Semnificații, credințe și legende legate de mărțișor, cu etnologul Dan Ravaru, în Matinal.
Publicat de mihaipohoata, 1 martie 2019, 09:57 / actualizat: 4 martie 2019, 6:17
Semnificații, credințe și legende legate de mărțișor.
Originile sărbătorii mărțișorului nu sunt cunoscute exact, dar prezența sa atât la români cât și la bulgari (sub numele de Martenița) este considerată ca fiind datorată substratului comun daco–tracic, anterior romanizării la primii și slavizării la ultimii, deși legendele populare îi dau alte origini.
În mitologia modernă a bulgarilor mărțișorul ar fi legat de întemeierea primului lor hanat la Dunăre, în anul 681, dar numele latin indică altceva.
Se mai consideră, de asemenea, că sărbătoarea mărțișorului a apărut pe vremea Imperiului Roman, când Anul Nou era sărbătorit în prima zi a primăverii, în luna lui Marte.
Acesta nu era numai zeul războiului, ci și al fertilității și vegetației. Această dualitate este remarcată în culorile mărțișorului, albul însemnând pace, iar roșu — război.
Anul Nou a fost sărbătorit pe 1 martie până la începutul secolului al XVIII-lea.
Care sunt credințele, semnificațiile și legendele legate de mărțișor, ne explică etnologul Dan Ravaru, astăzi (vineri, 1 Martie 2019), în intervalul orar 9:10-9:20, din Matinalul ”Bună dimineața” – certitudinea unei treziri fără emoții, pe toate frecvențele Radio Iași: 90,8 – 94,5 și 96,3 Mhz FM, 1053 Khz AM dar și live pe www.radioiasi.ro, emisiune realizată de Mihai Florin Pohoață.