InfoImobiliar #3 – Vicii ascunse, probleme de execuție la imobilele proaspăt achiziționate
Publicat de Lucian Bălănuţă, 1 martie 2019, 09:25
Execuția unei construcții este prilej de emoții pentru clienții care se gândesc la achiziția unui apartament sau a unei case. Există cazuri în care cumparatorii unui imobil au avut probleme în privința calității bunului cumpărat. În rubricile anterioare am vorbit despre importanța cărții tehnice a construcției la imobilele noi. De asemenea, un agent imobiliar profesionist, un inginer structurist, un electrician, instalator sau un diriginte de șantier ar trebui consultați înainte de a semna un contract. Dar ce se întâmplă atunci când vorbim despre probleme care apar în timp și nu pot fi identificate cu ochiul liber sau ca urmare a unor analize riguroase?
Este cunoscut faptul că vânzătorul unui imobil datorează garanții pentru viciile ascunse, fie că sunt probleme minore legate de finisaje sau disfuncționalități majore.
În schimb, o pată de umezeală apărută din senin pe un perete, deși este un viciu, ascuns nu este atât de semnificativă încât să conducă la anularea tranzacției, ci este un subiect de reparații ce trebuie executate pe cheltuiala vânzătorului, după cum afirmă avocatul Paula Alina Lupu:
[quote align=”center” color=”#999999″]Orice aspect care presupune cunoștințe de specialitate pe care, în mod obișnuit, cumpărătorii nu le au. Mă refer, spre exemplu, la instalațiile sanitare, la instalațiile electrice, deci toate aceste chestiuni care nu pot fi observate la momentul recepționării imobilului, nu pot fi observate cu ochiul liber. Primul pas ar fi să reclame aceste vicii, în cel mai scurt termen, la persoana care i-a vândut imobilul, pentru a putea fi efectiv despăgubit. Avocatul intervine în practică în încercarea de soluționare amiabilă a unei astfel de cauze. Astfel de procese nu sunt doar costisitoare, dar și presupun o perioadă îndelungată de timp din cauza expertizelor care se fac. Se apelează la încercarea de a soluționa amiabil, de a discuta cuantumul daunelor sau modul în care vânzătorul va realiza, efectiv, reparația sau înlocuirea materialelor.[/quote]
Așadar nu uitați că una dintre cele mai importante obligaţii pe care vânzătorul şi-o asumă în contractul de vânzare este garanţia contra viciilor. Ce se întâmplă când vânzătorul nu își respectă termenul de predare al imobiluluu, aflați în rubrica de duminică.
În perioada 25 februarie – 31 martie 2019, în zilele de luni, miercuri, vineri începând cu ora 8:15 și duminică de la 10:15, Radio Iași și Kazan te invită să asculți rubrica InfoImobiliar. Pentru a participa la concursul cu întrebări din rubrica zilei, fii prompt și sună la 0232 258 900 sau 0232 259 900, răspunde corect la întrebarea prezentatorului, iar Kazan te premiază cu vouchere pentru a cumpăra produse Kazan pentru casa ta. Intră în showroom-ul Kazan – Soluţii complete pentru confortul tău – din Iași, bd. Metalurgiei, nr. 8, și descoperă ofertele la gama de obiecte sanitare, gresie și faianță.