Iaşi: Studiul de fezabilitate al Spitalului Regional de Urgenţă a fost prezentat în varianta finală
Publicat de , 27 februarie 2019, 16:50
Primarul Iaşului Mihai Chirica a anunţat, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că a fost finalizat studiul de fezabilitate al Spitalului Regional de Urgenţă, varianta finală a documentului fiind prezentată, marţi, la sediul Băncii Europene de Investiţii (BEI) din Bucureşti, în prezenţa reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii, BEI, JASPERS şi consultanţilor contractaţi.
‘A mai fost o şedinţă de lucru privind finalizarea documentelor pentru SRU. Vestea bună este că studiul de fezabilitate a acestui mare proiect pentru Regiunea de Nord Est, aş putea spune, s-a finalizat. Cu succes. (…) Principalele probleme dezbătute au făcut referire la stadiul studiilor de fezabilitate pentru cele trei spitale, cel al SRU Iaşi fiind cel mai avansat. Totodată, s-a analizat modalitatea de finanţare a construcţiei acestora, respectiv prin intermediul Programului Operaţional Regional – Axa Prioritară 14 – ‘Crearea infrastructurii spitalelor regionale de urgenţă’. Etapizarea finanţării prevede ca proiectele tehnice şi studiile de fezabilitate să fie finanţate în actualul exerciţiu financiar al Uniunii Europene, iar în următorul, 2021 – 2027, să fie alocate fonduri pentru construcţie’, a declarat primarul Mihai Chirica.
El a ţinut să sublinieze că ‘este o falsă problemă’ informaţia conform căreia vor fi tăiate 4.000 de paturi din zona de Nord Est după darea în funcţie a SRU Iaşi.
‘Nu se doreşte distrugerea unor paturi. Nu se iau paturi. Nu se fură paturi. Nu se taie paturi. E o falsă problemă. Va fi o reorganizare totală a sistemului de sănătate la nivelul regiunilor acolo unde apar SRU: Iaşi, Cluj şi Craiova. Această reorganizarea vizează îmbunătăţirea eficienţei sistemului medical prin creşterea calităţii serviciilor prestate. Tot ce se va investi acolo va fi în această direcţie. Pe scurt, SRU Iaşi va avea 850 de paturi pe toate specialităţile, dintre care 776 pentru îngrijire medicală acută şi 74 pentru îngrijirea critică. De asemenea, unitatea medicală va deţine toate specialităţile unei spital de urgenţă, urmând a fi dotată cu tehnologie de ultimă generaţie. Acest edificiu va avea o suprafaţă de 148.000 de metri pătraţi şi va dispune de parcări subterane şi supraterane. Nu este Pallas-ul (cel mai mare ansamblu rezidenţial – n.r), dar este o singură clădire’, a declarat primarul Mihai Chirica.
Primarul a precizat totodată că municipalitatea va investi 34 de milioane de euro în asigurarea infrastructurii de circulaţie către SRU, existând posibilitatea ca finanţarea să fie făcută cu fonduri nerambursabile.
‘Valoarea proiectului este estimată la 360 de milioane de euro, din care 361 milioane sunt pentru construcţie, iar 99 milioane dotarea cu echipamente medicale’, a mai spus primarul Mihai Chirica.
(Agerpres/FOTO evz.ro)