elemente culturale.
Profesorul de limba spaniolă de la Liceul Dimitrie Cantemir din Iași, Amelia Sandu-Andrieș spune că multă vreme, cultura română a rămas la periferia interesului publicului spaniol. Situația pare a se schimba însă în ultimii ani: editurile iberice publică consistent traduceri din autori români, filmele românești participă la festivaluri importante, schimburile culturale devin o constantă.
În linia unei cunoașteri mai aprofundate a legăturilor dintre cele două țări, revista NEXO propune texte scrise de colaboratori de pe cele două tărâmuri: românii scriu despre Spania, iar spaniolii despre România.
Prima secțiune include articole semnate de Dan Munteanu Colan (despre receptarea literaturii spaniole și latinoamericane în România), Joaquin Garrigós (Norman Manea văzut de un traducător), Octavio Pineda (despre urmele lăsate de România în opera scriitorului chilian Omar Lara), Amelia Sandu-Andrieș (o evocare în oglindă a doi scriitori, Cervantes și Cantemir, uniți prin profundul lor umanism), Lavinia Ienceanu (se apropie de figura profesorului de limbă spaniolă ca limbă străină în contextual actual), María Álvarez Gutiérrez (o privire asupra cinematografiei actuale românești).
Secțiunea de recenzii cuprinde trei participări: Antònia Escandell Tur (descoperă publicului spaniol trei autori români reprezentativi ai secolului XX); Simona Leonti (despre Norman Manea și literatura exilului); Guillermo García-Alcalde (Metoda critică a unui lingvist).
În secțiunea de creație literară se regăsesc poeme aparținând Simonei Leonti și Laviniei Ienceanu și poetului spaniol Octavio Pineda.
Numărul revistei se încheie cu interviul realizat de Talía Delgado, față în față cu Ana Blandiana, emblemă a rezistenței prin scriere – în perioada comunistă.
Etichete: